ΕΒΕΑ-ΒΕΑ: Να επιμεριστεί και στο λιανεμπόριο η απορρόφηση της αύξησης του ΦΠΑ

Τρίτη, 09 Μαρτίου 2010 15:26

Την ανάγκη επιμερισμού της απορρόφησης της αύξησης του ΦΠΑ και από το λιανεμπόριο και από τη μεταποίηση ζητούν το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΒΕΑ) και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΒΕΑ).

Όπως αναφέρουν στη σχετική ανακοίνωση που εξέδωσαν, η ελληνική παραγωγή, που πλήττεται από μία σειρά αρνητικών συγκυριών και τον ανταγωνισμό προϊόντων τρίτων χωρών, δεν είναι σε θέση να απορροφήσει όλη την αύξηση του ΦΠΑ στα κοστολόγιά της, σημειώνοντας πως ήδη έχουν εκδηλωθεί από αλυσίδες λιανικού εμπορίου, προθέσεις, προκειμένου να μεταφέρουν την αύξηση του ΦΠΑ (19-21%) στην ελληνική παραγωγή.

Μάλιστα, προστίθεται στην ανακοίνωση, την τακτική αυτή ακολουθούν και για προϊόντα που έχουν ήδη προμηθευτεί με τον παλαιό συντελεστή (19%) ζητώντας το επιπλέον 2% που ισχύει στην κατανάλωση από 15-3-2010 να τους δοθεί αναδρομικά ως έκπτωση.

«Τα ζητήματα που προκύπτουν μεταξύ πολυεθνικών αλυσίδων λιανικού εμπορίου και ελληνικής παραγωγής είναι πολύ σοβαρά. Λαμβανομένου δε υπόψη και των μέσων άσκησης πίεσης που διαθέτουν οι εμπορικές αλυσίδες, η κατάσταση ανησυχεί βαθύτατα του εκπροσώπους της ελληνικής μεταποίησης» καταλήγει η ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα