Ε.Ε.: Ετοιμος ο μηχανισμός στήριξης για την Ελλάδα

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 15:16
UPD:15:44

O μηχανισμός στήριξης της Ελλάδας είναι έτοιμος να παρέμβει εφόσον κριθεί άμεσα αναγκαίο και εφόσον ζητηθεί, τόνισε από τις Βρυξέλλες ο εκπρόσωπος του αρμόδιου κοινοτικού επιτρόπου Όλι Ρεν. Παράλληλα, επισήμανε πως μέχρι στιγμής δεν συντρέχουν λόγοι για οιαδήποτε παρέμβαση της ΕΕ, καθώς δεν έχει υπάρξει σχετικό αίτημα από ελληνικής πλευράς.

Πιο αναλυτικά, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν, αφού σημείωσε ότι τον τελευταίο μήνα οι πρωτοβουλίες που αναλήφθηκαν από ελληνικής πλευράς κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, υπογράμμισε πως με τα πρόσθετα μέτρα που ανακοινώθηκαν δίνεται «μια ελληνική λύση στα ελληνικά προβλήματα».

Ο Αμαντέου Αλταφάχ Τάρντιο (εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν) για την ελληνική οικονομία

Ο Αμαντέου Αλταφάχ Τάρντιο (εκπρόσωπος του επιτρόπου Ολι Ρεν) για την ελληνική οικονομία

Πρόσθεσε πως η Επιτροπή εξακολουθεί να επιμένει ότι θα πρέπει να υπάρχει ένα γερό, αξιόπιστο και αποτελεσματικό πρόγραμμα σταθερότητας που να διασφαλίζει την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων για τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, κάτι που όπως συμπλήρωσε, εξασφαλίζεται με τα νέα συμπληρωματικά μέτρα που ελήφθησαν.

Απεστάλη στην ΕΕ η έκθεση προόδου του ΠΣΑ

Εντωμεταξύ, το υπουργείο Οικονομικών υπέβαλε σήμερα στην Κομισιόν την έκθεση για την πρόοδο στην εφαρμογή του Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΠΣΑ).

Η κυβέρνηση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω επιβαρύνσεων για την πληρωμή τόκων εξαιτίας των υψηλών επιτοκίων των ελληνικών κρατικών ομολόγων. Επίσης, αναφέρει ότι η πρόοδος στην εφαρμογή του ΠΣΑ για μείωση του ελλείμματος στο 2,8% του ΑΕΠ μέχρι το 2012 είναι καλύτερη από το χρονοδιάγραμμα και επισημαίνει πως δεν υπάρχουν αστοχίες στα σχέδια για τη μείωση των δαπανών.

Σημειώνει, ωστόσο, ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι υπάρχει επιδείνωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος. «Η επιμονή των υψηλών αποδόσεων των κρατικών ομολόγων πιθανόν να οδηγήσει σε αναθεώρηση του ύψους των εκτιμήσεων για τις πληρωμές τόκων για το χρέος το 2010. Από αυτή την άποψη, θα απαιτηθούν επιπλέον δαπάνες για την πληρωμή τόκων», αναφέρεται στην έκθεση.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα