Merrill Lynch: Αμεση και αποτελεσματική η αντίδραση της Ελλάδας

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 14:33

«Γρήγορη και αποτελεσματική» χαρακτηρίζει η Merrill Lynch την ανταπόκριση της ελληνικής κυβέρνησης στη δημοσιονομική κρίση που πλήττει τη χώρα μας στην τελευταία της έκθεση.

Σύμφωνα με τη Merrill Lynch, η Ελλάδα βρίσκεται στη θέση που βρισκόταν η Ιρλανδία πριν από λίγους μήνες και, παρότι οι σημαντικές δύσκολες αποφάσεις έχουν ληφθεί, έχει δρόμο ακόμη να κάνει για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων διαθρωτικών προβλημάτων.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Merrill Lynch, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειαστεί να αντλήσει επιπλέον 20 δισ. ευρώ τις προσεχείς οκτώ εβδομάδες. Εάν τα spread των ελληνικών ομολόγων συρρικνωθούν διαχρονικά, εκτιμά ότι η Ελλάδα θα καταφέρει να χρηματοδοτήσει μόνη της το χρέος της, χωρίς την οικονομική συνδρομή των Ευρωπαίων εταίρων ή του ΔΝΤ. Αυτό είναι και το επικρατέστερο σενάριο, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα.

Σε περίπτωση, όμως, που τα spread διευρυνθούν σημαντικά –αντί να αμβλυνθούν– η χώρα μας θα δυσκολευτεί να ανταποκριθεί στους δημοσιονομικούς της στόχους για το 2010, κάτι που θα επαναφέρει στο προσκήνιο την παροχή οικονομικής βοήθειας από τους εταίρους της, σύμφωνα με το απαισιόδοξο σενάριο της ML.

Ωφέλιμη μπορεί να αποδειχθεί η σημερινή κατάσταση στην Ελλάδα για την ευρωζώνη και τα μέλη της σε μακροπρόθεσμο επίπεδο, σύμφωνα με την έκθεση. «Το ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση και η αγορά ομολόγων αναγκάζουν την Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ισπανία στη δρομολόγηση των δημοσιονομικών και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων –που θα έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πολύ καιρό τώρα– πιστεύουμε ότι οδηγήσει σε μια ευρωζώνη πιο ευέλικτη, δυναμική και ισορροπημένη», υπογραμμίζει η ML.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα