Προτάσεις του Γερμανού ΥΠΟΙΚ για το Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο

Τετάρτη, 10 Μαρτίου 2010 12:07
UPD:16:20

Τις προτάσεις του για τη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου παρουσιάζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Ράινερ Μπρούντερλε σε επιστολή του προς τον υπουργό Οικονομικών της χώρας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η οποία περιήλθε στην κατοχή του Reuters.

Ο κ. Μπρούντερλε φέρεται να τάσσεται υπέρ της ανεξαρτησίας του εν λόγω φορέα, σημειώνοντας πως τα κράτη – μέλη θα πρέπει να παρέχουν ένα αρχικό κεφάλαιο μέσω ενός συστήματος ξεχωριστών ποσοστώσεων αντίστοιχων με αυτές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Το ΕΝΤ θα πρέπει να βοηθάει τις χώρες της Ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικά προβλήματα και μόνο όταν υπάρχει ζήτημα αφερεγγυότητας, τονίζει ο Γερμανός υπουργός στην επιστολή του.

Σημειώνει επίσης πως στόχος του ΕΝΤ θα είναι να αποσοβεί τους κινδύνους για τη σταθερότητα στην Ευρωζώνη. Στο πλαίσιο αυτό θα έχει και τη δυνατότητα επιβολής κυρώσεων στα κράτη – μέλη. Ένας τέτοιος φορέας θα επιτρέπει την επίλυση των προβλημάτων χρέους σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αποφεύγοντας την ανάμειξη του ΔΝΤ, τονίζει ο Μπρούντερλε.

Στρος-Καν: Διαφορετικές απόψεις για το ΕΝΤ

Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν τονίζει, από την πλευρά του, ότι οι απόψεις μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών όσον αφορά στη δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου είναι διαφορετικές.

«Από όσο καταλαβαίνω, οι διαφορετικοί ηγέτες που μιλούν για αυτή την ιδέα δεν έχουν ακριβώς την ίδια οπτική», ανέφερε σε συνέντευξή του, ενώ δεν θέλησε να σχολιάσει περαιτέρω επί του θέματος δεδομένου ότι δεν έχει δει ακόμη αρκετές λεπτομέρειες των σχεδίων για τη δημιουργία του ΕΝΤ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα