Υποχωρεί το αργό

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 05:38
UPD:05:55

Πτωτικά για δεύτερη μέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο στη Νέα Υόρκη εν μέσω ανησυχιών ότι η ζήτηση του καυσίμου στις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, μειώνεται, σε συνδυασμό με το ισχυρό δολάριο που περιόρισε την επενδυτική ελκυστικότητα για εμπορεύματα φυσικής παραγωγής.

Το πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε κάτω από τα 82 δολ. το βαρέλι μετά την άνοδο του δολαρίου έναντι του ευρώ εν μέσω εικασιών ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα αποθέματα καυσίμων στα χέρια των εμπόρων στις ΗΠΑ αυξήθηκαν την εβδομάδα που πέρασε στα υψηλότερα επίπεδα από τον Αύγουστο, ανακοίνωσε στις 17 Μαρτίου το υπουργείο Ενεργείας της χώρας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Απριλίου υποχώρησε έως 48 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 81,72 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 11:20 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το καύσιμο διαπραγματεύθηκε στα 81,92 δολάρια. Χθες υποχώρησε 0,9% στα 82,20 δολ. το βαρέλι, θέτοντας τέλος στη διήμερη άνοδό του. Αυτήν την εβδομάδα το αργό οδεύει να σημειώσει άνοδο 1%.

Ελαφρά διαφοροποίηση σημείωσε το δολάριο έναντι των 16 κυριότερων νομισμάτων μετά την άνοδό του για δεύτερη μέρα έναντι του στο 1,3608 στη Νέα Υόρκη. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ενδέχεται να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ξεπεραστεί η οικονομική κρίση εκτός και εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν να στηρίξουν τη χώρα κατά τη σύνοδο κορυφής την επόμενη εβδομάδα.

Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ αυξήθηκαν για έβδομη εβδομάδα στα 344 εκατ. βαρέλια, 5% υψηλότερα από τον μέσον όρο των πέντε τελευταίων ετών, ανακοίνωσε το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Η ζήτηση του καυσίμου υποχώρησε 4,2% στα 18,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση από τον Νοέμβριο.

Πτωτικά κινήθηκε επίσης το καύσιμο καθώς ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν και η Γαλλία πιέζουν τη Σαουδική Αραβία να παράγει περισσότερο αργό. Το βασίλειο είναι η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής πετρελαίου μεταξύ των 12 χωρών-μελών του ΟΠΕΚ. Ο Μπράουν είπε ότι συζήτησε το θέμα με τον Γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί την εβδομάδα που πέρασε.

Κατά τη σύσκεψή του στις 17 Μαρτίου στη Βιέννη ο ΟΠΕΚ διατήρησε αμετάβλητα τα επίπεδα παραγωγής. Οι τιμές είναι «ιδανικές» και δεν υπάρχει λόγος αλλαγής των επιπέδων παραγωγής, δήλωσε ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Αλι αλ-Ναΐμι.

Το μπρεντ για παράδοση Μαΐου στο ICE Futures του Λονδίνου υποχώρησε έως 44 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 81,04 δολ. το βαρέλι. Στις 10:48 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης, το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 81,16 δολ. το βαρέλι.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα