Εβδομαδιαίες απώλειες για το ευρώ

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 06:00
UPD:06:16
A- A A+

Τις μεγαλύτερες απώλειες σε εβδομαδιαία βάση οδεύει να σημειώσει το ευρώ από την έναρξη του Φεβρουαρίου καθώς η ανησυχία ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να εξασφαλίσει την οικονομική στήριξη από την Ευρωπαϊκή Ενωση περιόρισε τη ζήτηση για το νόμισμα.

Το ευρώ υποχώρησε αυτήν την εβδομάδα έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε προθεσμία για βοήθεια από τον μηχανισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης, τη στιγμή που η Γερμανία υποστηρίζει ότι η λύση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) ίσως είναι η καλύτερη επιλογή.

Το ελβετικό φράγκο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα 17 μηνών έναντι του ευρώ μετά το σχόλιο αξιωματούχου ότι οι άνθρωποι που χαράζουν τη νομισματική πολιτική δεν μπορούν να αποφύγουν επ’ αόριστον την άνοδο του νομίσματος. Πτωτικά κινήθηκε σήμερα το γιέν μετά τα οικονομικά στοιχεία των ΗΠΑ που ώθησαν υψηλότερα τις μετοχές, περιορίζοντας τη ζήτηση για το νόμισμα ως καταφύγιο.

Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στο 1,3620 ανά ευρώ στις 11:49 π.μ. στο Τόκιο μετά τη χθεσινή του υποχώρηση κατά 1% στο 1,3608 δολ. στη Νέα Υόρκη, τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε βάση κλεισίματος από τις 17 Φεβρουαρίου. Το νόμισμα οδεύει να σημειώσει απώλειες 1,1% για πρώτο πενθήμερο από την εβδομάδα που έληξε στις 5 Φεβρουαρίου. Αγοράστηκε στα 123,21 γιέν από 122,99 γιέν. Το δολάριο ισχυροποιήθηκε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος στα 90,45 γιέν από 90,39 γιέν.

Χθες ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι ενδέχεται να στραφεί στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για να ξεπεραστεί η κρίση εκτός και εάν οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνήσουν να παράσχουν δάνειο στη χώρα κατά τη σύνοδό τους στις 25 και 26 Μαρτίου. Τη λύση του ΔΝΤ απέρριψαν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν-Κλοντ Τρισέ και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είπε ότι αυτό θα δείξει ότι η Ε.Ε. δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη δική της κρίση.

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε κοντά στα υψηλότερα επίπεδα μιας εβδομάδας έναντι του ευρώ, καθώς έκθεση έδειξε αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής στην περιοχή της Φιλαδέλφειας των ΗΠΑ τον Μάρτιο, με τον ταχύτερο ρυθμό φέτος. Διαφορετική έκθεση έδειξε ότι οι αρχικές αιτήσεις για ένταξη των Αμερικανών στο ταμείο ανεργίας μειώθηκαν κατά 5.000 την τελευταία εβδομάδα.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 σημείωνε άνοδο 0,7% σήμερα, ενώ ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 0,4%. Το γιέν υποχώρησε έναντι των 12 από τα 16 κυριότερα νομίσματα.

Το ελβετικό φράγκο ισχυροποιήθηκε 1,1% έναντι του ευρώ αυτήν την εβδομάδα, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πενθήμερη άνοδο από τον Δεκέμβριο του 2008, καθώς το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Swiss National Bank, Ζαν-Πιέρ Νταντίν είπε χθες, ότι το κόστος δανεισμού δεν είναι δυνατόν να διατηρηθεί κοντά στο μηδέν για μεγάλο χρονικό διάστημα και να συνεχιστούν επ' αόριστον οι αγορές ξένων νομισμάτων.

Το νόμισμα της Ελβετίας διαπραγματεύθηκε στο 1,4403 ανά ευρώ μετά την αναρρίχησή του χθες στο 1,4356, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2008.

Προτεινόμενα για εσάς