ΒΕΑ: Προβληματισμός για τον ειδικό φόρο πολυτελείας στα είδη αργυροχρυσοχοΐας

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 10:27

Τους σοβαρούς προβληματισμούς του από τις συνέπειες της επιβολής του ειδικού φόρου πολυτελείας στα είδη αργυροχρυσοχοΐας (10%) εκφράζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο της Αθήνας (ΒΕΑ) με έγγραφό του προς το Υπουργείο Οικονομικών και ζητάει την επανεξέταση του θέματος σε νέα βάση.

Το ΒΕΑ σημειώνει ότι ο κλάδος της Ελληνικής Αργυροχρυσοχοΐας με τις 2.500 παραγωγικές επιχειρήσεις και τα 7.500 καταστήματα στηρίζει 75.000 θέσεις απασχόλησηςκαι συμβάλει σημαντικά στην διαμόρφωση του ΑΕΠ.

Ο κλάδος αυτός τελευταία πλήττεται ποικιλοτρόπως από τον υφιστάμενο ανταγωνισμό άλλων χωρών αλλά και από ένα πλήθος παράγοντες που συνδέονται με την κρίση μεταξύ των οποίων η πρόσφατη αύξηση του ΦΠΑ και ο ειδικός φόρος πολυτελείας που οδηγούν σταθερά σε ενισχυμένη τάση μείωσης του Κύκλου Εργασιών των επιχειρήσεων του κλάδου, αλλά και πολλές επιχειρήσεις στην έσχατη οδό της εγκατάλειψης της παραγωγικής αυτής δραστηριότητας.

Σε μία ορθή βάση αντιμετώπισης του ζητήματος και για να μην οδηγηθούμε σε περεταίρω απώλειες παραγωγικών επιχειρήσεων, το ΒΕΑ υποστηρίζει ότι ο φόρος πολυτελείας θα μπορούσε να επιβαρύνει με μικρότερο ποσοστό την τελική κατανάλωση. «Πάντως θα πρέπει να είναι αναλογικός και να συνδέεται με την ακριβή περιγραφή της δασμολογικής κλάσης που καλύπτει, αν δεν υπάρχει η δυνατότητα της άρσης του, διότι πολλά από τα προϊόντα του κλάδου συνδέονται με τα ήθη και τις θρησκευτικές συνήθειες του λαού μας και η αγορά τους αποτελεί ανελαστική δαπάνη και όχι δαπάνη επενδυτικού χαρακτήρα που απορροφά αποταμίευση», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα