Εκκληση Τρισέ για μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές CDS

Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 10:51

Έκκληση για μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές CDS απηύθυνε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Ζαν-Κλοντ Τρισέ, μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που οργάνωσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες.

Είναι σημαντικό ορισμένα χρηματοοικονομικά εργαλεία, που παρουσιάστηκαν με σκοπό να λειτουργήσουν ως αντιστάθμισμα έναντι κινδύνων, να μην χρησιμοποιούνται για κερδοσκοπικούς λόγους, υπογράμμισε ο κ. Τρισέ.

«Ασπάζομαι την άποψη σε παγκόσμιο επίπεδο ότι οι ρυθμιστικές αρχές θα πρέπει να έχουν στη διάθεσή τους τα σωστά εργαλεία προκειμένου να μπορούν να ερευνούν και να δρουν με αποτελεσματικό και συντονισμένο τρόπο. Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη διαφάνεια στις αγορές των CDS, όπως τη χρειάζονται και οι επενδυτές.»

Η διαφάνεια στις αγορές είναι δημόσιο αγαθό, ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, σημειώνοντας ότι οι αρχές θα πρέπει να μπορούν να συγκεντρώνουν πληροφορίες, να αξιολογούν πιθανούς κινδύνους για τη χρηματοοικονομική σταθερότητα και να εντοπίζουν περιπτώσεις χειραγώγησης.

«Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, βασική προτεραιότητα όσον αφορά στη βελτίωση της ανθεκτικότητας των αγορών CDS είναι η θέσπιση κεντρικών αντισυμβαλλομένων», τόνισε ο κ. Τρισέ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα