Εκκληση Ρεν για συγκεκριμένο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας

«Ανοιχτή» η Γερμανία σε προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 11:36
UPD:16:08
EUROKINISSI

Έκκληση στους ηγέτες της ΕΕ να συμφωνήσουν, κατά τη σύνοδο κορυφής την προσεχή εβδομάδα, σε ένα σαφές πακέτο βοήθειας προς την Ελλάδα, το οποίο θα βρίσκεται σε αναμονή, απηύθυνε ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν.

«Είναι σημαντικό η ΕΕ ενόψει της ερχόμενης εβδομάδας να καταλήξει σε ένα πιο συγκεκριμένο συμπέρασμα, σε ένα συγκεκριμένο πολιτικό συμπέρασμα σχετικά με το ευρωπαϊκό πλαίσιο για συντονισμένη δράση υπό όρους, εάν χρειαστεί και απαιτηθεί. Είναι σημαντικό να ολοκληρώσουμε πολιτικά την δουλεία που έχει γίνει» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Επισημαίνοντας πως τα προβλήματα της Ελλάδας είναι κυρίως ευθύνη της Ευρωζώνης, όχι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), τόνισε: «Είναι ουσιώδες, όταν έχουμε να κάνουμε με μια χώρα της ζώνης του ευρώ να υπάρχει μια ευρωπαϊκή ηγεσία και μια ευρωπαϊκή ευθύνη».

Συμπλήρωσε μάλιστα πως «δεν έχουμε ξεφύγει από τον κίνδυνο όσον αφορά την Ελλάδα», τονίζοντας πως χρειάζεται η υιοθέτηση μέτρων προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον η εμφάνιση προβλημάτων αντίστοιχων με αυτών που αντιμετωπίζει σήμερα η χώρα.

Απηύθυνε, εξάλλου, έκκληση προς όλα τα υπερχρεωμένα κράτη μέλη να περιορίσουν άμεσα τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα.

Όσον αφορά στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο κ. Ρεν εκτίμησε ότι η κρίση έχει περάσει, ωστόσο προειδοποίησε πως η ανάκαμψη δεν είναι ακόμη αυτό-διατηρήσιμη. «Τα χειρότερα πέρασαν, αλλά η ανάκαμψη δεν είναι σήμερα αυτό-διατηρήσιμη», ανέφερε.

«Τεράστια η προσπάθεια της Ελλάδας»

Λίγο αργότερα, ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε η Ελλάδα όχι μόνο έκανε ό,τι έπρεπε για να εξασφαλίσει τη μείωση του ελλείμματος, αλλά παράλληλα έκανε μια τεράστια και θαρραλέα προσπάθεια σε πολιτικό επίπεδο.

Πρόσθεσε πως οι διαβουλεύσεις για το μηχανισμό βοήθειας προς την Ελλάδα, γίνονται στη βάση της πολιτικής δήλωσης των «27» της 11ης Φεβρουαρίου (σύμφωνα με την οποία οι χώρες της ευρωζώνης δεσμεύονται να υπάρχει συντονισμένη δράση, αν χρειαστεί, για τη σταθερότητα του ευρώ) και τόνισε ότι η θεμελιώδης λίθος για αυτή τη δουλειά είναι η εφαρμογή του επικαιροποιημένου προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Όλι Ρεν συμφώνησαν πλήρως για την πιθανή λήψη μέτρων στήριξης της χώρας.

Σχολιάζοντας τις προαναφερθείσες δηλώσεις του κ. Ρεν, υπογράμμισε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει ό,τι μπορεί για να προετοιμάσει το έδαφος, ούτως ώστε να υπάρξει πολιτική απόφαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Ερωτηθείς για ενδεχόμενη εμπλοκή του ΔΝΤ στο σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα, απάντησε ότι αυτή τη στιγμή το ΔΝΤ είναι για εμάς ένας οργανισμός με τον οποίο συνεργαζόμαστε στην περίπτωση της Ελλάδας και υπενθύμισε ότι η Επιτροπή ήταν αυτή που πήρε την πρωτοβουλία να ζητήσει την τεχνική υποστήριξή του.

Γ. Παπανδρέου: Τώρα είναι η ώρα της Ευρώπης

«Η Ελλάδα έχει κάνει αυτό που όφειλε να κάνει και είναι τώρα η ώρα της Ευρώπης», τόνισε, εν όψει του κρίσιμου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο Χριστόφια ο Πρωθυπουργός.

«Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο η Ελλάδα πάντοτε μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό πρέπει να θεωρείται δεδομένο και φυσιολογικό», είπε από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Μπαρόζο: Δεν πλήττει το κύρος της ΕΕ μία προσφυγή στο ΔΝΤ

Μία προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ δεν θα έπληττε το κύρος της ΕΕ, δεδομένου ότι τα κράτη - μέλη της το στηρίζουν οικονομικά, δήλωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Αυτό που θέλω να υπενθυμίσω είναι ότι η Ελλάδα και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι και μέλη του ΔΝΤ. Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι μάλιστα με διαφορά η μεγαλύτερη πηγή εσόδων για το ΔΝΤ», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξής του στο τηλεοπτικό δίκτυο France 24.

«Οπότε δεν πρόκειται για ζήτημα κύρους, το ζήτημα είναι να δούμε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση» δήλωσε.

Ο κ. Μπαρόζο επανέλαβε ότι η Ευρωζώνη είναι «έτοιμη να λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα» για να εγγυηθεί τη χρηματοοικονομική σταθερότητα της Ελλάδας.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι μία προσφυγή στο ΔΝΤ θα αποτελούσε ταπείνωση για την ΕΕ, απάντησε: «Ποτέ δεν έχω πει κάτι τέτοιο. Στην πραγματικότητα έχουμε άριστη συνεργασία με το ΔΝΤ σε πολλές χώρες εντός της ΕΕ».

«Ανοιχτή» η Γερμανία σε προσφυγή της Ελλάδας στο ΔΝΤ

Εντωμεταξύ, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του είναι ανοικτή στην ιδέα παροχής βοήθειας από το ΔΝΤ στην Ελλάδα, εάν υπάρξει ανάγκη

Η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια και το Βερολίνο θεωρεί ότι οι προσπάθειές της για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της θα επιτύχουν, δήλωσε ο Ούλριχ Βίλχεμ.

«Στην περίπτωση κατά την οποία θα πρέπει να φθάσουμε εκεί, η κυβέρνηση δεν αποκλείει την προσφυγή στους πόρους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», ανέφερε.

Νωρίτερα, ο Τίλο Σαράτσιν, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Bundesbank, εκτίμησε ότι η Ελλάδα δεν χρειάζεται να ζητήσει οικονομική βοήθεια και υποστήριξε ότι αν η χώρα δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της θα πρέπει να κηρύξει στάση πληρωμών.

«Δεν μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή ότι η Ελλάδα έχει εξαντλήσει όλα τα μέσα για τη διόρθωση των δημοσιονομικών της προβλημάτων μέσα στα προσεχή έτη», δήλωσε ο Σαράτσιν σε συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα Salzburger Nachrichten. «Αυτό σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να σκεφτόμαστε το ζήτημα της βοήθειας.»

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα σε περίπτωση που δεν μπορέσει να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, ανέφερε: «Τότε θα πρέπει να κάνει ό,τι πρέπει να κάνουν όσοι δεν μπορούν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους και να κηρύξει στάση πληρωμών».

Το ΔΝΤ εμπλέκεται ήδη στην ελληνική κρίση, διαδραματίζοντας ρόλο συμβούλου, δήλωσε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίχαελ Όφερ http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1792141 .



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα