ΥΠΟΙΚ: Η φωνή της Ελλάδας ακούγεται πιο δυνατά

«Μπορούμε να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα»
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 13:07
UPD:17:12
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Η φωνή της χώρας μας ακούγεται πιο δυνατά και η εικόνα που δίνει προς έξω έχει βελτιωθεί, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, από το βήμα της Βουλής κατά τη διάρκεια συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του ΛΑΟΣ για τις διεθνείς οικονομικές πιέσεις.

«Ακουγόμαστε πιο δυνατά» στην Ευρώπη, ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι η χώρα εισέρχεται σε τροχιά βιώσιμων δημόσιων οικονομικών.

Yπογράμμισε δε ότι η κυβέρνηση δουλεύει εντατικά για την αποκατάσταση του ονόματος της χώρας, του κύρους και της αξιοπιστίας της, που έχει τρωθεί από τις επιλογές της ΝΔ από το 2004 έως τώρα.

Ο υπουργός Οικονομικών ανέφερε μεταξύ άλλων ότι είναι ανάγκη «να λύσουμε μόνοι μας τα προβλήματα, και να τα λύσουμε πραγματικά», ενώ επανέλαβε ότι η Ελλάδα ζητά την αλληλεγγύη και τη στήριξη των ευρωπαίων εταίρων.

Σημείωσε επίσης ότι πολλοί επωφελούνται και κερδοσκοπούν εις βάρος της χώρας, παίζουν παιχνίδια ευρύτερα εις βάρος του ευρώ και τροφοδοτούν πρόσθετες επιθέσεις.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αφού επεσήμανε ότι το πλήγμα στο κύρος της χώρας δημιουργεί μια λεπτή διαχωριστική γραμμή σε αυτό που μπορεί να διεκδικήσει και σ' αυτό που εκλαμβάνεται ως σημαία ευκαιρίας, πρόσθεσε ότι η κερδοσκοπία έχει δυσκολέψει το πρόβλημά μας, αλλά δεν ευθύνεται αυτή για το τεράστιο δημοσιονομικό μας πρόβλημα.

Διαβεβαίωσε τέλος ότι «το πρόβλημα θα το λύσει η Ελλάδα, η σημερινή κυβέρνηση με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης καταλόγισε τόσο στον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών όσο και στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης άγνοια της αγοράς, παρ’ όλες τις περγαμηνές στο βιογραφικό τους.

«Η Ελλάδα μοιάζει με εταιρεία με μεγάλα προβλήματα. Και σε κάθε εταιρεία αν υπάρχει δουλειά, αν υπάρχει ταμείο, υπάρχει και λύση. Όλα όσα λέμε εδώ, όσα ταξίδια και να γίνονται - χρήσιμα ομολογουμένως - δεν θα υπάρξει λύση, αν δεν υπάρχει δουλειά. Προς αυτή την κατεύθυνση δεν βλέπω τίποτα», ανέφερε χαρακτηριστικά και ζήτησε να δοθούν κίνητρα για επενδύσεις γιατί «αν δεν κάνουμε ταμείο, θα πτωχεύουμε».

Έκανε δε λόγο για υπερβολικές παραχωρήσεις στη Γερμανία που δεν έχουν καμία λογική.

Δώσαμε - όπως είπε - ένα δισ., ότι, δηλαδή, προσδοκούμε να πάρουμε από την αύξηση του ΦΠΑ, δώσαμε ΟΤΕ, ναυπηγεία, εθνικές οδούς και αεροδρόμια και διερωτήθηκε «αν θα είχε φτάσει εκεί που έφτασε η Ολυμπιακή αν δεν πλήρωνε 13 φορές πάνω ελλιμενισμό με το νέο αεροδρόμιο;».

«Ό,τι μας έχει δώσει η Ευρώπη μας το έχει πάρει πίσω διπλά», τόνισε.

Πρότεινε δε τη μείωση της κρατικής χορηγίας στα κόμματα κατά 50%, σαν μια συμβολική κίνηση, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια συνάντηση με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς και τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς, όπου θα κατατεθεί η εμπειρία τους και θα υπάρξει μια συντονισμένη προσπάθεια για να βγούμε από την κρίση.

Με τη σειρά του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης υποστήριξε ότι πρέπει να προσεγγίζουμε το οικονομικό πρόβλημα της χώρας ως πολιτικό, καθώς, όπως είπε, με τις διαχειριστικές λογικές της τελευταίας 30 - ετίας οδηγηθήκαμε εδώ σήμερα.

«Εάν σε αυτή τη χώρα δεν δημιουργήσουμε νέο πλούτο είμαστε καταδικασμένοι», υπογράμμισε, διευκρινίζοντας πως γι' αυτό κατηγορεί την κυβέρνηση σήμερα.

Ο κ. Κεφαλογιάννης ανέφερε ότι παρ' ότι τα κυβερνητικά στελέχη τρέχουν στο εξωτερικό, «τρέχουν σε λάθος κατεύθυνση».

«Πήγατε στη Γερμανία και υπογράψατε τις φρεγάτες, πήγατε στην Αμερική και συζητάτε κρυφά το θέμα των Σκοπίων. Τι πήρατε; Διότι οι δραματικοί τόνοι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο δείχνουν ότι ήρθατε με άδεια χέρια», ανέφερε και ρώτησε: «Κι αν πάτε στο ΔΝΤ τι άλλα μέτρα θα φέρετε; Αντέχει η ελληνική κοινωνία;», ρώτησε.

Απευθυνόμενος στην πτέρυγα του ΛΑΟΣ, ο κ. Κεφαλογιάννης επεσήμανε πως εγκατέλειψαν την φιλελεύθερη πολυκατοικία για να συγκατοικήσουν με την νεοφιλελεύθερη που είναι του ΠΑΣΟΚ, αλλά συνέστησε στο κόμμα του κ. Καρατζαφέρη να μην έχει εμπιστοσύνη στο ΠΑΣΟΚ, γιατί έτσι εναγκάλλισε τους κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο «τόσο σφιχτά μέχρι πνιγμού».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Αντώνης Σκυλλάκος κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φορτώνει τα βάρη στο λαό και την όποια ανάπτυξη θα την εναποθέσει στους επιχειρηματίες. Και δεν είναι μόνο αυτά τα βάρη - είπε - αλλά θα έχουμε και το Μάιο, μπορεί και νωρίτερα και στο μέλλον.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα