Σε τροχιά ανόδου ο κλάδος των φαρμακαποθηκών

Μελέτη της ICAP
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 13:18

Στην πρώτη έκδοση της κλαδικής μελέτης «Φαρμακαποθήκες», η οπoία κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, μέλους του Ομίλου της Global Finance, εξετάζεται ο κλάδος της χονδρικής εμπορίας φαρμάκου συνολικά, ο οποίος περιλαμβάνει τόσο τις ανεξάρτητες ιδιωτικές εταιρείες όσο και τους προμηθευτικούς συνεταιρισμούς, οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά:

Ο κλάδος ελέγχεται από λίγες, μεγάλου μεγέθους εταιρείες και κορυφαίους συνεταιρισμούς και περιλαμβάνει επιχειρήσεις με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία στην εξεταζόμενη αγορά και με αξιόλογη δυναμική. Οι ελληνικές φαρμακαποθήκες αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι του τομέα υγείας, με σημαντική συνεισφορά στην ελληνική οικονομία. Επιπλέον, δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξάπλωση του δικτύου διανομής τους, ενώ διανέμουν μια διευρυμένη γκάμα φαρμακευτικών και παραφαρμακευτικών ειδών, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να διαθέτει ένα από τα πιο οργανωμένα και πυκνότερα δίκτυα διανομής στην Ευρώπη και από τα πλέον άρτια εξοπλισμένα φαρμακεία.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις του κλάδου πραγματοποιούν επενδύσεις με σκοπό την ανανέωση του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον για την πιστοποίησή τους στην ορθή διακίνηση προϊόντων και υποχρεώνονται να δώσουν ιδιαίτερη βαρύτητα στον εκσυγχρονισμό των υφιστάμενων διαδικασιών παραγγελιοληψίας, την αποθήκευση και την ποιοτική διανομή.

Η συνολική αγορά του κλάδου των φαρμακαποθηκών χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό λόγω του μεγάλου αριθμού επιχειρήσεων που λειτουργούν. Στην εξεταζόμενη αγορά καταγράφονται έντονες στρατηγικές κινήσεις, μέσα από τις οποίες οι ελληνικές φαρμακαποθήκες καταβάλλουν προσπάθεια προκειμένου να ενισχύσουν τη θέση τους και να δημιουργήσουν διευρυμένα εταιρικά σχήματα μέσω συνεργασιών και συγχωνεύσεων. Τόσο οι φαρμακαποθήκες (εταιρείες) όσο και οι προμηθευτικοί συνεταιρισμοί προχωρούν σε συνεργασίες, εξαγορές ή/και ίδρυση θυγατρικών, προκειμένου να επεκτείνουν το δίκτυο διανομής τους και να αντεπεξέλθουν στον έντονο ανταγωνισμό, γεγονός που συνέβαλε στη σχετική μείωση του αριθμού των υφισταμένων επιχειρήσεων και στην αύξηση του βαθμού συγκέντρωσης, όσον αφορά τα μερίδια αγοράς.

Η συνολική εγχώρια αγορά φαρμακαποθηκών ακολούθησε ανοδική πορεία κατά το χρονικό διάστημα 2007–2009. Το μέγεθος της εξεταζόμενης αγοράς αυξήθηκε κατά 6,6% το 2008 σε σχέση με το 2007, ενώ όπως προκύπτει από εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου, σύμφωνα με τις παρούσες συνθήκες και τάσεις, η μεταβολή της αγοράς κατά τη διετία 2009-2010 θα κυμανθεί σε εξίσου ικανοποιητικά επίπεδα σε σχέση με το 2008 (της τάξης του 5%).

Στα πλαίσια κατάτμησης του κλάδου σε επίπεδο επιχειρήσεων, αναφέρεται ότι όπως και τα προηγούμενα έτη έτσι και το 2008, οι εταιρείες καλύπτουν από κοινού το μεγαλύτερο ποσοστό της εγχώριας αγοράς φαρμακαποθηκών και σύμφωνα με παράγοντες του κλάδου εκτιμάται ότι κάλυψαν ποσοστό της τάξης του 56%. Το υπόλοιπο 44% της συνολικής εγχώριας αγοράς φαρμακαποθηκών εκτιμάται ότι κάλυψαν οι συνεταιρισμοί.

Όσον αφορά την εξέλιξη του βαθμού συγκέντρωσης της αγοράς, πηγές του κλάδου συμφωνούν ότι το μέγεθος της εγχώριας αγοράς φαρμακαποθηκών είναι μικρό και εκτιμούν ότι η ήδη υπάρχουσα τάση για συγχωνεύσεις και εξαγορές θα συνεχιστεί στο άμεσο μέλλον. Σημειώνεται ότι σε ευρωπαϊκές χώρες με πολλαπλάσιο πληθυσμό λειτουργούν λιγότερες φαρμακαποθήκες με εξίσου διευρυμένα εμπορικά δίκτυα.

Πέρα από την ανάλυση της αγοράς, στη συγκεκριμένη μελέτη πραγματοποιείται και χρηματοοικονομική ανάλυση 38 επιχειρήσεων του κλάδου, με τη χρήση αριθμοδεικτών. Το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος το 2008 εμφάνισε αύξηση κατά 4,5% σε σχέση με το 2007. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων το ίδιο έτος, σημείωσε αύξηση κατά 14,5% έναντι του 2007, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 10,7% την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις των 38 επιχειρήσεων του δείγματος αυξήθηκαν το 2008 κατά 12,5% σε σχέση με το 2007, ωστόσο το αντίστοιχο μικτό περιθώριο και το λειτουργικό περιθώριο μειώθηκαν. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 1,5%, ενώ και το τελικό καθαρό αποτέλεσμα μειώθηκε σημαντικά.

Επιπλέον, πραγματοποιείται χρηματοοικονομική ανάλυση για 17 προμηθευτικούς συνεταιρισμούς του κλάδου, με τη χρήση αριθμοδεικτών. Το σύνολο του ενεργητικού των συνεταιρισμών του δείγματος το 2008 εμφάνισε αύξηση κατά 14,9% σε σχέση με το 2007. Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων το ίδιο έτος, σημείωσε επίσης αύξηση κατά 14,9% έναντι του 2007, ενώ οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις αυξήθηκαν κατά 14,8% την ίδια περίοδο. Οι συνολικές πωλήσεις τους αυξήθηκαν το 2008 κατά 10,9% σε σχέση με το 2007, ενώ το αντίστοιχο μικτό περιθώριο και το λειτουργικό περιθώριο μειώθηκαν. Τα κέρδη EBITDA μειώθηκαν κατά 2,4%, ενώ και το τελικό καθαρό αποτέλεσμα σημείωσε πτώση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα