Στη δημοσιότητα το προσχέδιο του φορολογικού νομοσχεδίου

Την Τρίτη προς ψήφιση στη Βουλή
Παρασκευή, 19 Μαρτίου 2010 14:14
UPD:19:37
ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δόθηκε στη δημοσιότητα το προσχέδιο του νομοσχεδίου και της αιτιολογικής έκθεσης της φορολογικής μεταρρύθμισης. Το ν/σ θα κατατεθεί στη Βουλή προς συζήτηση και ψήφιση την ερχόμενη Τρίτη, μετά την τελική επικύρωσή του από το υπουργικό συμβούλιο.

Όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση, στόχος της φορολογικής πολιτικής είναι ένα απλό και δίκαιο φορολογικό πλαίσιο με ενιαίους κανόνες, χωρίς αδικαιολόγητες εξαιρέσεις. «Ένα πλαίσιο που ενθαρρύνει την ειλικρίνεια και μέσα σε αυτό κάθε πολίτης μπορεί να συνεισφέρει ανάλογα με τις πραγματικές του δυνατότητες και όλοι οι πολίτες γνωρίζουν ισότιμη μεταχείριση, ανάλογη της οικονομικής τους κατάστασης.

Το πλαίσιο και οι κανόνες φορολόγησης των εισοδημάτων και των περιουσιών που ισχύουν σήμερα εντείνουν την άδικη και διακριτή μεταχείριση πολλών κατηγοριών εισοδημάτων, δημιουργώντας φορολογούμενους πολλών ταχυτήτων ακόμη και στις ίδιες κατηγορίες εισοδημάτων. Για τους λόγους αυτούς και μέσα από διάλογο με εκπροσώπους κοινωνικών και παραγωγικών φορέων και εκπροσώπους ομάδων φορολογούμενων γίνεται η αναμόρφωση του πλαισίου φορολόγησης των εισοδημάτων και των περιουσιών».

Αμεση προτεραιότητα, τονίζεται, είναι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής γιατί αποτελεί τη χειρότερη ίσως μορφή αδικίας μέσα στο φορολογικό μας πλαίσιο, που εμποδίζει τη λειτουργία του κράτους, πολλαπλασιάζει τη διαφθορά και δημιουργεί συνθήκες κοινωνικής αδικίας μεταξύ των πολιτών και αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων. Η φοροδιαφυγή έχει πολλές όψεις και κάποιες από αυτές ενθαρρύνονται και από το ίδιο το πλαίσιο και το σύστημα φορολόγησης που επιτρέπει την απόκρυψη και την αποφυγή δήλωσης φορολογητέας ύλης.

Οι βασικές αλλαγές του νέου φορολογικού πλαισίου έχουν ως εξής:

Η νέα φορολογική κλίμακα

• εφαρμογή μιας ενιαίας προοδευτικής τιμαριθμοποιημένης φορολογικής κλίμακας για όλα τα εισοδήματα

• εφαρμογή της προοδευτικής φορολόγησης της μεγάλης ακίνητης περιουσίας

• επαναφορά του φόρου κληρονομιάς και γονικών παροχών με υψηλό αφορολόγητο

• κατάργηση της αυτοτελούς φορολόγησης

• κατάργηση χαριστικών φοροαπαλλαγών είτε αναφέρονται στη φορολογία εισοδήματος είτε στη φορολογία κεφαλαίου

• καθιερώνεται ένα απλό και δίκαιο σύστημα καθορισμού ελάχιστων δαπανών διαβίωσης με βάση τα χρησιμοποιούμενα περιουσιακά στοιχεία

• φορολόγηση των διανεμομένων κερδών στην κλίμακα των φυσικών προσώπων

• λογιστικός προσδιορισμός όλων των εισοδημάτων

• φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες (offshore) εταιρείες και μη αναγνώριση αγορών ή δαπανών ή τόκων δανείων ή μισθωμάτων που καταβάλλονται από ελληνικές επιχειρήσεις σε εξωχώριες εταιρείες ή αντιπροσώπους ή υπεργολάβους αυτών.

• καταργούνται ή αντικαθίστανται διατάξεις τις οποίες χρησιμοποιούσαν οι φορολογούμενοι για καταστρατήγηση της φορολογίας εισοδημάτων ή περιουσίας και με τεχνικούς τρόπους απέφευγαν ή μείωναν τη φορολογία τους σε βάρος των ειλικρινών φορολογούμενων.

• Ηλεκτρονική διασύνδεση του Υπουργείου Οικονομικών με όλα τα Υπουργεία και Φορείς με υποχρέωση όλων για υποβολή κάθε στοιχείου οικονομικού ενδιαφέροντος είτε πρόκειται για αμοιβές, είτε για μισθούς, είτε για αποζημιώσεις, είτε για επιδοτήσεις ή οικονομικές ενισχύσεις.

• Τακτική εφαρμογή ηλεκτρονικών διασταυρώσεων. Αναθεώρηση του υπάρχοντος πλαισίου διασταύρωσης στοιχείων με βάση ετήσιο πρόγραμμα για τακτικούς περιοδικούς ελέγχους και όχι σε ad hoc βάση όπως είναι σήμερα.

• Κεντρική επιλογή των ελεγκτέων υποθέσεων με σύστημα ανάλυσης κινδύνου (Risk analysis). Καταρτίζεται κατάλογος μορίων κινδύνου φοροδιαφυγής (point system) βάσει του οποίου διενεργούνται προληπτικοί και τελικοί έλεγχοι τήρησης της φορολογικής νομοθεσίας από τα υπόχρεα νομικά και φυσικά πρόσωπα.

• Έλεγχος και φορολόγηση των συναλλαγών με εξωχώριες εταιρείες που υποκρύπτονται πίσω από εταιρίες αντιπροσώπευσης (Nominee εταιρίες) ή εξωχώριες εταιρίες που λειτουργούν ως υπεργολάβοι κοινοτικών εταιριών.

• Σε συνδυασμό με τον επαγγελματικό λογαριασμό προωθείται η σταδιακή εφαρμογή της ηλεκτρονικής τιμολόγησης και ηλεκτρονικής διακίνησης των τιμολογίων μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου. Από 1/1/2011 τιμολόγια για συναλλαγές άνω των 3000 Ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται δεκτά μόνο ηλεκτρονικά.

• Από 1/1/2011 δεν θα θεωρείται νόμιμη κάθε συναλλαγή μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων ή μεταξύ επιχειρήσεων αξίας μεγαλύτερης των 1500 ευρώ εάν αυτή γίνεται με μετρητά. Οι συναλλαγές αυτές θα γίνονται με πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή δίγραμμες επιταγές.

• Υιοθέτηση δραστικών μεθόδων συλλογής των ανείσπρακτων οφειλών, όπως η κατάσχεση περιουσιών για όσους έχουν την ικανότητα αποπληρωμής. Αυτό θα εφαρμοστεί αποτελεσματικά μέσω της σύνδεσης των εκκρεμών χρεών με στοιχεία από την ηλεκτρονική καταγραφή της ακίνητης περιουσίας καθώς και με την δυνατότητα «κατάσχεσης εις χείρας τρίτων» όσον αφορά τραπεζικούς λογαριασμούς.

• Η ΓΓΠΣ συγκροτεί περιουσιολόγιο όλων των φυσικών προσώπων κατόχων Α.Φ.Μ. Στο περιουσιολόγιο περιλαμβάνονται κυρίως ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εναέρια μέσα μεταφοράς, κατοχή μετοχών, αμοιβαίων κεφαλαίων, και εταιρικών μεριδίων. Δεν περιλαμβάνονται οι τραπεζικές καταθέσεις και τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου.

H νέα φορολογική κλίμακα

Η νέα κλίμακα οδηγεί σε μειώσεις φόρου για εισοδήματα έως 40.000 ευρώ. Παράλληλα καθιερώνεται κλίμακα που προσδιορίσει το ύψος των δαπανών που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο κάθε φορολογούμενος για να εξασφαλίσει το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ. Ετσι για ατομικό εισόδημα ως 6.000 ευρώ δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδείξεων. Για ατομικό εισόδημα ως 12.000 ευρώ το 10% και το 30% για το επιπλέον ποσό. Ανώτατο ποσό αποδείξεων ορίζονται τα 12.000 ευρώ. Για περισσότερες αποδείξεις από τα 12.000 ευρώ και όταν το επιπλέον ποσό φθάνει τα 15.000 ευρώ ο φορολογούμενος δικαιούται έκπτωση φόρου ίση με 10% της επιπλέον δαπάνης. Όταν οι δαπάνες που συγκεντρώνει ο φορολογούμενος είναι μικρότερες από το όριο που απαιτεί το εισόδημά του επιβαρύνεται με φόρο ίσο με το 10% της διαφοράς.

Με την εφαρμογή του νέου συστήματος σημαίνει ότι για εισόδημα 11.000 ευρώ θα πρέπει να συγκεντρωθούν αποδείξεις 1.100 ευρώ για εισόδημα 20.000 αποδείξεις 3.600 ευρώ για εισόδημα 35.000 ευρώ αποδείξεις 8.100 και για εισόδημα 48.000 ευρώ και άνω αποδείξεις 12.000 ευρώ.

Στο νομοσχέδιο προβλέπεται ακόμη αύξηση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος για τα παιδιά η κατάργηση μιας σειράς εκπτώσεων δαπανών και η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού άλλων. Το αφορολόγητο για τα παιδιά αυξάνεται στα 1.500 ευρώ για κάθε παιδί από 1.000 ευρώ σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις εκπτώσεις δαπανών προβλέπονται οι ακόλουθες αλλαγές:

- Θα εκπίπτει από τον φόρο το 20% των τόκων των στεγαστικών δανείων πρώτης κατοικίας.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης ασφαλίστρων και μέχρι ποσού δαπάνης 1.000 ευρώ για τον άγαμο και 2.000 ευρώ για οικογένεια.

- Καταργείται η έκπτωση του φόρου 40% για στεγαστικά δάνεια που χορηγούνται το 2009 και το 2010 για κάθε κατοικία έως 200 τμ.

- Θα μειώνεται από το φόρο το 20% χρηματικών δωρεών και χορηγιών ενώ η συνολική μείωση δεν θα υπερβαίνει το 10% του εισοδήματος του φορολογούμενου.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης για παροχή υπηρεσίας από δικηγόρο.

- Θα εκπίπτει από το φόρο το 20% της δαπάνης - η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του πρώτου κλιμακίου της φορολογικής κλίμακας για εγκατάσταση κεντρικού κλιματισμού φυσικού αερίου η αγορά ηλιακών συλλεκτών.

Αλλαγές επέρχονται στη φορολόγηση των ακινήτων

Σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία, καταργείται το σύστημα χορήγησης απαλλαγής για αγορά ακινήτου έως 200 τ.μ. (ανεξάρτητα από την αξία του). Πλέον, η απαλλαγή παρέχεται:

α) για αγορά κατοικίας από άγαμο έως ποσού αξίας 200.000 ευρώ, ενώ από έγγαμο έως ποσού αξίας 250.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

β) για αγορά οικοπέδου από άγαμο έως ποσού αξίας 50.000 ευρώ, ενώ από έγγαμο έως ποσού αξίας 100.000 ευρώ. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα.

Σε περίπτωση αγοράς κατοικίας, στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μίας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα με το ίδιο συμβόλαιο αγοράς.

Nέοι συντελεστές φόρου μεταβίβασης

Για το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, με το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο οι συντελεστές του φόρου μεταβίβασης ακινήτων είναι 9% έως τα 15.000 ευρώ της αξίας του ακινήτου και 11% για το επιπλέον ποσό. Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, οι συντελεστές γίνονται 8% για το έως 20.000 ευρώ τμήμα της αξίας και 10% για το πέραν του ποσού αυτού τμήμα της. Ταυτόχρονα, καταργούνται ο φόρος αυτομάτου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων που είχαν επιβληθεί για τις μεταβιβάσεις ακινήτων μετά την 1/1/2006.

Όσον αφορά τις κληρονομιές ακινήτων που αποτελούν πρώτη κατοικία, ορίζεται ότι κατοικία ή οικόπεδο, που αποκτάται αιτία θανάτου από σύζυγο ή τέκνο του κληρονομουμένου κατά πλήρη κυριότητα, εξ ολοκλήρου ή κατά ποσοστό εξ αδιαιρέτου, απαλλάσσεται από το φόρο, εφόσον ο κληρονόμος ή κληροδόχος ή ο σύζυγος αυτού ή οποιοδήποτε από τα ανήλικα τέκνα αυτού δεν έχουν δικαίωμα πλήρους κυριότητας ή επικαρπίας ή οίκησης σε κατοικία ή ιδανικό μερίδιο κατοικίας που πληροί τις στεγαστικές ανάγκες της οικογένειάς του ή δικαίωμα πλήρους κυριότητας σε οικόπεδο οικοδομήσιμο ή σε ιδανικό μερίδιο οικοπέδου, στα οποία αντιστοιχεί εμβαδόν κτίσματος που πληροί τις στεγαστικές τους ανάγκες και βρίσκονται σε δημοτικό ή κοινοτικό διαμέρισμα με πληθυσμό άνω των 3.000 κατοίκων. Οι στεγαστικές ανάγκες θεωρείται ότι καλύπτονται, αν το συνολικό εμβαδόν των ανωτέρω ακινήτων και των λοιπών αντίστοιχων κληρονομιαίων ακινήτων είναι 70 τ.μ., προσαυξανόμενα κατά 20 τ.μ. για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα και κατά 25 τ.μ. για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα, των οποίων την επιμέλεια έχει ο δικαιούχος.

Η απαλλαγή αυτή, όμως, παρέχεται για ποσό αξίας:

α) κατοικίας μέχρι 200.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο ή κληροδόχο και μέχρι 250.000 ευρώ για κάθε έγγαμο και διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα, που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 25.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτών και κατά 30.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα τους, εφόσον στον δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται μία μόνο κατοικία εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου. Στο ποσό της απαλλαγής περιλαμβάνεται και η αξία μιας θέσης στάθμευσης αυτοκινήτου και ενός αποθηκευτικού χώρου, για επιφάνεια εκάστου έως 20 τ.μ., εφόσον βρίσκονται στο ίδιο ακίνητο και αποκτώνται ταυτόχρονα.

β) οικοπέδου μέχρι 50.000 ευρώ για κάθε ανήλικο ή άγαμο κληρονόμο ή κληροδόχο και μέχρι 100.000 ευρώ για κάθε έγγαμο και διαζευγμένο ή χήρο ή άγαμο γονέα, που έχουν την επιμέλεια των τέκνων τους. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 10.000 ευρώ για καθένα από τα δύο πρώτα τέκνα αυτών και κατά 15.000 ευρώ για το τρίτο και καθένα από τα επόμενα τέκνα τους, εφόσον στον δικαιούχο κληρονόμο ή κληροδόχο περιέρχεται ένα μόνο οικόπεδο εξ ολοκλήρου και κατά πλήρη κυριότητα και όχι ποσοστό εξ αδιαιρέτου.

ΦΜΑΠ με προοδευτικό συντελεστή στη θέση του ΕΤΑΚ

Με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο καταργείται το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων (ΕΤΑΚ) και θεσπίζεται ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας. Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας επιβάλλεται με προοδευτικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, με σκοπό τη θέσπιση ενός συστήματος δικαιότερης κατανομής των φορολογικών βαρών, ενώ προβλέπεται αφορολόγητο ποσό, το οποίο ανέρχεται σε 400.000 ευρώ ανά ιδιοκτήτη. Ορίζεται, παράλληλα, ότι για φυσικά πρόσωπα, τα οποία ενώ ήταν υποκείμενα σε ΕΤΑΚ δεν εκδόθηκε εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ για το έτος 2008, υποχρεούνται να υποβάλλουν στον προϊστάμενο της αρμόδιας Εφορίας δήλωση στοιχείων ακινήτων έτους 2008, προκειμένου να δηλώσουν την ακίνητη περιουσία τους της 1ης Ιανουαρίου του 2008, χωρίς την επιβολή κυρώσεων.

Επίσης, θεσμοθετείται το Περιουσιολόγιο Ακίνητης Περιουσίας το οποίο αποτελεί την καταγραφή του συνόλου της ακίνητης περιουσίας όλων των φυσικών και νομικών προσώπων, αλλοδαπών και ημεδαπών, στην ελληνική επικράτεια, που θα διατηρείται στο διηνεκές. Από τον Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται τα αγροτεμάχια, επί των οποίων έχουν δικαίωμα πλήρους ή ψιλής κυριότητας ή επικαρπίας φυσικά πρόσωπα. Για να υπολογιστεί ο φόρος, λαμβάνεται υπόψη η αξία που έχουν τα ακίνητα την 1η Ιανουαρίου του έτους φορολογίας.

Τα τεκμήρια διαβίωσης ακινήτων και ΙΧ είναι τα ακόλουθα:

Για τον προσδιορισμό του εισοδήματος με βάση τη συνολική ετήσια δαπάνη του φορολογουμένου, της συζύγου του και των προσώπων που συνοικούν και τους βαρύνουν λαμβάνονται υπόψη τα ακόλουθα:

- Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση τις δαπάνες συντήρησης, τις πάγιες καταναλώσεις καθώς και τις δαπάνες λειτουργίας, με βάση τα τετραγωνικά μέτρα της ιδιοκατοικούμενης ή μισθωμένης κύριας κατοικίας ορίζεται κλιμακωτά, για τα ογδόντα (80) πρώτα τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εξήντα (60) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα ογδόντα ένα (81) μέχρι και διακόσια (200) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με ογδόντα (80) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, για τα επόμενα διακόσια ένα (201) μέχρι και τριακόσια (300) τετραγωνικά μέτρα κύριων χώρων αυτής, με εκατόν είκοσι (120) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και για τα πλέον των τριακοσίων (300) τετραγωνικών μέτρων κύριων χώρων αυτής, με εκατόν πενήντα (150) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Για τον υπολογισμό της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης των βοηθητικών χώρων της κύριας κατοικίας ορίζεται ποσό τριάντα (30) ευρώ το τετραγωνικό μέτρο. Προκειμένου για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης, σύμφωνα με τον αντικειμενικό προσδιορισμό των ακινήτων, από 2.800 ευρώ έως 4.999 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό τριάντα τοις εκατό (30%) και για περιοχές με τιμή ζώνης από 5.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και άνω, κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%). Προκειμένου για μονοκατοικίες, όλα τα παραπάνω ποσά προσαυξάνονται κατά ποσοστό είκοσι τοις εκατό (20%).

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη με βάση τα τετραγωνικά μέτρα μιας ή περισσοτέρων ιδιοκατοικούμενων ή μισθωμένων δευτερευουσών κατοικιών καθώς και των βοηθητικών χώρων αυτών ορίζεται ως τo ένα δεύτερο (1/2) της ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης όπως αυτή ορίζεται στην α΄ περίπτωση.

- Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη που εκτιμάται με βάση το κόστος τελών κυκλοφορίας, ασφαλίστρων, καυσίμων και συντήρησης επιβατικού αυτοκινήτου ιδιωτικής χρήσης, ανεξαρτήτως παλαιότητας, ορίζεται για τα αυτοκίνητα μέχρι χίλια διακόσια (1.200) κυβικά εκατοστά σε τρεις χιλιάδες (3.000) ευρώ και για αυτοκίνητα μεγαλύτερα των χιλίων διακοσίων (1.200) κυβικών εκατοστών προστίθενται τριακόσια (300) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά μέχρι τα δύο χιλιάδες (2000) κυβικά εκατοστά και τετρακόσια (400) ευρώ ανά εκατό (100) κυβικά εκατοστά για πάνω από δύο χιλιάδες (2000) κυβικά εκατοστά.

Τα παραπάνω ποσά ετήσιας αντικειμενικής δαπάνης από κάθε αυτοκίνητο μειώνονται ανάλογα με την παλαιότητά του, η οποία υπολογίζεται από το έτος πρώτης κυκλοφορίας του στην Ελλάδα, κατά ποσοστό:

αα) Είκοσι τοις εκατό (20%) για χρονικό διάστημα πάνω από πέντε (5) έτη και μέχρι δέκα (10) έτη.

ββ) Σαράντα τοις εκατό (40%) για χρονικό διάστημα πάνω από δέκα (10) έτη.

Η ετήσια αντικειμενική δαπάνη δεν εφαρμόζεται προκειμένου για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης που διαθέτουν πιστοποιητικό αυθεντικότητας το οποίο εκδίδεται από διεθνή ή ημεδαπό φορέα που έχει αρμοδιότητα να εκδίδει αυτό το πιστοποιητικό, καθώς και για επιβατικά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα για αναπήρους.

Λογιστικός προσδιορισμός εισοδημάτων για όλους

Εκμεταλλευτές tαξί, φορτηγών δημόσιας χρήσης, λεωφορείων ΚΤΕΛ, ενοικιαζόμενων δωματίων, κάμπινγκ, μηχανικοί αρχιτέκτονες, λιανοπωλητές λαϊκών αγορών, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ, βενζινάδικα κα περίπτερα εντάσσονται στο λογιστικό τρόπο προσδιορισμού του εισοδήματος τους. Δηλαδή τα εισοδήματα τους θα προσδιορίζονται με βάση τα βιβλία τους εσόδων-εξόδων και όχι τεκμαρτά όπως σήμερα, ενώ υποχρεούνται να χρησιμοποιούν μηχανές για την έκδοση αποδείξεων. Όπως έχει ήδη γίνει γνωστό, εκτός από τα πρατήρια βενζίνης που η υποχρέωσή τους αυτή ισχύει από 1ης Απριλίου, για τους υπόλοιπους τίθεται σε ισχύ από 1ης Ιουλίου.

Παράλληλα καταργείται η αυτοτελής φορολόγησης που ίσχυε ως σήμερα σε μια σειρά επιδόματα και αμοιβές ενώ εξαιρούνται οι τόκοι των καταθέσεων και των ομολόγων.

ΦΠΑ και στους δικηγόρους

Με το νομοσχέδιο προβλέπεται η επιβολή ΦΠΑ σε δικηγόρους, συμβολαιογράφους, άμισθους υποθηκοφύλακες, δικαστικούς επιμελητές, συγγραφείς, καλλιτέχνες, ερμηνευτές έργων τέχνης. Εξαιρούνται οι γιατροί καθώς η απαλλαγή τους προβλέπεται από κοινοτική οδηγία.

Επιπλέον:

-Δεν απαλλάσσονται από την τήρηση βιβλίων επαγγελματίες που μέχρι σήμερα απαλλάσσονταν από την τήρηση βιβλίων και παρέχουν υπηρεσίες από επαγγελματική εγκατάσταση ακόμη και αν δηλώνουν έσοδα κάτω των 5.000 ευρώ.

-Εντάσσονται στη Β κατηγορία βιβλίων ανεξαρτήτως ύψους εσόδων οι πωλητές αγροτικών προϊόντων στις λαϊκές αγορές, τα πρατήρια υγρών καυσίμων για την εμπορία βενζίνης και πετρελαίου, οι εκμεταλλευτές περιπτέρου και κινητών καντινών.

-Συναλλαγές αξίας άνω των 3.000 ευρώ μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ επιχειρήσεων και δημοσίου θα γίνονται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών.

-Συναλλαγές άνω των 1.500 ευρώ μεταξύ ιδιωτών και επιχειρήσεων για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών θα γίνονται υποχρεωτικά μέσω τράπεζας με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή επιταγές.

-Επιβάλλεται φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών στο χρηματιστήριο.

-Φορολογείται με 20% για το καθαρό εισόδημα που αποκτούν από οικοδομές και την εκμίσθωση γαιών Ιερές Μονές, Ιεροί Ναοί, Πατριαρχεία, ¶γιο Όρος και νομικά πρόσωπα που επιδιώκουν κοινωφελείς σκοπούς.

-Ενθαρρύνεται ο επαναπατρισμός κεφαλαίων με την θέσπιση φόρου 5% επί του ποσού που εισάγεται σε εγχώριο τραπεζικό λογαριασμό ενώ προβλέπεται η απαλλαγή από το Πόθεν Εσχες.

Νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων για απολύσεις

Νέα κλίμακα για τη φορολόγηση των αποζημιώσεων για απολύσεις θεσπίζεται με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Η νέα κλίμακαείναι η ακόλουθη:

- για ποσό μέρι 30.000 ευρώ δεν προβλέπεται φόρος

- από 30 μέχρι 60.000 προβλέπεται φορολογικός συντελεστής 10%

- από 60 έως 100.000 προβλέπεται συντελεστής 20%

- από 100 έως 150.000 συντελεστής 30% και για ποσό μεγαλύτερο των 150.000 συντελεστής 40%.

Μέχρι σήμερα ποσά έως 20.000 ευρώ ήταν αφορολόγητα και στα υψηλότερα προβλέπονταν φόρος 20%.

ΥΠΟΙΚ: Κανένα πρόσθετο βάρος για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Οι αλλαγές που φέρνει η αναμόρφωση του φορολογικού πλαισίου δεν πρόκειται να δημιουργήσουν πρόσθετο βάρος στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, διαβεβαιώνει το υπουργείο Οικονομικών, αλλά αντίθετα αποσκοπούν στη δίκαιη ανακατανομή των φορολογικών υποχρεώσεων.

«Τα φορολογικά έσοδα θα διοχετεύονται με διαφάνεια σε δράσεις που αναδιανέμουν το εισόδημα, δημιουργούν ανάπτυξη, ενισχύουν το κοινωνικό κράτος, βελτιώνουν την ποιότητα στην παροχή κοινωνικών αγαθών όπως η υγεία και η εκπαίδευση».

«Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια, επιχειρείται ουσιαστική και ριζοσπαστική ανατροπή σε επίπεδο φορολογικού πλαισίου, με στόχο την άρση των φορολογικών αδικιών, την πάταξη και την αποθάρρυνση της φοροδιαφυγής», παρατήρησε ο κυβέρνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.

«Για πρώτη φορά, με το νομοσχέδιο αυτό, επιχειρείται καίριο πλήγμα στην παραοικονομία», πρόσθεσε και συνέχισε: «Καίριο χτύπημα στα κατεστημένα και τις παθογένειες που επί χρόνια υπέθαλπτε και συντηρούσε η προηγούμενη κυβέρνηση».

«Με νέα, ενιαία και πιο προοδευτική φορολογική κλίμακα. Με σημαντικές φοροελαφρύνσεις για πολλούς από τους συμπολίτες μας με μεσαία εισοδήματα. Με άρση των παράλογων αδικιών και των συντεχνιακών εξαιρέσεων», πρόσθεσε

Ο κ. Πεταλωτής υπογράμμισε επίσης πως «δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον, ειδικά σε αυτή την κατάσταση που βρισκόμαστε, για αποφυγή υποχρεώσεων».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα