Δυσοίωνες εκτιμήσεις για τη γερμανική οικονομία

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2002 15:51

Η ανεργία στη Γερμανία θα αυξηθεί στο επόμενο έτος, καθώς ο ρυθμός ανάκαμψης της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας είναι βραδύτερος απ' ό,τι αναμενόταν, εκτιμούν έξι από τα εγκυρότερα ινστιτούτα οικονομικών ερευνών της χώρας.

Στην εξαμηνιαία έκθεσή τους, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, αναφέρεται ότι ο αριθμός των ανέργων θα αυξηθεί στα 4,1 εκατομμύρια στο 2003 κάτι που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να προχωρήσει σε επιπρόσθετες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας.

Παράλληλα, τα εν λόγω ινστιτούτα αναθεώρησαν προς τα κάτω τις προβλέψεις τους για το ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας τόσο στο τρέχον όσο και στο επόμενο έτος. Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες προβλέψεις, το γερμανικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,4% και 1,4% στο 2002 και στο 2003 αντίστοιχα, ενώ οι αρχικές προβλέψεις (τον Απρίλιο) έκαναν λόγο για ανάπτυξη 0,9% και 2,4%.

«Η γερμανική οικονομία παραμένει αδύναμη. Ο ρυθμός ανάκαμψης, ωστόσο, μπορεί να επιταχυνθεί από τη βελτίωση των οικονομικών συνθηκών σε παγκόσμιο επίπεδο. Κάτι τέτοιο θα έδινε σημαντική ώθηση στις εξαγωγές, τον κινητήριο μοχλό της γερμανικής οικονομίας, και θα συντελούσε στη βελτίωση του καταναλωτικού κλίματος», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία κατά το τρέχον έτος αναμένεται να διαμορφωθεί στο 1,4%, από 2,5% στο 2001, ενώ εκτιμάται ότι θα αυξηθεί στο 1,6% στο επόμενο έτος.

Το έλλειμμα, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις των γερμανικών ινστιτούτων, θα διαμορφωθεί στο 3,2% του ΑΕΠ στο 2002 ξεπερνώντας το όριο που έχει θέσει η Ε.Ε. Ωστόσο, στο επόμενο έτος αναμένεται να περιοριστεί στο 1,9%.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κατά πιθανότητα θα διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια έως το τέταρτο τρίμηνο του 2003, οπότε και αναμένεται να τα αυξήσει κατά 25 μονάδες βάσης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των γερμανικών ινστιτούτων, η οικονομία της ευρωζώνης θα αναπτυχθεί κατά 0,8% στο 2002 και κατά 1,8% στο επόμενο έτος, επομένως δεν συντρέχουν λόγοι περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής. Κάτι τέτοιο θα κριθεί απαραίτητο μόνο στην περίπτωση κατά την οποία οι οικονομικές συνθήκες παρουσιάσουν απρόσμενη επιδείνωση.

Σημειώνεται ότι τα εν λόγω γερμανικά ινστιτούτα είναι τα εξής: DIW, IWH, HWWA, Ifo, IfW και RWI.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα