Η Ε.Ε. θα χρηματοδοτήσει με 10 εκατ. δολ. τη μελέτη για τον αγωγό Ελλάδας - Τουρκίας

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2002 15:34

Η Ευρωπαϊκή Ενωση θα χρηματοδοτήσει με το ποσό των 10 εκατ. δολαρίων τη σύνταξη μελέτης βιωσιμότητας για την κατασκευή αγωγού που, μέσω Τουρκίας και Ελλάδας, θα προμηθεύει την ευρωπαϊκή αγορά με ιρανικό φυσικό, γράφουν οι «Financial Times». Οι εργασίες για τη σύνταξη της μελέτης θα αρχίσουν το Νοέμβριο.

Σχετικά με τις φημολογίες για αμερικανικές πιέσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρωπαϊκή Ενωση να μπλοκάρουν το εν λόγω σχέδιο, αξιωματούχος της Ε.Ε. για θέματα ενέργειας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα, δήλωσε ότι «Το εμπάργκο των ΗΠΑ (στο Ιράν) δεν ισχύει για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Οι συνομιλίες συνεχίζονται».

Σημαντικό εμπόδιο στην υλοποίηση των σχεδίων για προμήθευση της ευρωπαϊκής ενεργειακής αγοράς μέσω Τουρκίας και Ελλάδας με φυσικό αέριο από την περιοχή της Κασπίας ήρθη προσφάτως, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε για τις τιμές εξαγωγής φυσικού αερίου από το Ιράν στην Τουρκία, με αποτέλεσμα την επικείμενη στο τέλος του μηνός επανάληψη των εξαγωγών που είχαν ανασταλεί.

Η Τουρκία στοχεύει, από το 2005, στην πώληση 500 εκατ. κυβικών μέτρων ιρανικού φυσικού αερίου στην Ελλάδα, μέσω του αγωγού φυσικού αερίου από το Καρατσάμπεϊ, πλησίον της Προύσας, του οποίου η κατασκευή θα κοστίσει 300 εκατ. δολάρια.

Η όποια καθυστέρηση στην κατασκευή του αγωγού Ελλάδας - Τουρκίας θα κοστίσει στη γείτονα 208.000 δολάρια μηνιαίως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα