ΥΠ.ΑΝ: Μείωση στο κόστος της πίστωσης σε πρόωρη εξόφληση δανείου

Τρίτη, 22 Οκτωβρίου 2002 16:03

Παρέμβαση του υπουργείου Ανάπτυξης προς τις τράπεζες και τους εμπόρους υπήρξε σήμερα, ώστε σε περίπτωση πρώιμης αποπληρωμής χρέους, ο καταναλωτής -ανεξαρτήτως της ύπαρξης ή μη περιόδου χάριτος- να δικαιούται μείωση στο συνολικό κόστος της πίστωσης.

Με εντολή του υφυπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Θεοδώρου, η Διεύθυνση Πολιτικής Καταναλωτή του υπουργείου απέστειλε προς την Ενωση Ελληνικών Τραπεζών, την Ενωση Συνεταιριστικών Τραπεζών Ελλάδος, το Σύνδεσμο Εισαγωγέων - Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων, το Σύνδεσμο Εμπόρων Αυτοκινήτων και τις επιχειρήσεις ΣΕΗΟΣ και ΕΚΡΗΣ.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι το υπουργείο μπορεί να επιβάλει πρόστιμο για κάθε παράβαση μέχρι 58.694 ευρώ. Γι' αυτό το υπουργείο εφιστά την προσοχή στην ορθή τήρηση των διατάξεων περί καταναλωτικής πίστης και ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το σωστό ύψος της συνολικής ετήσιας πραγματικής επιβάρυνσης και τη ρήτρα για τις αποπληρωμές χρεών.

Οι πιστωτικοί φορείς αρνούνται να προχωρήσουν σε εύλογη μείωση του συνολικού κόστους της πίστωσης, επικαλούμενοι το γεγονός ότι η σύμβαση είναι άτοκη και ως εκ τούτου εξαιρείται από τις ισχύουσες διατάξεις ή συμφωνούν μεν στην πρόωρη αποπληρωμή του χρέους, ενεργοποιώντας όμως ταυτόχρονα σχετική ποινική ρήτρα που αναφέρεται στη δανειακή σύμβαση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα