Εκκληση Μπαρόζο για ευρωπαϊκή βοήθεια στην Ελλάδα

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 12:04
UPD:16:59

«Χρειαζόμαστε απόφαση σε αυτή τη σύνοδο για το πως να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, διαφορετικά θα συνεχιστεί η μεγάλη αβεβαιότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Έκκληση προς τους Ευρωπαίους ηγέτες να στηρίξουν την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα απηύθυνε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, εκτιμώντας ότι, αν στη Σύνοδο Κορυφής της δεν ληφθεί κάποια απόφαση, θα απειληθεί η σταθερότητα της Ευρωζώνης.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt, ο Μπαρόζο κάλεσε τους Ευρωπαίους ηγέτες, οι οποίοι θα συναντηθούν στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή, να στηρίξουν την πρόταση της Κομισιόν για ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων που θα τεθεί στη διάθεση της Ελλάδας.

Οι εκπρόσωποι Τύπου της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε Χάνσεν και Αμαντέου Αλταφάχ Τάρντιο για τις δηλώσεις Μπαρόζο και την ελληνική οικονομία

Οι εκπρόσωποι Τύπου της Κομισιόν Πία Αρενκίλντε Χάνσεν και Αμαντέου Αλταφάχ Τάρντιο για τις δηλώσεις Μπαρόζο και την ελληνική οικονομία

«Χρειαζόμαστε απόφαση σε αυτή τη σύνοδο για το πώς να αντιμετωπίσουμε την Ελλάδα, διαφορετικά θα συνεχιστεί η μεγάλη αβεβαιότητα», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε όπως είμαστε, καθώς αυτό θα απειλήσει την σταθερότητα της ευρωζώνης και θα ενθαρρύνει την κερδοσκοπία».

Σύμφωνα με τον Μπαρόζο, εάν εγκριθεί ο μηχανισμός που προτείνει η Κομισιόν, οι ηγέτες της Ευρωζώνης θα πρέπει να δώσουν την έγκρισή τους πριν ενεργοποιηθεί. Το σχέδιο αυτό δεν παραβιάζει τον όρο της συνθήκης της ΕΕ για «μη διάσωση», πρόσθεσε.

Εκτίμησε επίσης ότι η διασφάλιση της σταθερότητας της νομισματικής ένωσης είναι προς το συμφέρον της Γερμανίας και εμφανίστηκε βέβαιος ότι το Βερολίνο θα συνεισφέρει εποικοδομητικά στην επίλυση της τωρινής κρίσης. «Χρειαζόμαστε αλληλεγγύη και σταθερότητα. Χωρίς αλληλεγγύη δεν υπάρχει Ένωση. Και η σταθερότητα είναι προς το συμφέρον όλων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη λίγο αργότερα και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μεταξύ άλλων τόνισε πως προέχει να υπάρξει απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ σχετικά με τη δημιουργία του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας στο πλαίσιο της ευρωζώνης μέσα από ένα σύστημα συντονισμένων διμερών δανείων ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες των αγορών.

Επανέλαβε πως ότι η απόφαση για τη σύσταση του μηχανισμού δεν σημαίνει αυτόματα και την ενεργοποίησή του καθώς, όπως υπενθύμισε, δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την Ελλάδα.

Υπέρ της παροχής ευρωπαϊκής βοήθειας και η ισπανική προεδρία

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις εκ μέρους της ισπανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία ζήτησε την έγκριση σχεδίου βοήθειας προς την Ελλάδα αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής.

«Η ισπανική προεδρία θα εργασθεί γι' αυτό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας Μιγκέλ ¶νχελ Μορατίνος προσερχόμενος σε συνάντηση των ευρωπαίων ομολόγων του στις Βρυξέλλες. «Είναι μια σημαντική στιγμή για το μέλλον της ΕΕ, του ευρώ. Θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια για να δώσουμε αυτή την εμπιστοσύνη, αυτή την αλληλεγγύη που θεωρώ ότι αξίζει η Ελλάδα, χάρις στα μέτρα που η κυβέρνηση του Παπανδρέου έχει λάβει», δήλωσε.

¶καμπτη η γερμανική στάση

Πάντως, το Βερολίνο εξακολουθεί να τηρεί άκαμπτη στάση. Ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ούλριχ Βίλχελμ επανέλαβε πως «οι αποφάσεις για χρηματοπιστωτικές βοήθειες» προς την Ελλάδα «δεν βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη» της συνόδου κορυφής της ΕΕ που θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη και την Παρασκευή.

«Οι βάσεις της ευρωπαϊκής δράσης εξακολουθούν να είναι οι αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου της 11ης Φεβρουαρίου» δηλαδή ότι «οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα δράσουν με αποφασιστικό τρόπο αν απειληθεί η σταθερότητα της ευρωζώνης» προσέθεσε ο Βίλχελμ.

Υπενθύμισε ακόμη πως η ίδια η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από βοήθεια. Ο Ελληνας πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου «δήλωσε σαφώς ότι η Ελλάδα δεν έχει ζητήσει χρηματοπιστωτική βοήθεια» σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες, Κυριακή, με τη γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ, σημείωσε ο Βίλχελμ.

Ωστόσο, συμπλήρωσε, «τεχνικές συνομιλίες γίνονται εδώ και μήνες για την εξεύρεση τρόπων αντίδρασης αν παρουσιαστεί μια τέτοια κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και αυτές συνεχίζονται, προσέθεσε και κατέληξε: «Και σε αυτήν την περίπτωση, μια χρηματοπιστωτική συμμετοχή του ΔΝΤ αποτελεί οπωσδήποτε μια πιθανότητα για την καγκελάριο και για τη γερμανική κυβέρνηση».

Πηγή: Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα