JPMorgan: «Ήπια και ανομοιογενής» η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη

Δευτέρα, 22 Μαρτίου 2010 11:55

Απίθανο θεωρεί το ενδεχόμενο διάλυσης της Ευρωζώνης η Global Multi-Asset Group στη Μηνιαία Οικονομική Ανασκόπηση Επενδύσεων για το Μάρτιο, καθώς εκτιμά ότι ο κίνδυνος αθέτησης του δημόσιου χρέους αντιμετωπίζεται με υπερβολή. Σε κάθε περίπτωση, υπογραμμίζει, η ΕΚΤ δεν αναμένεται να εξετάσει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων σύντομα, ενώ είναι μάλλον απίθανο να υπαναχωρήσει στο θέμα της υψηλής ποιότητας των απαιτούμενων εξασφαλίσεων.

Σε επίπεδο ΟΟΣΑ, η ομάδα διαχείρισης παγκόσμιων χαρτοφυλακίων της JPMorgan Asset Management πιστεύει ότι οι κεντρικές τράπεζες του ΟΟΣΑ δεν θα λάβουν κανένα ουσιαστικό μέτρο άσκησης αυστηρής νομισματικής πολιτικής εντός του 2010, παρότι τα έκτακτα μέτρα άρχισαν σταδιακά να αποσύρονται. Στις αναδυόμενες χώρες, όμως, η άσκηση αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής αναμένεται να κλιμακωθεί.

Όσον αφορά στην ανάπτυξη, στην Ευρωζώνη αναμένεται να είναι ήπια και ανομοιογενής, ενώ οι ΗΠΑ εκτιμάται ότι θα έχουν το προβάδισμα έναντι της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της. Στην Κίνα, παράλληλα, έχουν ήδη δρομολογηθεί μέτρα για την αποτροπή μιας ενδεχόμενης «υπερθέρμανσης» της οικονομίας.

Τις τελευταίες εβδομάδες, μάλιστα, αναφέρεται συχνά στην αγορά το ενδεχόμενο μιας ανατίμησης του κινεζικού νομίσματος μέσα στους επόμενους 2 έως 3 μήνες. Μέσα στο επόμενο τρίμηνο αναμένονται αρκετές εξελίξεις που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις αποφάσεις για τη διαμόρφωση της πολιτικής.

Λόγω του πολιτικού κινδύνου που εντείνεται λόγω των εκλογών που έχουν προγραμματιστεί σε διάφορες χώρες, αναμένεται αύξηση της μεταβλητότητας, ιδιαίτερα στις αγορές συναλλάγματος και ομολόγων. «Αν και προβλέπουμε ότι οι αγορές θα είναι αρκετά ασταθείς καθΆ όλη τη διάρκεια του 2010, εκτιμούμε ότι βραχυπρόθεσμα θα επικρατήσουν κάποιες ευνοϊκές συνθήκες», αναφέρει η έκθεση.

Αντίθετα με τα ιστορικά δεδομένα, οι αποτιμήσεις των μετοχών βρίσκονται σε ουδέτερα επίπεδα, παραμένοντας ωστόσο ελκυστικές έναντι των ομολόγων, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα. «Βραχυπρόθεσμα εκτιμούμε ότι οι μετοχές θα ωφεληθούν από τη βελτιούμενη οικονομική δραστηριότητα και την αύξηση της εταιρικής κερδοφορίας», σημειώνει.

Σε γενικές γραμμές, η JPMorgan Asset Management διατηρεί αυξημένη στάθμιση στις μετοχές, διότι εκτιμά ότι θα καταγράψουν καλύτερη απόδοση έναντι των ομολόγων. «Στα ισορροπημένα χαρτοφυλάκιά μας συνεχίζουμε να προτιμάμε επιλεγμένες αγορές με κυκλικά χαρακτηριστικά, διότι εξακολουθούν να πρωτοστατούν στην ανάπτυξη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα