Στο συν για την υψηλή τεχνολογία

Πιέσεις στην Ευρώπη και τα βαριά της Ν.Υ.
Πέμπτη, 24 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:42

Σε θετικό έδαφος κινήθηκαν οι μετοχές υψηλής τεχνολογίας στη Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, ενώ τα blue chips δέχθηκαν μεγαλύτερες πιέσεις.

Η πτώση της μετοχής της SBC Communications περισσότερο από 6% άσκησε πιέσεις στο δείκτη Dow Jones μετά την επενδυτική υποβάθμιση της εταιρείας από τη Morgan Stanley.

Πτώση της τάξης του 3% υπέστη και η μετοχή της Citigroup μετά την είδηση ότι ο εισαγγελέας της Νέας Υόρκης ενδέχεται να απαγγείλει ξεχωριστές κατηγορίες κατά του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας. Αντίθετα, οι μετοχές του τομέα ημιαγωγών στήριξαν το δείκτη υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, ο οποίος ανέκαμψε από τις προχθεσινές ρευστοποιήσεις.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) κέρδισε κατά το κλείσιμο 44,11 μονάδες, ποσοστό 0,52%, φθάνοντας στις 8.494,27 μονάδες. Με άνοδο 27,43 μονάδων, ποσοστό 2,12%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.320,23 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρέμειναν υπό πίεση για μια ακόμη ημέρα, καθώς η αρνητική εικόνα που παρουσίασε η αγορά στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού σε συνδυασμό με τους φόβους για το άνοιγμα που έχουν εταιρείες ασφαλειών και τράπεζες σε προβληματικές εταιρείες, όπως η ελβετική ΑΒΒ, κλόνισαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα «χαρτιά» του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 2,9% και 4,2% αντίστοιχα, αντανακλώντας τις πτώσεις των βασικών δεικτών στα περισσότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης (Παρίσι -4%, Φραγκφούρτη -5%).

Η μετοχή της γερμανικής τράπεζας HVB έχασε το 14% της αξίας της έπειτα από την ανακοίνωση απογοητευτικών αποτελεσμάτων στο τρίτο τρίμηνο, ενώ της ελβετικής Credit Suisse υποχώρησαν κατά 8%, της Commerzbank κατά 10% και της Deutsche Bank κατά 8%.

Μεγάλες ήταν οι απώλειες και των μετοχών ασφαλειών, ενώ η ABB υποχώρησε κατά 20,5% την ώρα που τα ομόλογα της εταιρείας υποβαθμίζονταν στην κατηγορία υψηλών αποδόσεων (junk bonds). Οι μετοχές των DaimlerChrysler, Glaxo, Serono, Lagardere κινήθηκαν αντίθετα προς το γενικό πτωτικό ρεύμα καταγράφοντας κέρδη.

Νωρίτερα, στο Τόκιο το χρηματιστήριο αξιών είχε παρουσιάσει εικόνα παράλυσης με την αγορά να περιμένει τις εξελίξεις στην πολιτική μάχη που έχει ξεσπάσει στους κόλπους της κυβέρνησης με θέμα την προώθηση των μεταρρυθμίσεων στην οικονομία.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα