Ενστάσεις των κοινωνικών φορέων για το φορολογικό νομοσχέδιο

Τρίτη, 30 Μαρτίου 2010 21:41
UPD:31/03/2010 12:49

Επιφυλακτικότητα εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών φορέων σε ό,τι αφορά το φορολογικό νομοσχέδιο, κατά τη συζήτησή του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με αιχμή το κοινωνικά δίκαιο του περιεχομένου του και την αποτελεσματικότητά του στην πάταξη της φοροδιαφυγής.

Εν τω μεταξύ, ο υφυπουργός Οικονομικών, Φίλιππος Σαχινίδης, ανακοίνωσε πως αύριο, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου θα επιφέρει αλλαγές στο σώμα του νομοσχεδίου.

«Mύθος το ανεξέλεγκτο της Εκκλησίας»

Ειδικότερα, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Μητροπολίτης Ελασσόνας, Βασίλειος, υποστήριξε πως αποτελεί μύθο το ανεξέλεγκτο της Εκκλησίας, καθώς έλεγχος επί των οικονομικών της γίνεται με παραστατικά, ενώ, όπως είπε, και όλα τα ακίνητα που βρίσκονταν στο Ταμείο Ασφαλίσεως Κληρικών Ελλάδος, παραδόθηκαν στο Δημόσιο. Διέψευσε δε τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για συμφωνία ανάμεσα στην Εκκλησία και το υπουργείο Οικονομικών και ανέφερε πως η Εκκλησία δεν ζητά προνομιακή μεταχείριση απ’ το κράτος, αλλά ίση μεταχείριση με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου.

Ελλείψεις εντοπίζει η ΓΣΕΕ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γιάννης Παναγόπουλος χαιρέτησε την εισαγωγή των τεκμηρίων διαβίωσης και την ενιαία κλίμακα φορολόγησης, σημειώνοντας πως κάτι τέτοιο αποτελούσε πάγια διεκδίκηση των συνδικάτων.

Γ. Παναγόπουλος: Τελευταία ευκαιρία για φορολογική δικαιοσύνη με το φορολογικό ν/σ

Γ. Παναγόπουλος: Τελευταία ευκαιρία για φορολογική δικαιοσύνη με το φορολογικό ν/σ

Εξέφρασε, ωστόσο, και κάποιες αντιρρήσεις επί του νομοσχεδίου, επισημαίνοντας ότι δεν ικανοποιείται το αίτημα της ΓΣΕΕ για ενίσχυση της κοινωνικής ασφάλισης, δεν χτυπιέται η φοροδιαφυγή μέσω των off-shore, υπεράκτιων εταιριών, καθώς οι διατάξεις του νομοσχεδίου περιορίζονται στα ακίνητα των εν λόγω οργανισμών και όχι στο «μεγάλο πάρτυ των συμφερόντων» που γίνεται μέσω «τριγωνικών και τετραγωνικών συναλλαγών».

Κατά τον κ. Παναγόπουλο, το νομοσχέδιο παρουσιάζει ελλείψεις και σε ό,τι αφορά την τόνωση της απασχόλησης, ενώ αρνητική κρίνεται η φορολόγηση των ναυτικών και των πόρων του ΛΑΕΚ που πηγαίνουν στην επαγγελματική κατάρτιση, καθώς και η εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης στους μισθωτούς.

Παρατήρησε, τέλος, ότι η φορολόγηση των αποζημιώσεων απολύσεων δεν αγγίζει το 99% των περιπτώσεων απόλυσης που αφορούν την ΓΣΕΕ.

ΣΕΒ: Χρειαζόμαστε φορολογική επανάσταση και όχι παραλλαγή/b>

Το νομοσχέδιο «δεν ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της συγκυρίας, καθώς χρειαζόμαστε φορολογική επανάσταση και όχι παραλλαγή», υποστήριξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

Χαρακτήρισε ακόμη δειλό το νομοσχέδιο ως προς την μεταρρύθμιση των δομικών χαρακτηριστικών του φορολογικού συστήματος - αυτά που αφορούν διασταυρώσεις, ή τον Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων.

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες πτυχές του νομοσχεδίου, επεσήμανε ότι «η αρχική μορφή της ενιαίας κλίμακας φορολόγησης ήταν σωστή, αλλά στην τωρινή της μορφή φοβόμαστε ότι θα αποτελέσει ένα πολύ βαρύ φόρο για τις επιχειρήσεις».

Σημείωσε δε ότι «δεν αρκεί η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, αλλά καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και μείωση της αλόγιστης κρατικής σπατάλης».

Αναπτυξιακά μέτρα ζητά η ΓΣΕΒΕΕ

Με τη σειρά του ο επικεφαλής της ΓΣΕΒΕΕ, Δημήτρης Ασημακόπουλος, παρατήρησε πως «με το νομοσχέδιο επιχειρείται ο περιορισμός της τυρβώδους φοροδιαφυγής της μαρίδας».

«Το νομοσχέδιο δεν μπορεί να είναι πολύ αναπτυξιακό, γιατί το κράτος έχει άδειο ταμείο. Θα πρέπει ωστόσο να παρθούν ορισμένα μέτρα, έστω και δειλά. Είναι έγκλημα η υποβολή του φόρου πολυτελείας 10% - κι αν στην Ελλάδα έχουμε κάποιους κλάδους που είναι σεβαστά τα προϊόντα τους από τους επισκέπτες, κλάδους που παράγουν και εξάγουν, ας τους δώσουμε, ακόμα και ασυδοσία. Βάλτε έστω 3% στην κατανάλωση για αντικείμενα αξίας άνω των 3000 ευρώ, αλλά μην προχωρήσετε σ’ αυτό», ανέφερε.

Χαρακτήρισε επίσης «λάθος» τον τετραπλασιασμό της φορολόγησης μεταβίβασης μεριδίων από τους γονείς στα παιδιά τους.

ΕΣΕΕ: Επιβραβεύονται όσοι καταγγέλλουν την παρανομία, όχι οι συνεπείς φορολογούμενοι

Αντίστοιχα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, επεσήμανε ότι το νομοσχέδιο επιβραβεύει αυτούς που καταγγέλλουν την παρανομία, αλλά όχι τους συνεπείς φορολογούμενους.

Όπως προέβλεψε, «την επόμενη διετία θα λείψουν 8,3 δισ. ευρώ. Σε συνδυασμό με την μείωση του ΑΕΠ, οι 65.000 μικρές επιχειρήσεις, είναι στα πρόθυρα του λουκέτου. Κινδυνεύουν 100.000 θέσεις εργασίας. Θα έπρεπε να είχαν προηγηθεί τα αναπτυξιακά μέτρα, το ΕΣΠΑ να τρέξει απ’ το Νοέμβριο, ώστε να πάρουμε πιο ελαφριά τα μέτρα. Τώρα έχουμε δημιουργήσει έναν φοβισμένο καταναλωτή, που δεν περνά, ούτε έξω απ’ τα καταστήματά μας».

ΑΔΕΔΥ: Αδικία σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων

Ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Κώστας Παπαντωνίου, υποστήριξε ότι το φορολογικό νομοσχέδιο δεν αίρει την αδικία που κατά την άποψη της ΑΔΕΔΥ συντελείται σε βάρος των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι, «σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, θα χάσουν 9,5% του καθαρού εισοδήματός τους».

«Για μας η οικονομία με κατάλληλες κινήσεις μπορεί να ξαναβρεί το δρόμο της, αρκεί να τολμήσουμε, με μια δίκαιη ανακατανομή του εθνικού πλούτου» πρόσθεσε ο κ. Παπαντωνίου, καταθέτοντας το αίτημα της ΑΔΕΔΥ για «15.000 ευρώ αφορολόγητο χωρίς αποδείξεις».

Οικονομικό Επιμελητήριο: «¶σφαιρα πυρά κατά της φοροδιαφυγής»

«¶σφαιρα πυρά κατά της φοροδιαφυγής» χαρακτήρισε τα νέα τεκμήρια ο Πελοπίδας Καλύρης, πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου.

«Όταν εξαιρείς - και σωστά! - τους συνταξιούχους, θα πρέπει να εξαιρείς και τους μισθωτούς των 700 και 800 ευρώ που κινδυνεύουν να επιβαρυνθούν. Δεν γίνεται πραγματικός έλεγχος του πλούτου, όταν εξαιρούνται καταθέσεις και ομόλογα. Δεν μπορεί και κάποιος που στέλνει το παιδί του στο Κολλέγιο να έχει τεκμαρτό εισόδημα 6000 ευρώ. Μπορούμε να πάρουμε ως παράδειγμα την λειτουργία της αμερικανικής IRS, ή της αρμόδιας ιταλικής υπηρεσίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι θα στηρίξουν «την προσπάθεια, επειδή καταργεί τις φοροαπαλλαγές και τον εξωλογιστικό προσδιορισμό, υπό την προϋπόθεση ωστόσο, ότι θα ισχύσει για μία πενταετία. Αυτό που έχει απαίτηση η κοινωνία είναι ένα σταθερό φορολογικό περιβάλλον».

ΤΕΕ: «Συντρίβεται» ο επιστημονικός κόσμος της χώρας

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιάννη Αλαβάνο, το νομοσχέδιο «συντρίβει τον επιστημονικό κόσμο της χώρας».

Κατήγγειλε δε ότι ο διάλογος υπήρξε εικονικός, με αποτέλεσμα οι μηχανικοί να οδηγούνται σε ένα προηγούμενο φορολογικό καθεστώς, το οποίο δυσλειτούργησε.

ΠΟΜΙΔΑ: Από την πάταξη της φοροδιαφυγής, στην πάταξη της ακίνητης ιδιοκτησίας

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων, Σταύρος Παραδιάς, σημείωσε πως «ξεκινώντας από την πάταξη της φοροδιαφυγής, καταλήγουμε στην πάταξη της ακίνητης ιδιοκτησίας».

«Τα τεκμήρια χρήσης κατοικίας», όπως ανέφερε, «μπορεί να αλήθευαν πριν την κρίση, αλλά δεν θα παραμείνουν τα ίδια. Πάρα πολύ μεγάλος αριθμός πολιτών θα φορολογούνται για πλασματικά εισοδήματα που δεν θα μπορούν να στηρίξουν. Είναι λάθος να μπαίνουν ως τεκμήριο και τα τοκοχρεολύσια. Και η ψηλή κυριότητα, δεν αποφέρει κανένα έσοδο στον ιδιοκτήτη. Πώς ζητάτε να πληρώνει ο άλλος κάθε χρόνο φόρο;».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα