Σε ετοιμότητα η ΕΕ για ενδεχόμενη ενεργοποίηση του μηχανισμού

YΠΟΙΚ: Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε χρήση του μηχανισμού στήριξης
Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 12:47
UPD:18:10
EUROKINISSI /ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΤΖΑΜΑΡΟΣ

«Δεν ετέθη ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού. Ο μηχανισμός είναι πολύ σημαντικό δίχτυ ασφαλείας. Τις τελευταίες μέρες, όπως ήταν προγραμματισμένο, γίνεται συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού αυτού σε συνέχεια της απόφασης του Συμβουλίου Κορυφής», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μετά τη σύσκεψη, που είχε στο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό.

Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης δήλωσε σήμερα εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, εκτιμώντας παράλληλα πως τα επιτόκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική εικόνα της οικονομίας.

Προχωράμε με γρήγορα βήματα για την εξυγίανση των δημοσιων οικονομικών αλλά και για να βάλουμε τη χώρα σε πορεία βιώσιμης ανάπτυξης, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, σε δηλώσεις του μετά το τέλος της σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό με τη συμμετοχή και της υπουργού Οικονομίας.

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης

Γ. Παπακωνσταντίνου: Η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού στήριξης.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για πολύ θετικά στοιχεία από την εκτέλεση του προϋπολογισμού, σημειώνοντας τη μείωση του ελλείμματος στο αΆ τρίμηνο του 2010 κατά 40% σε σχέση με πέρυσι και τόνισε: «Τίποτα δεν έχει κερδηθεί αλλά κερδίζουμε την αξιοπιστία μας μέρα με τη μέρα».

Ερωτηθείς σχετικά, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε πως δεν έχει τεθεί ζήτημα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκε στη Σύνοδο των Βρυξελλών, αλλά όπως είπε, είναι σημαντικό να υπάρχει το δίχτυ ασφάλειας. Είναι ορόσημο για την Ευρώπη και Ελλάδα, πολύ σημαντικό δίχτυ ασφάλειας, ανέφερε και πρόσθεσε ότι τις τελευταίες μέρες συγκεκριμενοποίηση του μηχανισμού (οι όροι χρήσης κτλ).

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Παπακωνσταντίνου εκτίμησε πως τα επιτόκια δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας, ούτε τα αποτελέσματα που έχει παράξει η κυβέρνηση.

Επίσης, ο υπουργός γνωστοποίησε πως σε υπουργικό συμβούλιο την ερχόμενη εβδομάδα θα συζητηθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Ρόμπεϊ: Πρέπει να προσδιοριστούν οι τεχνικοί όροι του μηχανισμού

Σε ετοιμότητα βρίσκεται η Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να παρέμβει για να βοηθήσει την Ελλάδα, αν χρειαστεί, υπογράμμισε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Χέρμαν Βαν Ρόμπεϊ σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα Le Monde και σε άλλες τρεις ευρωπαϊκές εφημερίδες.

«Είμαστε έτοιμοι να παρέμβουμε, αν μας το ζητήσουν οι Έλληνες» ανέφερε χαρακτηριστικά, δίνοντας εκ νέου ψήφο εμπιστοσύνης στη χώρα μας: «Η ελληνική κυβέρνηση είναι θαρραλέα και προχωρεί σε ρήξη με το παρελθόν».

Ο κ. Ρόμπεϊ αναγνώρισε πως το συμφωνημένο σχέδιο αρωγής «δεν θα είναι αξιόπιστο παρά μόνον αν γίνει επιχειρησιακό» και πρόσθεσε πως ήδη διεξάγονται συζητήσεις για να προσδιοριστούν οι συγκεκριμένοι τεχνικοί όροι του μηχανισμού.

Πρόσθεσε μάλιστα πως η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup, στα μέσα Απριλίου, «θα βρει λύσεις στα προβλήματα που απομένουν, εφόσον υφίστανται ακόμη».

Αναφερόμενος γενικότερα στα δημοσιονομικά ελλείμματα εντός της Ευρωζώνης επισήμανε ακόμη ότι η ΕΕ θα αναγκαστεί να λάβει σκληρά μέτρα για να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα. «Όταν κοιτώ την ατζέντα, τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τις δημοσιονομικές προκλήσεις, θα αναγκαστούμε να λάβουμε μη δημοφιλή μέτρα» σημείωσε.

«Καθήκον της Γαλλίας και της Ιταλίας να βοηθήσουν την Ελλάδα»

Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί ανέφερε από την πλευρά του ότι η E.E. είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να ενεργοποιήσει το σχέδιο στήριξης, ενώ και ο Ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι σημείωσε πως Γαλλία και Ιταλία έχουν καθήκον να βοηθήσουν την Ελλάδα, κάτι που είναι προς το συμφέρον τους προκειμένου να αποφύγουν αρνητικές επιπτώσεις στις οικονομίες τους και στο ευρώ.

Κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου μετά από συνάντησή στους στο Παρίσι, ο κ. Σαρκοζί πρόσθεσε πως οι ελληνικές αρχές έχουν λάβει θαρραλέα μέτρα για την ανάταξη της κατάστασης και των δημοσίων οικονομικών τους.

Ετοιμότητα στην ΕΕ για ενεργοποίηση του μηχανισμού

Την ετοιμότητα της ΕΕ για ενεργοποίηση του μηχανισμού επανέλαβε και η εκπρόσωπος της Κομισιόν Αμέλια Τόρες, επισημαίνοντας παράλληλα πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις σχετικά με την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και βρίσκεται σε επαφή με τις ελληνικές αρχές, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Ωστόσο, ερωτηθείσα για το περιεχόμενο των συζητήσεων στη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής και Δημοσιονομικής Επιτροπής, όπου αναμενόταν να συζητηθούν λεπτομέρειες για το μηχανισμό στήριξης, η κ. Τόρες αφού σημείωσε ότι η Επιτροπή αυτή συνεδριάζει τακτικά πριν από κάθε σύνοδο του Eurogroup και του Ecofin περιορίστηκε να πει ότι όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα συζητήθηκε μεταξύ άλλων και το θέμα της ελληνικής οικονομίας που θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης στις άτυπες συνεδριάσεις του Eurogroup και του Ecofin την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Μάλιστα, πρόσθεσε πως μία από τις τεχνικές πτυχές του μηχανισμού στήριξης που θα πρέπει να διευκρινιστούν είναι ο προσδιορισμός του επιτοκίου που θα ισχύσει στα διμερή δάνεια εφόσον αυτά κριθούν αναγκαία, επιτόκιο το οποίο, όπως είπε, θα καθοριστεί και θα αποφασιστεί τη δεδομένη στιγμή όταν και αν το ζητήσει η χώρα μας.

Xθες κοινοτική πηγή, την οποία επικαλέστηκε το Reuters, ανέφερε ότι οι υφυπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και οι κεντρικοί τραπεζίτες, που συνέρχονται και σήμερα στις Βρυξέλλες, ήταν πιθανό να συζητήσουν αργά το βράδυ της Πέμπτης λεπτομέρειες που αφορούν την παροχή του συμφωνημένου μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας.

Yπενθυμίζεται πως λαμβάνοντας την πρόσφατη σχετική απόφαση το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο δεν διευκρίνισε τους όρους με τους οποίους θα παρασχεθούν τα προβλεπόμενα δάνεια, όπως το επιτόκιο ή η διάρκειά τους.

«Κανένας λόγος ανησυχίας για το ευρώ»

H εκπρόσωπος της Κομισιόν εξέφρασε την εμπιστοσύνη της ΕΕ στο ευρώ [EUR=X] – παρά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.

«Το ευρώ είναι ένα ισχυρό και σταθερό νόμισμα και δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επιφυλάξεις από την Μπούντεσμπανκ

Εν τω μεταξύ με σκεπτικισμό αντιμετωπίζει η Μπούντεσμπανκ το σχέδιο βοήθειας των ευρωπαϊκών χωρών και του ΔΝΤ προς την Ελλάδα.

«Η συμφωνία αυτή των ευρωπαίων ηγετών, η οποία επιτεύχθηκε χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με κεντρικές τράπεζες, απ΄ όσο γνωρίζουμε, εμπεριέχει κινδύνους για τη σταθερότητα, οι οποίοι δεν πρέπει να υποτιμηθούν», επισημαίνεται σε εσωτερικό έγγραφο εργασίας της κεντρικής τράπεζας, αποσπάσματα του οποίου δημοσίευσε η εφημερίδα Frankfurter Rundschau.

Η εφαρμογή αυτού του σχεδίου θα οδηγήσει ντε φάκτο στη «μεταβίβαση δισεκατομμυρίων ευρώ απευθείας στο ελληνικό υπουργείο Οικονομίας», αναφέρει στο σχετικό δημοσίευμα η εφημερίδα, ενώ προσθέτει ότι η Γερμανία θα είναι χωρίς αμφιβολία η χώρα που θα συμβάλει περισσότερο σε μια βοήθεια προς την Ελλάδα.

Εκπρόσωπος της Bundesbank, ερωτηθείς από το Γαλλικό Πρακτορείο επιβεβαίωσε την ύπαρξη του εγγράφου εργασίας, αλλά τόνισε ότι αυτό δεν υποβλήθηκε στη διοίκηση της τράπεζας, ούτε εγκρίθηκε από αυτήν.

Ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης προεξοφλούν ξένοι οίκοι

Έφτασε η ώρα για την Ελλάδα να ζητήσει την ενεργοποίηση του σχεδίου στήριξης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Αυτό επισημαίνουν διεθνείς οίκοι, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχει κίνδυνος στάσης πληρωμών.

UBS: Η Ελλάδα θα ζητήσει σύντομα τη βοήθεια του ΔΝΤ

Στην εκτίμηση πως πολύ σύντομα η Ελλάδα θα ζητήσει τη βοήθεια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, προέβησαν οικονομολόγοι της UBS σημειώνοντας πως μια τέτοια κίνηση μπορεί να γίνει και μέσα στο Σαββατοκύριακο. Η εμπλοκή του ΔΝΤ κρίνεται πλέον αναπόφευκτη, σύμφωνα με τη UBS, η οποία υποστηρίζει πως η Ελλάδα έφτασε σε αυτό το σημείο γιατί η απουσία ενός λεπτομερούς σχεδίου που να συνοδεύει το μηχανισμό στήριξης των Ευρωπαίων, επέτρεψε την ταχύτατη επιδείνωση της κατάστασης στις αγορές.

Goldman Sachs

Η Ελλάδα δεν θα τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ, εκτιμά ο επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs στην Ευρώπη Ερικ Νίλσεν, σε κείμενο (επιστολή του προς πελάτες της τράπεζας) που φέρνει στη δημοσιότητα η εφημερίδα «Το Βήμα».

Ο κ. Νίλσεν θεωρεί αναπόφευκτη τη χρήση του μηχανισμού στήριξης που αποφασίστηκε στη Σύνοδο Κορυφής, και σχεδόν βέβαιη την αδυναμία της Ελλάδας να τα καταφέρει χωρίς τη στήριξη του ΔΝΤ.

Fitch Ratings

Παράλληλα, αναλυτής της Fitch Ratings εκτίμησε πως επιβάλλεται η προσφυγή της Ελλάδος σε ΔΝΤ και Ε.Ε. για την παροχή βοήθειας. «Ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να απευθυνθεί δημοσίως στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να ζητήσει στήριξη και μετρητά: δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Κρις Πραις.

Ο κ. Πράις απέφυγε το οποιοδήποτε σχόλιο για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας μας. Αυτή τη στιγμή η Fitch βαθμολογεί την Ελλάδα με BBB+.

S&P

Το ελληνικό χρέος θα υποβαθμιστεί στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και εφόσον η κυβέρνηση παρεκκλίνει του σχεδίου της, τόνισε από την πλευρά του αναλυτής της S&P.

Νomura

Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι επισημάνσεις της Νomura. Σε έκθεσή τους αναλυτές του ιαπωνικού επενδυτικού οίκου τονίζουν η Ελλάδα θα αναγκαστεί να αλλάξει στρατηγική και να ζητήσει άμεσα βοήθεια από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

«Αν επιμείνουν οι σημερινές συνθήκες στις αγορές, τότε πραγματικά δεν έχει κανένα νόημα να περιμένουν το ''ατύχημα'' να συμβεί. Η ελληνική κυβέρνηση έχει σήμερα ένα επιχείρημα, που δεν μπορούσε να επικαλεστεί πριν από έναν μήνα» υπογραμμίζουν αναφερόμενοι στην εκρηκτική άνοδο των spreads. Αποκλείουν πάντως ως απίθανο το ενδεχόμενο στάσης πληρωμής.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα