Τα διεθνή ΜΜΕ για την Ελλάδα

Παρασκευή, 09 Απριλίου 2010 13:00
UPD:13:10

«Καθώς τα επιτόκια του ελληνικού χρέους κλιμακώνονται εκ νέου, το ερώτημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη δεν είναι πλέον αν η Αθήνα έχει την πολιτική βούληση να περικόψει τις δαπάνες και να αυξήσει τους φόρους για να μειώσει το τεράστιο δημοσιονομικό της έλλειμμα, αλλά εάν η Ελλάδα θα ξεμείνει από χρήματα πριν προλάβει να έχει την ευκαιρία να το κάνει». Αυτή η φράση σε δημοσίευμα των New York Times συνοψίζει το κλίμα που αποτυπώνουν τα διεθνή ΜΜΕ για νέους φόβους περί ελληνικής χρεοκοπίας.

«Το μήνυμα των αγορών δεν θα μπορούσε να είναι πιο ξεκάθαρο: ωραία διατυπωμένα ανακοινωθέντα από τις Βρυξέλλες δεν αρκούν πλέον. Για να αποφύγει τη χρεοκοπία, σύμφωνα με αναλυτές, η Ελλάδα χρειάζεται ένα πακέτο στήριξης από την Ευρώπη, και το χρειάζεται σύντομα», προσθέτουν οι συντάκτες του δημοσιεύματος.

Στο ίδιο μήκος κύματος και το μπλογκ Alphaville των Financial Times, το οποίο φιλοξενεί σχόλιο του αναλυτή Γκάρι Τζένκινς από την Evolution Securities. «Στο παιχνίδι πόκερ που έχει χαρακτηρίσει την κατάσταση μεταξύ ΕΕ και αγοράς, οι κινήσεις των τελευταίων ημερών καταδεικνύουν ότι μπορεί να φτάνουμε πιο κοντά στο σημείο όπου οι αγορές θα ζητήσουν να δουν τι έχει να προσφέρει η ΕΕ. Και αν η παροχή ρευστότητας από την ΕΕ έρθει στα τρέχοντα επιτόκια, τότε μπορεί απλώς να καθυστερήσει το αναπόφευκτο», αναφέρει ο αναλυτής.

¶λλο δημοσίευμα της ίδιας εφημερίδας αναφέρει ότι οι Αμερικανοί επενδυτές στους οποίους σχεδιάζει να στραφεί η ελληνική κυβέρνηση ενδέχεται να μην δείξουν μεγάλο ενδιαφέρον για ελληνικά ομόλογα, ειδικά εάν η Ελλάδα αποφασίσει να κατηγοριοποιηθεί ως αναδυόμενη αγορά.

Για τη Wall Street Journal, οι χθεσινές εξελίξεις στις αγορές υποδεικνύουν ότι «οι προσπάθειες της ΕΕ να αμβλύνει την κρίση με μία θολή υπόσχεση για ένα πακέτο διάσωσης με τη στήριξη του ΔΝΤ έχουν αποτύχει».

Την εκτίμηση ότι η πιστωτική κρίση της Ελλάδας βρίσκεται ακόμα στην αρχή διατυπώνει ο Economist. «Ο Γιώργος Παπανδρέου βιάστηκε να μιλήσει. Στις 6 Απριλίου, μόλις τρεις ημέρες μετά τη διακήρυξη του Έλληνα πρωθυπουργού ότι “τα χειρότερα έχουν περάσει”, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων εκτινάχθηκαν από το 6,5% σε άνω του 7%... Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Ζαν Κλοντ Τρισέ απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας της Ελλάδας. Ωστόσο η λέξη που αρχίζει από “χ” είναι όλο και πιο συχνά στα χείλη των αναλυτών. Το κόστος εξασφάλισης των ελληνικών ομολόγων ξεπέρασε αυτή την εβδομάδα το αντίστοιχο των ισλανδικών, οι ελληνικές τράπεζες ζήτησαν να αντλήσουν από το πρόγραμμα ρευστότητας της κυβέρνησης. Η ελληνική πιστωτική κρίση όχι μόνο δεν φτάνει στο τέλος της, αλλά έχει μόλις αρχίσει», εκτιμά το βρετανικό περιοδικό.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα