Την πλήρη στήριξη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) στο σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας που συμφώνησαν οι ηγέτες της ΕΕ τον προηγούμενο μήνα επανέλαβε ο Ζαν-Κλοντ Τρισέ, ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα χρεοκοπίας της χώρας.
«Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ χαιρετίζει τη δήλωση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων των χωρών της Ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου για την Ελλάδα. Στηρίζουμε πλήρως την πρόθεση στενότερης παρακολούθησης των οικονομικών και δημοσιονομικών κινδύνων και τα μέτρα αποτροπής τους», δήλωσε ο Τρισέ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη συνεδρίαση του δ.σ. της ΕΚΤ.
Ο πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε της σημασία της εφαρμογής των μέτρων που ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα της αύξησης των spreads των ελληνικών ομολόγων. «Δεν σχολιάζω ποτέ τα spreads», ανέφερε.
Ερωτηθείς ποια είναι η άποψη της ΕΚΤ όσον αφορά στην εμπλοκή του ΔΝΤ στο πακέτο στήριξης, ο Τρισέ τόνισε ότι πάγια θέση της τράπεζας είναι ότι οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Ξεκαθάρισε, παρόλΆ αυτά, πως είναι πολύ σημαντική η παροχή τεχνογνωσίας από το ΔΝΤ.
Ανέφερε επίσης ότι η ΕΚΤ θα εφαρμόσει από την 1η Ιανουαρίου 2011 ένα νέο σύστημα κλιμακωτής αξιολόγησης των ομολόγων που θα δέχεται ως εχέγγυα για την παροχή δανείων.
Όσον αφορά στην οικονομία της Ευρωζώνης, ο Τρισέ δήλωσε πως βρίσκεται σε τροχιά ανάκαμψης. «Συνολικά, το δ.σ. εκτιμά ότι η οικονομία της Ευρωζώνης θα αναπτυχθεί με μέτριους ρυθμούς το 2010, μέσα σε ένα περιβάλλον αβεβαιότητας, με έναν τρόπο πιθανόν άνισο, εξαιτίας μιας σειράς έκτακτων παραγόντων.»
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
S&P: Πολύ μικρός ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας
Πολύ μικρός εξακολουθεί να είναι ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας, ακόμη και στα επίπεδα αξιολόγησης BBB+ που βρίσκεται σήμερα, σύμφωνα με δήλωση αναλυτή της Standard & Poor's.
Η αξιολόγηση της αξιοπιστίας της Ελλάδας θα εξαρτηθεί από την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής εξυγίανσης και τους ρυθμούς ανάπτυξης της χώρας, προσέθεσε.
Το ελληνικό χρέος θα υποβαθμιστεί στην περίπτωση που το κόστος δανεισμού για την Ελλάδα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα και εφόσον η κυβέρνηση παρεκκλίνει του σχεδίου της, τόνισε ο αναλυτής της S&P.
Fitch: Η Ελλάδα πρέπει να ζητήσει άμεσα βοήθεια
Ήρθε η ώρα για την Ελλάδα να ζητήσει την οικονομική στήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον Κρις Πράις, ανώτατο αναλυτή της Fitch Ratings.
Ο κ. Πράις δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι τόσο η αύξηση των spread των ελληνικών ομολόγων όσο και η αβεβαιότητα που επικρατεί σχετικά με τη βοήθεια από την ΕΕ επιβάλλουν άμεση προσφυγή της Ελλάδας για βοήθεια.
«Ήρθε η ώρα η ελληνική κυβέρνηση να απευθυνθεί δημοσίως στην ΕΕ και το ΔΝΤ και να ζητήσει στήριξη και μετρητά: δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Το πριμ που ζητούν οι επενδυτές για την αγορά ελληνικών ομολόγων άγγιξε σήμερα νέα υψηλά, ενώ βουτιά έκανε το ελληνικό χρηματιστήριο. «Τα spreads αυξάνονται και παρά τα όσα έκαναν η ΕΕ και η ευρωζώνη, δεν κατάφεραν να διαλύσουν την ομίχλη που καλύπτει τις προθέσεις τους σχετικά με τα μέτρα που θα λάβουν, το χρόνο που θα τα λάβουν και τα εμπλεκόμενα μέρη», τόνισε ο κ. Πράις.
«Οι αγορές και όχι η Κομισιόν αντιδρούν στις φήμες»
«Οι αγορές είναι αυτές που αντιδρούν στις φήμες και τα σενάρια και όχι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Ολιβιές Μπαϊγί, ερωτηθείς αν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του κόστους δανεισμού.
Πρόσθεσε η Επιτροπή παρακολουθεί την κατάσταση και προς το παρόν δεν τίθεται θέμα ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα, καθώς δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα από την ελληνική κυβέρνηση.
Επιπλέον, ο εκπρόσωπος σημείωσε ότι «αν και όταν υποβληθεί αίτημα ενεργοποίησης, θα υπάρξει αξιολόγηση από την Επιτροπή και την ΕΚΤ, όπως προβλέπεται από την απόφαση της Συνόδου Κορυφής του Μαρτίου».
Υποχωρούν τα spreads, περιορίζονται οι απώλειες στο ΧΑ
Πτώση από τα ιστορικά υψηλά, στα οποία αναρριχήθηκε νωρίτερα, σημειώνει το spread των ελληνικών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών Bund μετά τις δηλώσεις Τρισέ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Reuters, το spread υποχωρεί στις 424 μονάδες βάσης, περίπου 40 μονάδες βάσης κάτω από το ρεκόρ των 460 μονάδων, στο οποίο ανήλθε νωρίτερα.
Η κυβέρνηση έχει ήδη έτοιμα νέα αντιλαϊκά πακέτα μέτρων τα οποία θα φέρει ανεξάρτητα από την εξέλιξη των spread», παρατηρεί το ΚΚΕ και χρεώνει την άνοδο των επιτοκίων δανεισμού στο σκληρό ανταγωνισμό κεφαλαίων και κυβερνήσεων μέσα και έξω από την ΕΕ http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1799853 .
«Ζούμε το πλήρες και απόλυτο ναυάγιο της κυβερνητικής οικονομικής πολιτικής», δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1799840 .
Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι απώλειες του Γενικού Δείκτη έχουν περιοριστεί κάτω από το 3%. Στις 16:44 (ώρα Ελλάδος), ο Γ.Δ. σημείωνε πτώση 2,88% στις 1.930 μονάδες, με το τζίρο να διαμορφώνεται στα 296,68 εκατομμύρια ευρώ. Νωρίτερα, είχε υποχωρήσει κάτω από τις 1.900 μονάδες.
Γ. Πεταλωτής: Δεν χρειάζεται ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης
Η Ελλάδα δεν χρειάζεται προς το παρόν να ενεργοποιήσει τον μηχανισμό στήριξης από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ΔΝΤ , επανέλαβε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής.
Το δίχτυ ασφαλείας της ΕΕ δείχνει ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνη της, ανέφερε μεταξύ άλλων.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters.