Στην τελική ευθεία οι αλλαγές στο ασφαλιστικό

Το Μάιo η ψήφισή του
Τρίτη, 13 Απριλίου 2010 11:22

Oριστικοποιούνται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας.

Oριστικοποιούνται οι αλλαγές στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει εντός της εβδομάδας στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εργασίας.

Στο επίκεντρο της μεταρρύθμισης ο τρόπος υπολογισμού των συντάξεων, ενώ δεν αποκλείεται επίσπευση του χρόνου εφαρμογής κάποιων ρυθμίσεων πριν από το 2018 (έτος εφαρμογής της ρύθμισης), ενδεχομένως και από του χρόνου. Βάση υπολογισμού της σύνταξης θα είναι κατ΄αρχήν ο μέσος όρος της καλύτερης δεκαετίας ή δεκαπενταετίας, με στόχο σταδιακά και οριστικά από το 2030, η σύνταξη να υπολογίζεται στο σύνολο του εργασιακού βίου.

Σε ό,τι αφορά τους συντελεστές υπολογισμού της σύνταξης, με βάση τους οποίους θα υπολογίζονται οι συντάξεις από το 2018, σύμφωνα με πληροφορίες, στα 15 έτη ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης καθορίζεται στο 1,2% και εν συνεχεία θα αναπροσαρμόζεται κατά 0,1 της μονάδας ανά 5ετία ασφάλισης. Για τα πρώτα 15 έτη θα ισχύει μέσος συντελεστής 1% το χρόνο, για το 16ο έως το 20ό συντελεστής 1,3%, για την περίοδο από το 21ο έως το 25ο 1,4%, για το 26ο έως το 30ό 1,5%, για το 31ο και έως το 35ο, 1,6% και για τα επιπλέον χρόνια 1,7%, με σκοπό την επιμήκυνση του εργασιακού βίου.

Οι αλλαγές που εξετάζεται να έχουν άμεση εφαρμογή μετά την ψήφιση του νόμου το Μάιο είναι:

- Απαγόρευση προγραμμάτων εθελουσίας εξόδου.

- Κίνητρα παραμονής στην εργασία μετά την τριακονταπενταετία.

- Επανεξέταση όλων των αναπηρικών συντάξεων και αναθεώρηση της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

- Ρύθμιση του καθεστώτος συνταξιοδότησης με διαδοχική ασφάλιση, με έναρξη εφαρμογής από το 2011.

- Δημιουργία ενιαίου κέντρου πληρωμής συντάξεων.

- Εξίσωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης ανδρών και γυναικών στο Δημόσιο από το 2013.

- Θεσμοθέτηση παράλληλης ασφάλισης για όλους. Το μέτρο θα συμπεριλάβει και τους δημοσίους υπαλλήλους.

Στις αλλαγές που θα έχουν άμεση εφαρμογή, περιλαμβάνονται ο καθορισμός ενιαίου φορέα διαχείρισης των αποθεματικών (αξίας 29,5 δισ. ευρώ, συν τα κεφάλαια του Ταμείου Αλληλεγγύης των Γενεών), ο καθορισμός ενιαίων μηχανισμών ελέγχου (της Γ.Γ. Κοινωνικών Ασφαλίσεων, του ΣΕΠΕ, των Φ.Κ.Α.), συνδιαχείριση των πόρων των κλάδων υγείας των ΦΚΑ (μία και ενιαία διαπραγμάτευση για όλες τις προμήθειες του συστήματος), σύσταση Κέντρων Εξυπηρέτησης Ασφαλισμένων (ΚΕΑ), νέες διαδικασίες ασφάλισης για οικόσιτο προσωπικό και αγρεργάτες.

Σε «δεύτερο» χρόνο (αλλαγές που θα ισχύσουν από την 1/1/2018), θα γίνει και ο λογιστικός διαχωρισμός προνοιακών παροχών (σύνταξη, γενικές παροχές).

Ο καθορισμός μιας, κοινής για όλους τους ΦΚΑ, βασικής σύνταξης, η οποία θα είναι σύνταξη γήρατος, έχει τοποθετηθεί για μετά το 2018.

Η βασική σύνταξη θα έχει προνοιακό χαρακτήρα και θα καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό. Το ύψος της βασικής σύνταξης θα εξαρτάται από τη σχετική πολιτική απόφαση εκάστης κυβέρνησης και, προφανώς, από τον αριθμό των δικαιούχων.

Στη συνέχεια θα υπολογίζεται η ανταποδοτική σύνταξη (για όσους δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο αριθμό ενσήμων) η οποία θα χορηγείται με τη συμπλήρωση του 65ου έτους της ηλικίας και θα αναλογεί στο χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα