Κρίσιμη σύνοδος για τον μηχανισμό στήριξης

Συνεδριάζουν σήμερα οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 09:45
UPD:11:36

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια σήμερα, δήλωσε από την ισπανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Συνεδριάζουν σήμερα στη Μαδρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, με την ελληνική κρίση να βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων, τη στιγμή που η χώρα βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.

Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η Ελλάδα θα ζητήσει βοήθεια σήμερα, δήλωσε από την ισπανική πρωτεύουσα ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Έχουμε μια ισχυρή απόφαση που ελήφθη την Κυριακή», δήλωσε από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ Όλι Ρεν, σημειώνοντας ότι κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα μεταβεί στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο για να ξεκινήσει να εργάζεται από τη Δευτέρα.

«Είναι θέμα προετοιμασίας ενός κοινού προγράμματος όρων και χρηματοδότησης, εάν χρειαστεί και εάν ζητηθεί. Θα ενημερώσω τους συναδέλφους μου, το Eurogroup, για την πορεία των εργασιών με την ΕΚΤ», ανέφερε.

Η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας Ελένα Σαλγκάδο τόνισε από την πλευρά της ότι «η Ελλάδα έκανε τα πρώτα βήματα αλλά εξαρτάται από αυτούς να συνεχίσουν».

Η ελληνική κυβέρνηση ζήτησε χθες διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την Ελλάδα.

Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζήτησε διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα πολυετών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.

To υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η επιστολή δεν αφορά ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης. Οι διαβουλεύσεις θα ξεκινήσουν στις 19 Απριλίου στην Αθήνα.

Πέρα από τη σημερινή άτυπη σύνοδο του Eurogroup, αύριο συνεδριάζει και το Ecofin. Οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες αναμένεται να συζητήσουν τρόπους για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων στην Ε.Ε., τα οποία έχουν εκτιναχθεί στα ύψη εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

Όπως αναφέρει πάντως η Deutsche Welle, επικαλούμενη κύκλους του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, δεν αναμένεται η λήψη συγκεκριμένων αποφάσεων. Στόχος είναι η άντληση συμπερασμάτων από την ελληνική κρίση.

Στη συνεδρίαση του Ecofin θα υιοθετηθεί επίσης κείμενο – με τομείς προτεραιότητας για την Ε.Ε. και τα κράτη-μέλη της, την παγκόσμια οικονομία, το πλαίσιο για Ισχυρή, Βιώσιμη και Ισορροπημένη Ανάπτυξη, τις προτεραιότητες για μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, την παγκόσμια χρηματοπιστωτικά δίκτυα ασφαλείας και τη μεταρρύθμιση των Διεθνών Χρηματοπιστωτικών Οργανισμών – εν όψει της Υπουργικής Συνόδου G20, στις 23 Απριλίου 2010, στην Ουάσινγκτον.

Κλιμάκιο ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ τη Δευτέρα στην Αθήνα

Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε χθες ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα κλιμάκιο ειδικών από την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin.

Την επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα επιβεβαίωσε και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισε να στείλει τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια».

Στην ίδια ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι «η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια».

Αργότερα, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου έγινε πιο συγκεκριμένη. Όπως ανέφερε, η αποστολή αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει στόχο να αποσαφηνίσει το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειασθεί η Ελλάδα, αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η κ. Ατκινσον σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που θα μεταβούν στην Αθήνα θα βρίσκονται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να υπάρξουν τέτοιες διαβουλεύσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξετασθεί τι ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου.

Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, ότι με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η χώρα μας μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της, δηλαδή περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1,26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%.

Υπογράμμισε ακόμη ότι η όποια απόφαση του ΔΝΤ λαμβάνεται με βάση τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου. Πρόσθεσε βέβαια πως θα υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε πεισθεί ότι το πρόγραμμα αναπροσαρμογής είναι εφαρμόσιμο και έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.

Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2010 δείχνουν να είναι σωστά.

Επιπλέον, σε γραπτή δήλωσή του, σε συνέχεια της επιστολής Παπακωνσταντίνου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, επιβεβαίωσε ότι «αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές».

Ο κ. Ρεν επισήμανε ακόμη ότι «σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια».

«Η Επιτροπή εξακολουθεί να εργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σε αυτή τη διαδικασία», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα