Διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών για την Ελλάδα ζητά η κυβέρνηση.
Ειδικότερα, με επιστολή του προς τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων της ΕΕ Όλι Ρεν, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Ζαν-Κλοντ Τρισέ και τον επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου ζητά διαβουλεύσεις πάνω σε ένα πρόγραμμα πολυετών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.
To υπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η επιστολή δεν αφορά ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης.
Πιο συγκεκριμένα, ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης δήλωσε, κατά τη διάρκεια συζήτησης του φορολογικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ότι η αποστολή της επιστολής «δεν σημαίνει ότι η χώρα έχει ζητήσει ενεργοποίηση του μηχανισμού βοήθειας». Πρόσθεσε πως η σημερινή επιστολή έρχεται σε συνέχεια των αποφάσεων της 11ης Απριλίου για να αποσαφηνιστούν οι τεχνικές λεπτομέρειες που αφορούν την λειτουργία του μηχανισμού».
Παράλληλα, ο κ. Παπακωνσταντίνου συνομιλώντας με τους δημοσιογράφους, μετά τη συνεδρίαση του άτυπου Υπουργικού Συμβουλίου, ανέφερε ότι η επιστολή εντάσσεται στην φυσιολογική πορεία των πραγμάτων και στην πράξη σημαίνει ότι προετοιμάζει «κάτι», αποσαφηνίζοντας τεχνικές λεπτομέρειες, ώστε να είναι έτοιμο, αν χρειαστεί, να χρησιμοποιηθεί.
Σημείωσε ακόμη ότι το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης αποτελεί «άγκυρα» για την Ελλάδα, ενώ χαρακτήρισε την ΕΕ «πιλότο». Ερωτηθείς δε σχετικά δήλωσε ότι το ΔΝΤ δεν δεσμεύεται από το Eurogroup. Αποκλείουμε, ωστόσο, πρόσθεσε, ότι είναι εκτός της απόφασης του Ecofin.
Σε ό,τι αφορά την οικονομία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το ΑΠΕ - ΜΠΕ, η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου δεν αποτελεί προθάλαμο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης, ενώ για το «κλίμα» που επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου, οι ίδιες πηγές, ανέφεραν ότι δεν ενεργοποιούμε σήμερα το μηχανισμό, αλλά δεν αποκλείεται να ληφθεί στο μέλλον απόφαση ενεργοποίησής του.
«Η επιστολή έχει τυπικό και τεχνικό χαρακτήρα και δεν συνιστά αίτημα ενεργοποίησης από την Ελλάδα του μηχανισμού στήριξης», παρατήρησε και ο εκπρόσωπος του Όλι Ρεν Αμαντέο Αλταφάζ.
Πρόσθεσε ότι η επιστολή αυτή θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να συμμετάσχει το ΔΝΤ στις διαβουλεύσεις οι οποίες διεξάγονται με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Κλιμάκιο ΕΚΤ, ΕΕ, ΔΝΤ τη Δευτέρα στην Αθήνα
Ο υπουργός Οικονομικών γνωστοποίησε ακόμη ότι τη Δευτέρα θα είναι στην Αθήνα κλιμάκιο ειδικών από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, την Επιτροπή και το ΔΝΤ και θα συζητηθεί το πολιτικό και δανειακό πλαίσιο, ώστε να διαμορφωθεί ένα τελικό πλαίσιο, καθώς, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, δεν μπορεί να δουλέψεις με μία σελίδα απόφασης του Ecofin.
Την επίσκεψη κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα επιβεβαίωσε και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν. Σε ανακοίνωσή του αναφέρει ότι «μετά από αίτημα των ελληνικών Αρχών αποφάσισε να στείλει τη Δευτέρα στην Αθήνα ομάδα του ΔΝΤ για να ξεκινήσει διαβουλεύσεις με τις ελληνικές Αρχές για τις πολιτικές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για οικονομική βοήθεια από το Ταμείο, στο πλαίσιο ενός πολυετούς προγράμματος σε περίπτωση που οι Αρχές αποφασίσουν να ζητήσουν τέτοια βοήθεια».
Στην ίδια ανακοίνωση ο επικεφαλής του ΔΝΤ σημειώνει ότι «η ελληνική απόφαση να αναλάβει την πρωτοβουλία για ανάμειξη σε πρόγραμμα του Ταμείου συνάδει με τη συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών το περασμένο Σαββατοκύριακο, ότι η οικονομική υποστήριξη από μέλη της ευρωζώνης πρέπει να δοθεί ταυτόχρονα με την εμπλοκή του Ταμείου και τη δική του οικονομική βοήθεια».
Αργότερα, η διευθύντρια εξωτερικών σχέσεων του Ταμείου έγινε πιο συγκεκριμένη. Όπως ανέφερε, η αποστολή αξιωματούχων του ΔΝΤ στην Αθήνα έχει στόχο να αποσαφηνίσει το ύψος του δανείου που πιθανώς να χρειασθεί η Ελλάδα, αλλά και να εξετάσει τις πολιτικές που ενδεχομένως να εφαρμοσθούν για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης.
Κατά τη διάρκεια της τακτικής ενημέρωσης, η κ. Ατκινσον σημείωσε ότι οι αξιωματούχοι που θα μεταβούν στην Αθήνα θα βρίσκονται σε στενή επαφή με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Σημείωσε επίσης ότι είναι η πρώτη φορά που οι ελληνικές αρχές ζήτησαν να υπάρξουν τέτοιες διαβουλεύσεις οι οποίες, όπως ανέφερε, θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τον καθορισμό των πτυχών ενός πολυετούς προγράμματος δανεισμού, ενώ στην πορεία θα εξετασθεί τι ποσά είναι διαθέσιμα και το ακριβές χρονοδιάγραμμα παροχής ενός δανείου.
Στο πλαίσιο αυτό, εξήγησε, ότι με βάση τη συνεισφορά της στο ΔΝΤ, η χώρα μας μπορεί να αντλήσει το 300% της συνεισφοράς της, δηλαδή περίπου τρία δισεκατομμύρια ευρώ, με επιτόκιο 1,26%, ενώ το όποιο επιπλέον ποσό που θα δικαιούται θα το λάβει με επιτόκιο 3,26%.
Υπογράμμισε ακόμη ότι η όποια απόφαση του ΔΝΤ λαμβάνεται με βάση τις τεχνικές προϋποθέσεις και τις αρχές που διέπουν τη λειτουργία του Ταμείου. Πρόσθεσε βέβαια πως θα υπάρξει συντονισμός με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την ΕΚΤ, αλλά επισήμανε ότι θα πρέπει να έχουμε πεισθεί ότι το πρόγραμμα αναπροσαρμογής είναι εφαρμόσιμο και έχει εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για την υλοποίησή του.
Πρόσθεσε, πάντως, ότι τα μέτρα που έχει μέχρι στιγμής ανακοινώσει και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση για το 2010 δείχνουν να είναι σωστά.
Μιλώντας λίγα μόλις λεπτά μετά την έκδοση της ανακοίνωσης του κ. Στρος-Καν, η κ. Ατκινσον ανέφερε πως έχει σημασία να υπάρξει πλήρης εικόνα της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί και τι είδους μέτρα θα χρειασθούν στην πορεία, αλλά κατέστησε σαφές ότι προς το παρόν δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και το ΔΝΤ δεν είναι σε θέση να μιλήσει για συγκεκριμένο ποσό που θα δοθεί, ζητήματα που, όπως είπε, θα αποσαφηνισθούν μετά τις διαβουλεύσεις που θα γίνουν στην Αθήνα.
Επιπλέον, σε γραπτή δήλωσή του, σε συνέχεια της επιστολής Παπακωνσταντίνου, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν, επιβεβαιώνει ότι «αποστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα βρίσκεται στην Αθήνα τη Δευτέρα, προκειμένου να συνεχίσει τις συζητήσεις με τις ελληνικές αρχές».
Ο κ. Ρεν επισημαίνει ακόμη ότι «σύμφωνα με τη δήλωση των χωρών μελών της ευρωζώνης της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας, οι ελληνικές αρχές ζήτησαν τη διεξαγωγή συζητήσεων με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση, που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μια τέτοια βοήθεια».
Προσθέτει δε πως «η Επιτροπή εξακολουθεί να εργάζεται στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ σε αυτή τη διαδικασία».
Γιούνκερ: Απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η ενεργοποίηση του μηχανισμού
«Δεν με ενοχλεί και δεν με εκπλήσσει», δήλωσε από την Ισπανία όπου αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο συνέρχονται το Eurogroup και το Ecofin αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου.
Τόνισε, ωστόσο, ότι ποτέ δεν υπήρξε θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ στο μηχανισμό στήριξης.
«Θα δούμε αύριο ποιοί είναι οι στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης», ανέφερε, προσθέτοντας πως η ελληνική κυβέρνηση απευθύνθηκε στην ΕΚΤ, στην Επιτροπή και στο ΔΝΤ, προκειμένου να υπάρξουν συγκεκριμένες και οριστικές ρυθμίσεις σε ό,τι αφορά τους όρους του μηχανισμού στήριξης που συμφωνήθηκαν στις 11 Απριλίου.
Ερωτηθείς αν η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην ενεργοποίηση του μηχανισμού, απάντησε ότι αυτό είναι απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για ενδεχόμενη διάσταση απόψεων μεταξύ της ΕΕ και του ΔΝΤ ως προς το πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης της Ελλάδας, ο Ζ. Γιουνκέρ απάντησε ότι η ΕΕ και το ΔΝΤ θα πρέπει να κατευθυνθούν προς μία κοινή στρατηγική και πως σε τελική ανάλυση, όλα αυτά θα τα συζητήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή με το ΔΝΤ.
«Εγώ όπως γνωρίζετε, ποτέ δεν υπήρξα ένθερμος θιασώτης της εμπλοκής του ΔΝΤ, αφήνω λοιπόν στη διακριτική ευχέρεια αυτών που ζήτησαν την εμπλοκή του ΔΝΤ να χειριστούν αυτήν την υπόθεση», επεσήμανε.
Εν τω μεταξύ, υποβάθμισε την πιθανή προσφυγή Γερμανού πολίτη κατά του μηχανισμού βοήθειας προς την Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι δεν αναμένει προβλήματα από τη στάση της Γερμανίας όσον αφορά στο μηχανισμό.
Μ. Κεφαλογιάννης: Μπορούμε να αποφύγουμε την προσφυγή
Από πλευράς ΝΔ η μόνη αντίδραση που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Μανώλη Κεφαλογιάννη, ο οποίος έθιξε το θέμα κατά τη συζήτηση του φορολογικού νομοσχεδίου. Συγκεκριμένα, ζήτησε απάντηση για το αν η κυβέρνηση αποφάσισε να προσφύγει στο μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ ή απλώς ενδιαφέρεται για τα διαδικαστικά, για να λάβει την προαναφερθείσα απάντηση του κ. Σαχινίδη. Επανέλαβε δε τη θέση της ΝΔ: «Εμείς σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι με δημοσιονομική προσαρμογή και μέτρα τόνωσης της ελληνικής οικονομίας, με το σωστό μείγμα πολιτικής, μπορούμε να αποφύγουμε την προσφυγή. Αρκεί η κυβέρνηση να είναι φειδωλή και στις δηλώσεις της».
ΚΚΕ: Ερχεται νέα άγρια σφαγή των εργαζομένων
Σε υψηλούς τόνους ήταν η παρέμβαση του κ. Αγγελου Τζέκη από το ΚΚΕ, ο οποίος μεταξύ άλλων έστρεψε τα βέλη του και σε ΝΔ και ΛΑΟΣ, επισημαίνοντας πως ο Αντώνης Σαμαράς και ο Γιώργος Καρατζαφέρης είχαν συνεισφέρει στην «τρομοκράτηση των εργαζομένων να δεχθούν τα σκληρά μέτρα». Και πρόσθεσε: «Σήμερα βλέπω μια προσπάθεια διαφοροποίησης από εκείνες τις στάσεις. Και εξάγεται και άλλο συμπέρασμα: Ότι μέσα στην Ε.Ε., τα ίδια μέτρα λαμβάνουν όλες οι κυβερνήσεις, σοσιαλιστικές και φιλελεύθερες. Το ΚΚΕ είχε δίκιο όλο αυτό τον καιρό, που έλεγε «ούτε στη Σκύλλα της Ε.Ε., ούτε στη Χάρυβδη του ΔΝΤ».
Το ΚΚΕ σε ανακοίνωση που εξέδωσε έκανε λόγο για επικείμενη «νέα άγρια σφαγή των εργαζόμενων» και κάλεσε το λαό να οργανώσει την πάλη ώστε «να μην πτωχεύσει ο λαός, αλλά η πλουτοκρατία».
ΛΑΟΣ: Ερχονται κι άλλα μέτρα
Από πλευράς ΛΑΟΣ δεν έλειψαν οι βολές κατά της κυβέρνησης: Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Αστέριος Ροντούλης κατηγόρησε το κυβερνών κόμμα πως «έχει αναγάγει την προπαγάνδα σε επιστήμη»: «Στην επιστολή, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών. Αυτό κε Σαχινίδη είναι οι "τεχνικές λεπτομέρειες"; Δεν ντρέπεστε να λέτε τέτοια πράγματα; Το περιεχόμενο των διαβουλεύσεων είναι το εξής απλό: Με ποιες προϋποθέσεις, ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε προκειμένου να ανοίξουμε τη στρόφιγγα του δανεισμού; Τουτέστιν, έρχονται και άλλα μέτρα».
ΣΥΡΙΖΑ: Ορθάνοικτη πόρτα για το σφαγείο του ΔΝΤ
Και ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπέλυσε δριμύτατη επίθεση στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας πως με την επιστολή του κ. Γ. Παπακωνσταντίνου σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ «ορθάνοιξε την πόρτα για να βάλει τη χώρα, υπό την ομπρέλα της Ε.Ε., στο σφαγείο του ΔΝΤ».
Σε δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης έκανε λόγο για επιλογές κοινωνικής κατεδάφισης, προβλέποντας κλιμάκωσή τους, που θα εξωθήσει τη χώρα στην υφεσιακή άβυσσο και θα αφαιρέσει ένα προς ένα τα οποιαδήποτε κοινωνικά και οικονομικά προστατευτικά δίχτυα.
Ζήτησε επίσης «μεγάλη ενωτική κινητοποίηση και εξέγερση του ελληνικού λαού» για την ανατροπή των «των επικείμενων εφιαλτικών εξελίξεων. Σημειώνει μάλιστα πως αυτές μπορεί να τα προωθήσει μόνο «η πιο πλατιά κοινή δράση και συμπαράταξη των δυνάμεων της Αριστεράς».
Ανάλογη ήταν και η αντίδραση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη από το βήμα της Βουλής. «Η χώρα μπαίνει στο σπιράλ του θανάτου κι εμείς είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι» σημείωσε χαρακτηριστικά.
«Πράσινο» από την ολλανδική Βουλή
Νωρίς το απόγευμα έγινε επίσης γνωστό πως η ολλανδική Βουλή υπερψήφισε τη συμμετοχή της χώρας στο μηχανισμό στήριξης, διευκρινίζοντας ότι θα χρειαστεί και επίσημη έγκριση από την Βουλή, αν και όταν ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός.
Η Ολλανδία θα προσφέρει ποσό 1,8 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του πακέτου βοήθειας ύψους 30 δισ. ευρώ, που εγκρίθηκε την περασμένη Κυριακή από το Eurogroup.
«Καμία αλλαγή στα σχέδια για road show στις ΗΠΑ»
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει κανονικά στην πραγματοποίηση road show για την έκδοση ομολόγου στις ΗΠΑ, δήλωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, διαψεύδοντας σημερινό δημοσίευμα του Dow Jones Newswires, το οποίο έκανε λόγο για πιθανή ακύρωση των σχεδίων αν δεν υπάρχει αρκετό ενδιαφέρον από αμερικανούς επενδυτές.
«Δεν υπάρχει καμία απολύτως αλλαγή στα σχέδιά μας σχετικά με το road show στις ΗΠΑ», ανέφερε στο Reuters αξιωματούχος που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωσε τα σχέδια για πραγματοποίηση road show στις ΗΠΑ στα τέλη Απριλίου.
Το απόγευμα το Reuters, επικαλούμενο πηγή κοντά στη διαδικασία, μετέδωσε πως η Morgan Stanley θα είναι ο βασικός ανάδοχος για την έκδοση ομολόγου σε δολάρια από την Ελλάδα, με το road show να πραγματοποιείται μετά τις 20 Απριλίου. Εκπρόσωπος της Morgan Stanley αρνήθηκε να προβεί σε κάποιο σχόλιο.
H επιστολή του υπουργού Οικονομικών
Παρατίθεται ολόκληρη η επιστολή του κ. Παπακωνσταντίνου:
«Προς
Κύριο Olli Rehn,
Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κύριο Dominique Strauss-Kahn
Managing Director
Δ.Ν.Τ.
Κύριο Jean-Claude Trichet
Πρόεδρο
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Αγαπητοί Κύριοι,
Σύμφωνα με τη δήλωση της 11ης Απριλίου 2010 για τη στήριξη της Ελλάδας από τις χώρες-μέλη της Ευρωζώνης, οι ελληνικές αρχές ζητούν διαβουλεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ πάνω σε ένα πολυετές πρόγραμμα οικονομικών πολιτικών, που θα στηρίζεται στα συμπεράσματα του ECOFIN του Φεβρουαρίου και το οποίο θα μπορεί να υποστηριχθεί με οικονομική βοήθεια από τις χώρες μέλη της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ στην περίπτωση που οι ελληνικές αρχές αποφασίσουν να αιτηθούν μία τέτοια βοήθεια.
Με εκτίμηση,
Γιώργος Παπακωνσταντίνου»