Γερμανία: Καθησυχάζει ο Σόιμπλε τους φορολογουμένους για τη βοήθεια στην Ελλάδα

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010 16:43
UPD:17:08

Η Γερμανία δεν θα κληθεί να καταρτίσει συμπληρωματικό προϋπολογισμό στο πλαίσιο παροχής οικονομικής βοήθειας προς στην Ελλάδα, δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Πρόσθεσε ότι δεν αναμένει να πληγούν οι Γερμανοί φορολογούμενοι.

«Ο κίνδυνος (να χρειαστεί να επιβαρυνθούν οι φορολογούμενοι) είναι ελεγχόμενος» δήλωσε χαρακτηριστικά στο περιοδικό Der Spiegel, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο ενεργοποίησης του μηχανισμού στήριξης.

«Το πακέτο θα περιλαμβάνει πίστωση από την (κρατική αναπτυξιακή τράπεζα) KfW, το οποίο θα εγγυηθεί η ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Δεν χρειαζόμαστε συμπληρωματικό προϋπολογισμό γι αυτό. Αλλά θα εισηγηθούμε νομοσχέδιο το οποίο θα κατατεθεί στην Bundestag (Κάτω Βουλή)» πρόσθεσε.

Ανέφερε ακόμη πως δεν υπάρχουν ενδείξεις πως θα χρειαστούν βοήθεια κι άλλες χώρες.

Ωστόσο, ο Σόιμπλε επανέλαβε την έκκλησή του για τη θέσπιση αυστηρότερων κανόνων στην ευρωζώνη για την αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων στο μέλλον και χαιρέτισε τα μέτρα που λαμβάνει προς αυτή την κατεύθυνση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

«Αν χρειαστούμε διαδικασίες για περιπτώσεις ανάλογες με εκείνη της Ελλάδας, θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε το θέμα του πως μπορούμε να συμπεριλάβουμε τους πιστωτές στις δαπάνες. Με εταιρίες να πτωχεύουν, οι πιστωτές θα πρέπει να μειώσουν τις απαιτήσεις τους και αυτό θα πρέπει να ισχύει και για τις πτωχεύσεις κρατών» σημείωσε.

Επανέλαβε ακόμη την άποψή του ότι θα πρέπει να αλλάξουν οι Συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ότι ίσως να ήταν καλύτερο για τις χώρες με μεγάλα χρέη να εγκαταλείψουν την ευρωζώνη.

Ο Σόιμπλε διέψευσε τους ισχυρισμούς ότι το Βερολίνο υποχώρησε στις πιέσεις για την Ελλάδα λέγοντας ότι η Γερμανία ήταν έτοιμη να πράξει ό,τι απαιτείται στην κατάλληλη χρονική στιγμή.

«Η χρεοκοπία μίας χώρας θα είχε επιπτώσεις που δεν μπορούμε να υπολογίσουμε. Η Ελλάδα ως σύστημα είναι ανάλογη με μία μεγάλη τράπεζα» πρόσθεσε ο Σόιμπλε, ο οποίος δεν μετείχε στο άτυπο Συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στη Μαδρίτη, καθώς νοσηλεύεται για την θεραπεία τραύματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα