«Αν δεν παρέμβουμε, το 2015 δεν θα μπορούν να δοθούν συντάξεις»

Κυριακή, 18 Απριλίου 2010 10:40
UPD:13:24

«Ο καθένας θα παίρνει τη σύνταξη, που δικαιούται, και για την οποία πλήρωσε. Όποιος δουλεύει περισσότερο, θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος.

«Το ασφαλιστικό από το 2009 έπαψε να είναι μόνο θέμα αλληλεγγύης των γενεών και αφορά και την παρούσα γενιά των συνταξιούχων η οποία, εάν δεν παρέμβουμε, δεν θα πάρει συντάξεις το 2015».

Αυτό δηλώνει ο υπουργός Εργασίας Ανδρέας Λοβέρδος, σε συνέντευξή του στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία, επισημαίνοντας πάντως πως τα τρία "δεν" ισχύουν: «δεν αυξάνουμε τις εισφορές, δεν αυξάνουμε τα όρια ηλικίας, δεν μειώνουμε τις χαμηλές συντάξεις».

Αναφερόμενος στην προσπάθεια Γιαννίτση, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει ότι «χάθηκαν δύο κρίσιμες δεκαετίες για να λυθεί το ασφαλιστικό. Φτάσαμε στο σημείο να αγωνιζόμαστε σήμερα να βρούμε λεφτά για να δώσουμε τον Ιούνιο συντάξεις στους εμπόρους και στους αυτοκινητιστές».

Για τις προωθούμενες αλλαγές, ο κ. Λοβέρδος σημειώνει πως βάσει του νέου συστήματος, που -όπως υπολογίζει η κυβέρνηση- θα εφαρμοσθεί μετά το 2018, «το ένα κομμάτι της σύνταξης θα είναι σύνταξη αλληλεγγύης και θα καταβάλλεται από τον προϋπολογισμό του κράτους, το άλλο κομμάτι θα είναι ανταποδοτικό, σε σχέση με τον χρόνο εργασίας και τις καταβληθείσες εισφορές». «Ο καθένας θα παίρνει τη σύνταξη, που δικαιούται, και για την οποία πλήρωσε. Όποιος δουλεύει περισσότερο, θα παίρνει μεγαλύτερη σύνταξη» προσθέτει.

Επαναλαμβάνει ακόμη πως από το Νοέμβριο οι συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ θα συνεισφέρουν σ΄ έναν λογαριασμό αλληλεγγύης και τα χρήματα θα πηγαίνουν στα Ταμεία που έχουν ανάγκες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα