Γ. Παπανδρέου: Εντός των επόμενων εβδομάδων οι αποφάσεις μας για το μηχανισμό

Σάββατο, 17 Απριλίου 2010 11:22
UPD:18/04/2010 17:36

Η Ελλάδα θα αποφασίσει εντός των επόμενων εβδομάδων αν θα ενεργοποιήσει ή όχι το μηχανισμό στήριξης από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δήλωσε ο Πρωθυπουργός στο περιοδικό Newsweek.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε για το τεύχος του περιοδικού που κυκλοφόρησε την Παρασκευή, ο κ. Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε πως δεν έχει ληφθεί ακόμη σχετική επίσημη απόφαση και πρόσθεσε: «Αυτό που λέμε είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε έτσι ώστε αν χρειαστεί να πατήσουμε το κουμπί, να είναι όλα έτοιμα» πρόσθεσε.

Ο Πρωθυπουργός στη συνέντευξή του επαναλαμβάνει ακόμη πως το σχέδιο βοήθειας ΕΕ-ΔΝΤ δεν συνιστά διάσωση, απλώς δίνει στην Ελλάδα «ανάσες» ώστε να προχωρήσει στις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις.

Επιπλέον, εξέφρασε την πεποίθηση πως η χώρα μας δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα στο δανεισμό της από τις αγορές τον επόμενο μήνα, οπότε και πρέπει να αναχρηματοδοτήσει χρέους ύψους 11 εκατομμυρίων ευρώ. «Το πρόβλημα είναι το κόστος του δανεισμού, καθώς και το πόσο μπορούμε να το αντέξουμε. Εγώ δεν βλέπω πάντως πρόβλημα ούτε και το Μάιο, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως έχουμε αποκλείσει την δυνατότητα ενεργοποίησης του μηχανισμού» επισήμανε.

Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (Ecofin) στη Μαδρίτη, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε στην επιστολή που απέστειλε σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ, με την οποία ζητά διαβουλεύσεις για την οριστικοποίηση του περιεχομένου του μηχανισμού στήριξης, ώστε να είναι έτοιμος σε περίπτωση που χρειαστεί. Επανέλαβε πως η χώρας μας δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίησή του τονίζοντας ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα για την ενεργοποίησή του.

Γ. Παπακωνσταντίνου: H Eλλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού

Γ. Παπακωνσταντίνου: H Eλλάδα δεν έχει ζητήσει την ενεργοποίηση του μηχανισμού

Ανέφερε ακόμη ότι το πολυετές πρόγραμμα στο οποίο αναφέρεται στην επιστολή του, επί της ουσίας είναι το τριετές πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης το οποίο περιλαμβάνει δημοσιονομική προσαρμογή και διαρθρωτικές αλλαγές. Ο Γ. Παπακωνσταντίνου εμφανίστηκε αισιόδοξος ως προς την έκβαση των διαβουλεύσεων που έχει προγραμματιστεί να έχουν από τη Δευτέρα στην Αθήνα εκπρόσωποι της ελληνικής κυβέρνησης, της ΕΕ και του ΔΝΤ, μετά το σχετικό αίτημα του υπουργείου Οικονομικών.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου πρόσθεσε ότι το πρόγραμμα το οποίο θα συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ «θα είναι το αναγκαίο, αυτό που χρειάζεται η χώρα». Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών, το πρόγραμμα αυτό θα οδηγήσει στη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών και στις μεγάλες αλλαγές που χρειάζεται η χώρα μας «για να γίνει πιο δυνατή και πιο ανταγωνιστική, διαφυλάσσοντας ταυτόχρονα τα κοινωνικά αγαθά, τις κοινωνικές υπηρεσίες και τις κατακτήσεις που έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια».

Αναφέρθηκε ακόμη στις διαρθρωτικές αλλαγές που προτίθεται να προωθήσει η κυβέρνηση, αρχής γενομένης από τις μεταρρυθμίσεις του φορολογικού και του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά και από το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ρυθμίσεις που αν όλα πάνε καλά θα διευθετηθούν, όπως είπε, μέχρι το καλοκαίρι. Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι όσον αφορά στο 2010 ούτε η ΕΕ ούτε το ΔΝΤ έχουν θέσει ζήτημα λήψης επιπλέον μέτρων.

Ερωτηθείς, εξάλλου, από εκπροσώπους του Τύπου σχετικά με τη δήλωση στην οποία φέρεται να προέβη ο Πρόεδρος της ΕΚΤ για ενδεχόμενα προβλήματα ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι αφενός μεν ο Ζαν Κλοντ Τρισέ δεν προέβη σε καμία ανάλογη δήλωση κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου και αφετέρου το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει ιδιαίτερα οξυμένα προβλήματα, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες, αντίθετα από πολλές άλλες ευρωπαϊκές δεν εξετέθησαν σε τοξικά προϊόντα. Πρόσθεσε, ακόμη, ότι το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι στέρεο, όμως αυτήν την περίοδο υποφέρει από το κλίμα αβεβαιότητας που καλλιεργούν, ως ένα βαθμό και τα διεθνή ΜΜΕ.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει το ενδεχόμενο η οικονομική ύφεση στην Ελλάδα να αποδειχθεί υψηλότερη από την αναμενόμενη, ο Γ. Παπακωνσταντίνου απάντησε ότι εκκρεμεί από τη Eurostat η εκτίμηση για το ύψος της ύφεσης, τονίζοντας ωστόσο, ότι τα μέτρα που έχει λάβει η ελληνική κυβέρνηση, ουσιαστικά θα οδηγήσουν σε μείωση του ελλείμματος κατά 6%, επομένως δεν θα υπάρξει πρόβλημα με την υλοποίηση του στόχου για μείωση του ελλείμματος κατά 4% του ΑΕΠ, ως το τέλος του 2010, αν η ύφεση αποδειχθεί υψηλότερη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα