Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 07:03
UPD:07:08

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημειώνουν οι ιαπωνικές μετοχές, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση εμφανίζουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, μετά την ανακοίνωση της Honda Motor Co. η οποία αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για τα κέρδη ολόκληρου του έτους χθες, λόγω του υψηλότερου κόστους στον τομέα της επιστημονικής έρευνας.

Εξαγωγικές εταιρείες όπως η Canon Inc. κινούντο επίσης πτωτικά μετά την υποχώρηση του δολαρίου χθες για πέμπτη συνεχή ημέρα σε σύνολο έξι, έναντι του γιεν, μειώνοντας τις προοπτικές για τις πωλήσεις εκτός χώρας.

«Τα αποτελέσματα της Honda έδωσαν ένα μήνυμα στις αυτοκινητοβιομηχανίες ότι έρχονται δύσκολες ημέρες, καθώς η οικονομία των ΗΠΑ υποχωρεί», ανέφερε ο Yoshiya Morimoto, ο οποίος διαχειρίζεται 243 εκατ. δολ. σε μετοχές με την Japan Investment Trust Management Co., τονίζοντας ότι : «Οι εξαγωγείς θα πρέπει να γίνουν πιο τολμηροί με την ισχυροποίηση του γιεν».

Ο δείκτης Topix έχανε ποσοστό 0,5% φθάνοντας στις 867,67 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνουν οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Ο δείκτης Nikkei υποχωρούσε κατά 0,1% φθάνοντας 8.750,81 μονάδες. Η μετοχή της Honda έχανε ποσοστό 11%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Οκτώβριο του 1998, οδηγώντας και τους δύο δείκτες σε πτώση.

Στις λοιπές αγορές της περιφέρειας, στη Σιγκαπούρη ο δείκτης Straits Times σημείωνε απώλειες για πρώτη ημέρα σε σύνολο τριών. Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωναν οι μετοχές της DBS Group Holdings Ltd. μετά την ανακοίνωση της μεγαλύτερης τράπεζας της νήσου για τα κέρδη του τρίτου τριμήνου, τα οποία ήταν χαμηλότερα από ό,τι εκτιμούσαν οι οικονομικοί αναλυτές.

Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX έχανε ποσοστό 0,8%, με τη μεγαλύτερη πτώση να σημειώνουν οι μετοχές της BHP Billiton, καθώς έντονη είναι η ανησυχία ότι η μεγαλύτερη εταιρεία εξόρυξης στον κόσμο θα ανακοινώσει χαμηλότερα κέρδη για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης της, λόγω της μειωμένης, σε διεθνές επίπεδο, ζήτησης μετάλλων.

Οι δείκτες στην Ταϊβάν και το Χογκ Κογκ κινούντο πτωτικά σε αντίθεση με τους δείκτες στην Κίνα, την Μαλαισία και την Ινδονησία οι οποίοι σημείωναν κέρδη. Οι δείκτες στη Ν. Ζηλανδία, τη Ν. Κορέα και τις Φιλιππίνες εμφάνιζαν μικρή διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα