Χαμόγελα στην Ευρώπη

Παρά την αρνητική εικόνα στη Νέα Υόρκη
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 00:01
UPD:06:17

ΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ χρηματιστήρια έκλεισαν με κέρδη την πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αν και κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα της ημέρας, καθώς η αρνητική εικόνα που παρουσίασε η Wall Street εξουδετέρωσε το θετικό αντίκτυπο που είχε στον ευρωπαϊκό τομέα τεχνολογίας η μεγάλη άνοδος της Παρασκευής στην αγορά Nasdaq.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 1,1% και 2%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υπερβαίνει ξανά το όριο των 900 μονάδων και να βρίσκεται 15% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων πεντέμισι ετών στα οποία είχε υποχωρήσει στις 10 Οκτωβρίου.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, το χρηματιστήριο κινήθηκε σε «ρηχά νερά» με τους επενδυτές να διχάζονται ανάμεσα στα αισιόδοξα μηνύματα που έρχονται για την κερδοφορία των επιχειρήσεων και στις δυσοίωνες εκτιμήσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς υποστήριξαν πως αρκετές μετοχές εμφανίζονται ελκυστικές στα τρέχοντα επίπεδα, προειδοποιούν όμως ότι το επενδυτικό κλίμα παραμένει εύθραυστο, καθώς συνεχίζουν να ανακοινώνονται δυσάρεστα νέα, κυρίως από το μέτωπο της οικονομίας.

Οι τρεις βασικοί δείκτες του χρηματιστηρίου (Dow Jones Industrial, Nasdaq Composite, S&P 500) έκλεισαν με κέρδη την προηγούμενη εβδομάδα, ολοκληρώνοντας τρεις εβδομάδες κερδών. Ηταν η καλύτερη επίδοση από τον Αύγουστο. Τη Δευτέρα ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA) έχασε 75,95 μονάδες, ποσοστό 0,90% φθάνοντας στις 8.368,04 μονάδες. Απώλειες 15,30 μονάδων, ποσοστό 1,15%, σημείωσε κατά το κλείσιμο ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq, φθάνοντας στις 1.315,83 μονάδες.

Η περίοδος ανακοίνωσης αποτελεσμάτων για το τρίτο τρίμηνο ολοκληρώνεται αφήνοντας γλυκιά γεύση στην αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία της Thomson First Call, το 59% των εταιρειών του δείκτη S&P 500 ανακοίνωσαν κέρδη καλύτερα των προβλέψεων σε ποσοστό 3,1%. Επικεφαλής της ανόδου χθες, τέθηκαν οι μετοχές των Citigroup, Hewlett-Packard, Merck & Co, Schering-Plough Corp, ενώ αντίθετα οι μετοχές των Cisco Systems, Brocade Communications, Tenet Healthcare ηγήθηκαν των χαμένων.

Στην Ευρώπη, ο κλαδικός δείκτης τεχνολογίας ενισχύθηκε κατά 4,4%, καθώς αρκετοί αναλυτές άρχισαν να κάνουν λόγο να υποτιμημένες μετοχές στον κλάδο. Επικεφαλής της ανόδου τέθηκαν οι μετοχές των Infineon (+9,6%), Philips Electronics (+6,1%), STMicroelectronics (+3,9%), Cap Gemini (+8,2%). Ενισχυμένος ήταν και ο τομέας τηλεπικοινωνιών με επικεφαλής τη μετοχή της France Telecom (+9,7%), καθώς επίσης οι μετοχές ασφαλειών Scor (+6,7%), Royal Sun & Alliance (+8,7%), Allianz (+4,9%).

Τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην ευρωζώνη και στη Γερμανία (μικρή επιτάχυνση του δείκτη Μ3 προσφοράς χρήματος και κάμψη του δείκτη επιχειρηματικού κλίματος, αντίστοιχα) απλά κατέδειξαν την ασθενή κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας και την ανάγκη λήψης νομισματικών μέτρων τόνωσης της δραστηριότητας.

Νωρίτερα, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 είχε κλείσει σε θετική περιοχή με την αγορά, ωστόσο, παγωμένη περιμένοντας τις εξελίξεις στην έντονη πολιτική μάχη που δίνει η κυβέρνηση με σκοπό την προώθηση μεταρρυθμιστικού προγράμματος για τον υπερχρεωμένο τραπεζικό τομέα της χώρας.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα