Υποχωρεί για δεύτερη μέρα το γιέν

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 06:00
UPD:06:18

Πτωτικά για δεύτερη μέρα έναντι του ευρώ κινήθηκε το γιέν καθώς οι ενδείξεις για σταθερή οικονομική ανάκαμψη περιόρισαν τη ζήτηση για το ιαπωνικό νόμισμα ως καταφύγιο.

Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε έναντι και των 16 κυριότερων νομισμάτων καθώς ανοδικά κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές πριν από τις εκθέσεις που προβλέπεται να δείξουν βελτίωση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στη Γερμανίας και βελτίωση της πώλησης των υφιστάμενων κατοικιών στις ΗΠΑ. Πτωτικά κινήθηκε το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας μετά την χαμηλότερη από τις προβλέψεις των οικονομικών αναλυτών άνοδο των τιμών καταναλωτή, στηρίζοντας τις εικασίες ότι τα επιτόκια στη χώρα θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ.

Το γιέν υποχώρησε στα 124,84 ανά ευρώ στις 10:41 π.μ. στο Τόκιο από 124,64 που ήταν χθες στη Νέα Υόρκη, όπου άγγιξε τα 123,16, τα υψηλότερα επίπεδα από τις 26 Μαρτίου. Το ιαπωνικό νόμισμα υποχώρησε τα 92,60 ανά δολάριο ΗΠΑ από 92,40. Το αμερικανικό νόμισμα διαπραγματεύθηκε στο 1,3480 ανά ευρώ από 1,3489.

Ο δείκτης Nikkei 225 στην Ιαπωνία σημείωνε άνοδο 0,6% και ο MSCI Asia Pacific Index των μετοχών της περιφέρειας ισχυροποιήθηκε 0,5%.

Σήμερα, ο διοικητής της Bank of Japan, Μασαάκι Σιρακάγουα είπε στο Τόκιο ότι η οικονομία της χώρας ανακάμπτει και οι κίνδυνοι για δεύτερη οικονομική συρρίκνωση απομακρύνονται.

Το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε έναντι των 15 από τα 16 κυριότερα νομίσματα. Οι τιμές καταναλωτή σημείωσαν άνοδο 0,4% το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Ουέλινγκτον.

Εναντι του αμερικανικού δολαρίου το δολάριο της Νέας Ζηλανδίας υποχώρησε 0,2% φθάνοντας στα 70,98 σεντς του δολαρίου των ΗΠΑ. Εναντι του γιέν διαμορφώθηκε στα 65,72 από 65,70.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο της Αυστραλίας μετά την ανησυχία της κεντρικής τράπεζας της χώρας ότι η εκρηκτική ανάπτυξη του κλάδου των μεταλλουργιών για τροφοδοτήσει τον πληθωρισμό αναγκάζοντας τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου να αυξήσουν το κόστος δανεισμού πριν από δύο εβδομάδες. Το νόμισμα της χώρας διαπραγματεύθηκε στα 92,65 σεντς του δολ. των ΗΠΑ από 92,39 σεντς. Εναντι του γιέν σημείωσε άνοδο 0,5% φθάνοντας στα 85,75 γιέν.

Στην Αυστραλία τα επιτόκια βρίσκονται στο 4,25% και στη Νέα Ζηλανδία στο 2,5% έναντι 0,1% στην Ιαπωνία και έως το μηδέν στις ΗΠΑ, καθιστώντας τα περιουσιακά στοιχεία των χωρών του Νοτίου Ειρηνικού πιο ελκυστικά για τους επενδυτές που επιδιώκουν υψηλότερες αποδόσεις.

Το ευρώ περιόρισε την άνοδό του εν μέσω εικασιών ότι η Ελλάδα θα ζητήσει επιπλέον κεφάλαια προκειμένου να αντιμετωπίσει το έλλειμμά της, περιορίζοντας έτσι την εμπιστοσύνη των επενδυτών στα περιουσιακά στοιχεία των 16 χωρών-μελών της Ευρωζώνης.

Χθες ο πρόεδρος της κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, Bundesbank, Αξελ Βέμπερ, είπε ότι η Ελλάδα ενδέχεται να χρειαστεί περισσότερα από 30 δισ. ευρώ, ποσόν που δεσμεύθηκε να διαθέσει στη χώρα η Ευρωζώνη.

Αύριο αξιωματούχοι από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Ε.Ε), το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα ξεκινήσουν τις διαβουλεύσεις για τους όρους της οικονομικής στήριξης. Προκαταρκτικές συνομιλίες άρχισαν χθες από τηλεφώνου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν.

Μέσα στο έτος το ευρώ έχει υποχωρήσει 5,8% και είχε τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των 16 πιο διαπραγματεύσιμων νομισμάτων έναντι του δολαρίου, εν μέσω ανησυχιών ότι το έλλειμμα προϋπολογισμού της Ελλάδας ενδέχεται να επιδεινωθεί. Η χώρα πρέπει να αντλήσει περίπου 12 δισ. ευρώ για να καλύψει τα ομόλογα που λήγουν τον Μάϊο.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα