Ανοδος του αργού

Τρίτη, 20 Απριλίου 2010 05:43
UPD:05:59

Ανοδικά από τα χαμηλότερα επίπεδα τριών εβδομάδων κινήθηκε το πετρέλαιο εν μέσω εικασιών ότι αυριανή έκθεση θα δείξει ότι τα αποθέματα αργού των ΗΠΑ, της μεγαλύτερης χώρας κατανάλωσης ενεργείας στον κόσμο, μειώθηκαν για δεύτερη εβδομάδα, σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών των μετοχών, που τόνωσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις τα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν 600.000 βαρέλια την εβδομάδα που πέρασε. Χθες οι αμερικανικές μετοχές αντέστρεψαν τις απώλειες μετά την ανακοίνωση των κερδών της Citigroup Inc. που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών και την είδηση στο Bloomberg ότι η αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς, Securities and Exchange Commission (SEC) διχάστηκε στην απόφασή της να μηνύσει την Goldman Sachs Group Inc. Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα οι ασιατικές μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο να σημειώνουν οι μετοχές των τραπεζών.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο έως 93 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 82,38 δολ. το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex). Στις 10:07 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το αργό διαπραγματεύθηκε στα 81,95 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν απώλειες 2,2% φθάνοντας στα 81,45 δολ., τα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 26 Μαρτίου. Τα πιο διαπραγματεύσιμα συμβόλαια του Ιουνίου αναρριχήθηκαν 37 σεντς φθάνοντας στα 83,50 δολ. το βαρέλι. Μέσα στο 2010 έχουν σημειώσει άνοδο 3,5%.

Χθες πτωτικά κινήθηκε το πετρέλαιο μετά τη μήνυση της SEC κατά της Goldman απομακρύνοντας τους επενδυτές από επικίνδυνα περιουσιακά στοιχεία όπως τα εμπορεύματα φυσικής παραγωγής. Τα προβλήματα στον εναέριο χώρο της Ευρώπης εξ αιτίας της στάχτης από το ηφαίστεια στην Ισλανδία περιόρισαν τη ζήτηση καυσίμων αεροσκαφών στη Γηραιά Ηπειρο κατά περίπου 2/3, σύμφωνα με την Deutsche Bank.

Από τις 6 Απριλίου, όταν το αργό άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 18 μηνών φθάνοντας στα 87,06 δολ., το πετρέλαιο έχει σημειώσει απώλειες τις οκτώ από τις εννέα συνεδριάσεις. Οι τιμές του σημείωσαν άνοδο στις 14 Απριλίου μετά την έκθεση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας και την απροσδόκητη μείωση των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ κατά 2,2 εκατ. βαρέλια. Αυτή ήταν η πρώτη μείωση σε 11 εβδομάδες.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου αναρριχήθηκε έως 52 σεντς, ποσοστό 0,6%, φθάνοντας στα 84,75 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures Europe του Λονδίνου. Στις 9:51 π.μ. ώρα Σιγκαπούρης το μπρεντ διαπραγματεύθηκε στα 84,69 δολ. το βαρέλι. Χθες τα συμβόλαια έκλεισαν στα 84,23 δολ. μετά από απώλειες 2,1%, τις μεγαλύτερες από τις 25 Φεβρουαρίου.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα