Ν. Χριστοδουλάκης : Μείωση ανεργίας και πληθωρισμού το 2003

Ανάκαμψη μετά το δεύτερο εξάμηνο του επόμενου έτους
Τρίτη, 29 Οκτωβρίου 2002 13:59
UPD:14:01

Η μείωση της ανεργίας και του πληθωρισμού θα είναι οι δυο βασικές προτεραιότητες της οικονομικής πολιτικής το 2003. Αυτό τόνισε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης στην ομιλία του στην ανοιχτή εκδήλωση με θέμα «οικονομική πολιτική και ανάπτυξη» στην οποία συμμετείχαν κοινωνικοί και οικονομικοί φορείς.

Ο υπουργός ανέφερε ότι η ανεργία παρά τη μείωσή της σε μονοψήφιο αριθμό παραμένει σχετικά υψηλή ενώ και ο πληθωρισμός βρίσκεται πάνω απο το μέσο κοινοτικό όρο. Γι' αυτό, τόνισε, ότι στους δυο αυτούς τομείς θα επικεντρωθεί η οικονομική πολιτική κατά το επόμενο έτος.

Αναφερόμενος στην αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) είπε ότι θα κυμανθεί φέτος στα επίπεδα του 3,8% ενώ για το 2003 θα υπάρξει οριακή απόκλιση προς τα κάτω απο τον αρχικό στόχο του 4,1% λόγω της αρνητικής διεθνούς οικονομικής συγκυρίας.

Ο πληθωρισμός, προέβλεψε ο υπουργός, θα παρουσιάσει σταδιακή αποκλιμάκωση το 2003 απο τα επίπεδα στα οποία βρίσκεται σήμερα.

«Ζούμε σε μια περίοδο έντονης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας διεθνώς με χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρώπη», τόνισε ο κ. Χριστοδουλάκης αναφερόμενος στην κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, η οποία, όπως είπε, έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες. Προέβλεψε δε οτι η ανάκαμψη δεν πρόκειται να έλθει πριν το δεύτερο εξάμηνο του 2003. Οι συνθήκες αυτές επηρεάζουν και την ελληνική οικονομία, δήλωσε ο υπουργός και τόνισε ότι στην Ελλάδα πρέπει να αποφευχθούν δυο ακρότητες. Πρώτον, να θεωρηθεί οτι η Ελλάδα παραμένει αλώβητη απο τη διεθνή συγκυρία και να ενταθούν οι διεκδικήσεις και δεύτερον, ότι η Ελλάδα έχει μπεί στη δίνη της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

Για τον Προϋπόλογισμό του 2003 που αναμένεται να κατατεθεί το Νοέμβριο στη Βουλή, ο υπουργός είπε ότι θα έχει ως στόχο τη διατήρηση των συνθηκών σταθερότητας στην οικονομία, τη δημοσιονομική εξυγίανση και τη χρηματοδότηση της ασφαλιστικής και της φορολογικής μεταρρύθμισης.

Ο κ. Χριστοδουλάκης έκανε σαφές ότι η δημοσιονομική πολιτική, όπως αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό θα κινείται αυστηρά μέσα στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης χωρίς υπεκφυγές. «Η συζήτηση για τη χαλάρωση του Συμφώνου Σταθερότητας δεν αφορά καθόλου τη χώρα μας», τόνισε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών ο οποίος πρόσθεσε ότι το Σύμφωνο Σταθερότητας πρέπει να προστατευτεί καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την εξαφάλιση της δημοσιονομικής σταθερότητας στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Στο σημείο αυτό ο κ. Χριστοδουλάκης χαρακτήρισε επιπόλαιη τη μεταφορά επιχειρημάτων στην Ελλάδα για τη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής τονίζοντας οτι η Ελλάδα δεν μπορεί να υιοθετήσει τέτοιες πολιτικές λόγω του υψηλού δημόσιου χρέους της.

Σχετικά με την αξιολόγηση των μεγεθών του προϋπολογισμού από τη Eurostat, ανέφερε ότι ίσως οδηγήσει σε οριακή αναθεώρηση στοιχείων του προϋπολογισμού, αλλά τόνισε ότι δεν πρόκειται να μεταβληθούν σε καμμία περίπτωση τα δεδομένα της οικονομικής πολιτικής.

Ο κ. Χριστοδουλάκης επισήμανε ότι βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το εθνικό σχέδιο ανάπτυξης της Ελληνικής οικονομίας το οποίο περιλαμβάνει χρηματοδοτήσεις που σε ετήσια βάση ανέρχονται στο 6% του εθνικού εισοδήματος. Το μεγαλύτερο μέρος απ' αυτές αφορούν στις χρηματοδοτήσεις μέσω του Γ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης. Σήμερα, ανέφερε ο υπουργός, έχουν ενταχθεί στο Γ' ΚΠΣ έργα που αντιστοιχούν στο 45% του συνολικού προϋπολογισμού. Μέχρι το τέλος του 2003 θα έχει ενταχθεί σχεδόν το σύνολο των έργων του Γ' ΚΠΣ, σημείωσε ο κ. Χριστοδουλάκης.

Ο υπουργός περιέγραψε και τους άξονες στους οποίους θα στηριχθεί η πολιτική ιδιωτικοποιήσεων τους επόμενους μήνες. Τα χαρακτηριστικά της πολιτικής αυτής είναι:

* Θα δίνει έμφαση στις στρατηγικές συμμαχίες και στις στρατηγικές επενδύσεις απο τις μετοχοποιήσεις που έδινε μέχρι τώρα.

* Οι μετοχοποιήσεις οπως και σήμερα θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται μόνο εφ όσον τα επίπεδα τιμών είναι συμφέροντα για την επιχείρηση και οδηγούν σε άνοδο της ποιότητας των εισηγμένων τίτλων και διεύρυνση της συνολικής ζήτησης.

* Για τις μετοχοποιημένες μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας το ελληνικό δημόσιο δεν θα μειώσει ποτέ τα ποσοστά για να εκχωρήσει το μάνατζμεντ σε ιδιώτες ή στρατηγικούς επενδυτές.

* Η αξιοποίηση των ακινήτων της Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου καθώς και η δημιουργία άλλων εταιριών ακινήτων.

Ο κ. Χριστοδουλάκης αναφερόμενος στο Χρηματιστήριο είπε ότι οι επενδύσεις σε αυτό έχουν σημειώσει αρνητική απόδοση τα τελευταία τρία χρόνια. «Αν και η πτώση του ΧΑΑ είναι στη διάρκεια αυτή μικρότερη από τα άλλα διεθνή χρηματιστήρια, οι εξελίξεις είναι δυσάρεστες και για τα δημόσια οικονομικά και για την οικονομία. Κατανοούμε και συμμεριζόμαστε την απογοήτευση των επενδυτών από το Χρηματιστήριο», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η σημερινή κατάσταση θα αλλάξει πιο γρήγορα άν όλοι διδαχτούμε από την έλλειψη σύνεσης και εμπιστοσύνης και καθιερώσουμε νέα δεδομένα».

Από την πλευρά της η κύβέρνηση, όπως είπε, προωθεί μια σειρά απο πολιτικές οι οποίες αφορούν μεταξύ άλλων στη θέσπιση κανόνων διαφάνειας, στην υιοθέτηση διεθνών λογιστικών προτύπων και στην καθιέρωση νέου πλαισίου για τα εταιρικά ομόλογα και την τιτλοποίηση των απαιτήσεων χωρίς κρατική εγγύηση. Επίσης, προωθείται και η ιδιωτικοποίηση του ΧΑΑ.

Ο υπουργός ανέφερε οτι η Ελληνική Προεδρία θα θέσει σε υψηλή προτεραιότητα ολα τα θέματα της μεταρρύθμισης στον τομέα της κεφαλαιαγοράς.

Για τη φορολογική μεταρρύθμιση είπε οτι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους φορείς προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να απολοποιηθεί το σύστημα των τοπικών φόρων. Πρόκειται για 20 μικρούς τοπικούς φόρους με ελάχιστο δημοσιονομικό αποτέλεσμα και μεγάλη πολυπλοκότητα, ανέφερε ο κ. Χριστοδουλάκης, σημειώνοντας οτι αμέσως μετά θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύνταξη του νέου κώδικα φορολογίας.

ΠΗΓΗ : ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα