Moody's: Α3 με αρνητική προοπτική για την Ελλάδα

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 17:35
UPD:23:04

Η Moody's δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να σταθεροποιηθεί το χρέος σε υψηλότερα επίπεδα και με μεγαλύτερο κόστος απ'ό,τι είχε υπολογισθεί παλαιότερα».

Κατά μία βαθμίδα, από Α2 σε Α3 με αρνητική προοπτική, υποβάθμισε την αξιολόγησή του για την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας ο οίκος Moody's, υποστηρίζοντας ότι μπορεί να αναγκαστεί να πληρώσει το χρέος της πολύ πιο ακριβά απ’ό,τι υπολογιζόταν.

Η Moody's δικαιολόγησε την απόφασή της υποστηρίζοντας ότι «υπάρχει σημαντικός κίνδυνος να σταθεροποιηθεί το χρέος σε υψηλότερα επίπεδα και με μεγαλύτερο κόστος απ'ό,τι είχε υπολογισθεί παλαιότερα».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του οίκου, περαιτέρω αξιολόγηση θα αποσαφηνίσει εάν η Ελλάδα θα παραμείνει σε αυτή την κατηγορία «όταν (ο οίκος) αποκτήσει πιο ξεκάθαρα στοιχεία για τα μακροπρόθεσμα μέτρα και τη μακροοικονομική προοπτική της Ελλάδας».

«Παρόλο που η ελληνική κυβέρνηση μοιάζει να είναι εντός των χρονικών ορίων, ή ακόμα και πιο μπροστά, όσον αφορά την εφαρμογή των μέτρων που περιλαμβάνει το Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης, το δυσμενές μακροοικονομικό και χρηματοοικονομικό περιβάλλον έχει καταστήσει την απαρέγκλιτη τήρησή του σημαντικά πιο δύσκολη», αναφέρει στο σημείωμα η αναλύτρια του οίκου Σάρα Κάρλσον.

«Είναι απίθανο να παραμείνει η αξιολόγηση στο Α3, εκτός αν οι ενέργειες της κυβέρνησης μπορέσουν να οδηγήσουν τις αγορές να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους και να αντισταθμίσουν τα υψηλά επιτόκια και τη χαμηλή ανάπτυξη που θα μπορούσαν να υποβαθμίσουν την ικανότητα της κυβέρνησης να χαμηλώσει τα επίπεδα του χρέους», προσθέτει.

Η Moody’s υποβάθμισε τα κυβερνητικά ομόλογα της Ελλάδας από Α1 σε Α2 με αρνητική προοπτική τον περασμένο Δεκέμβριο.

Όπως επισημαίνει ο οίκος, τέσσερις μήνες αργότερα η αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ενισχύσει την αξιοπιστία της χώρας εξακολουθεί να είναι ισχυρή, ενώ αναφέρεται και σε «έναν αριθμό ευχάριστων εκπλήξεων», όπως «την ένδειξη στις 20 Απριλίου ότι επίκεινται διαρθρωτικά μέτρα».

Το σημείωμα αναφέρει επίσης ότι τα προβλήματα στην κινητοποίηση της εξωτερικής βοήθειας «έχουν καταστήσει σημαντικά πιο δύσκολο να διατηρηθεί η αξιολόγηση στα επίπεδα του Α», ενώ γίνεται λόγος και για τις αρνητικές επιπτώσεις από τη σημερινή αναβάθμιση του ελλείμματος και του χρέους.

Εν τω μεταξύ, παρά τις κατηγορηματικές διαψεύσεις της κυβέρνησης, ο Έρικ Νίλσεν, επικεφαλής των οικονομολόγων της Goldman Sachs για την Ευρώπη, αναφέρεται σε σημερινό του υπόμνημα στο ενδεχόμενο το σενάριο της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους: «Θα πρόσεχα σίγουρα τα σημάδια που δείχνουν ότι η (ελληνική) κυβέρνηση θα μπορούσε να διαπραγματευτεί τους προσεχείς μήνες μια αναδιάρθρωση του χρέους της».

ΣΥΡΙΖΑ: Αγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια

«Η Moody's, με τη νέα πιστοληπτική υποβάθμιση της χώρας μας, επιβεβαιώνει ότι υπηρετεί τα πιο άγρια κερδοσκοπικά παιχνίδια και τις πλέον αντιδραστικές σκοπιμότητες του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και του ελληνικού λαού», σχολίασε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ο κ. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι «το διεθνές καρτέλ των εταιρειών βαθμολόγησης, στο οποίο συγκαταλέγεται η Moody's, δε διαθέτει κανένα απολύτως ίχνος αξιοπιστίας. Αντίθετα, είναι υπόλογο και συνυπεύθυνο για τη σημερινή παγκόσμια κρίση».

Τόνισε δε ότι «αυτήν την ώρα, η Ελλάδα χρειάζεται επειγόντως μια νέα προοδευτική πορεία αντίστασης στις διεθνείς κεφαλαιαγορές και όχι παράδοσης στις σκοτεινές τοκογλυφικές επιδιώξεις τους και στα διευθυντήρια των κυρίαρχων κύκλων της Ε.Ε. και της 'παγκοσμιοποίησης'».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα