Δεν απέκλεισε, εμμέσως πλην σαφώς, ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν το ενδεχόμενο η ΕΕ να δώσει παράταση ενός έτους στην Ελλάδα για τη δημοσιονομική της προσαρμογή.
Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ισχύει ο στόχος μείωσης του ελληνικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το τέλος του 2012, ο κ. Αμαντέου Αλταφάζ τόνισε ότι είναι πολλές οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζεται η προθεσμία για τη διόρθωση ενός υπερβολικού ελλείμματος, όπως για παράδειγμα, η αποτελεσματική δράση που αναλαμβάνει η εν λόγω χώρα, οι μακροοικονομικές προοπτικές, αλλά και άλλοι παράγοντες οι οποίοι εξελίσσονται με το χρόνο.
«Η δική μας προσεκτική αξιολόγηση θα γίνει, όπως προβλέπεται, τον Ιούνιο, σύμφωνα με το άρθρο 136 παρ. 9 της Συνθήκης και θα λάβουμε υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες. Αυτή είναι μία δυναμική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Αλταφάζ, συμπληρώνοντας ότι τον Ιούνιο τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin θα αποφασίσουν, βάσει της γνωμοδότησης της Επιτροπής.
Σε δηλώσεις με αφορμή τη αναθεώρηση προς τα πάνω του ελληνικού ελλείμματος για το 2009, επισήμανε ακόμη πως ο στόχος για μείωσή κατά 4 μονάδες το 2010 παραμένει, ανεξάρτητα από το ύψος του ελλείμματος το 2009. Επανέλαβε πως αν τηρηθεί απαρέγκλιτα ο προϋπολογισμός του 2010 δεν θα χρειαστεί υιοθέτηση πρόσθετων μέτρων κατά το τρέχον έτος και αυτό ανεξάρτητα από το ποιο θα είναι το τελικό ύψος του ελλείμματος το 2009.
ο εκπρόσωπος του αρμόδιου Ευρωπαίου Επιτρόπου Όλι Ρεν, κ. Αμαντέου Αλταφάζ Τάρντιο.
Αν και επισήμανε πως η Ελλάδα είναι στο σωστό δρόμο για να επιτύχει αυτόν τον στόχο, τόνισε πως οι προσπάθειες για το 2011 και το 2012 θα πρέπει να ενταθούν.
Συγκεκριμένα, ζήτησε το 2011 και το 2012 να συνεχιστεί η δημοσιονομική προσαρμογή και να ενταθούν οι προσπάθειες για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, κυρίως στο ασφαλιστικό και στα θέματα της ανταγωνιστικότητας.
Ανέφερε, επίσης, ότι η Επιτροπή, τον επόμενο μήνα που θα κληθεί να αξιολογήσει την κατάσταση, σύμφωνα με την υπάρχουσα διαδικασία περί υπερβολικού ελλείμματος, θα λάβει υπόψη της τις προσπάθειες της κυβέρνησης σε αυτούς τους τομείς, καθώς και τη γενικότερη οικονομική συγκυρία. Επιπλέον, επισήμανε ότι η Επιτροπή θα παρακολουθεί τον δημοσιονομικό αντίκτυπο των μέτρων που εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση σε τακτική βάση.
Συμπλήρωσε ακόμη ότι η Επιτροπή συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να έχει μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα μέτρα που δρομολογούνται το 2011 και το 2012 και κυρίως για τα θέματα που αφορούν τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, την ανταγωνιστικότητα και τις μακροοικονομικές ανισορροπίες.
«Υπάρχει δυνατότητα δανεισμού από ΕΕ, πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού»
Εν τω μεταξύ, κυβερνητικές πηγές μετά τη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου σημείωναν πως η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει σε βραχυπρόθεσμο δανεισμό από χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης των ΕΕ/ΔΝΤ.
«Προβλέπεται ότι μπορεί να γίνει βραχυπρόθεσμος δανεισμός μέχρι να ενεργοποιηθεί ο κανονικός μηχανισμός από Ευρώπη» ανέφεραν, επισημαίνοντας όμως πως «αυτό είναι θεωρητικό» και πως «δεν υπάρχει τέτοια απόφαση, τέτοια ανάγκη».
Οι ίδιες πηγές επαναλάμβαναν ότι η κυβέρνηση διατηρεί το στόχο της για μείωση του ελλείμματος στο 8,7% του ΑΕΠ το 2010. Η Eurostat αναθεώρησε, νωρίτερα, το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας στο 13,6% του ΑΕΠ για το 2009 από 12,7% που είχε ανακοινώσει η κυβέρνηση.
Επίσης, τόνιζαν πως ο μηχανισμός είναι ευρωπαϊκός, αλλά ενιαίος, με το ΔΝΤ να αποδέχεται το πλαίσιο του Ecofin, και συμπλήρωναν ότι η όλη διαδικασία δεν παρουσιάζει καμία στασιμότητα.
Στη συνεδρίαση του άτυπου υπουργικού συμβουλίου δεν συζητήθηκε η εξεταστική επιτροπή για την οικονομία, ενώ τονιζόταν από την κυβέρνηση ότι σκοπός δεν είναι τώρα η «αντιπολίτευση» στη ΝΔ.
Δίνουμε τη μάχη με την πραγματικότητα και όπου χρειαστεί αναφερόμαστε στη ΝΔ, της οποίας είναι δεδομένες οι ευθύνες για αυτή την κατάσταση, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, ενώ σχετικά με όσα αναφέρθηκαν στη Βουλή «για τον πρωθυπουργό που έχει χάσει τον ύπνο του» έλεγαν ότι καλό είναι αυτό σε σχέση με τη ΝΔ που μόνο ύπνο είχε.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ