EΕ: Στο 13,6% το έλλειμμα της Ελλάδας το 2009

ΥΠΟΙΚ: Δεν αλλάζει ο στόχος για το έλλειμμα
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010 12:02
UPD:17:47

Τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το είχε ανεβάσει στο 12,9%.

Στο 13,6% διαμορφώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009, ενώ το δημόσιο χρέος της εκτινάχθηκε στο 115,1%, σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Υπενθυμίζεται ότι ότι τον περασμένο Οκτώβριο η κυβέρνηση είχε εκτιμήσει το έλλειμμα στο 12,7% του ΑΕΠ, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, το είχε ανεβάσει στο 12,9%.

«Η Eurostat εκφράζει επιφυλάξεις για την ποιότητα των στοιχείων που έχει ανακοινώσει η Ελλάδα, εξαιτίας των ασαφειών στο πλεόνασμα των ταμείων κοινωνικής ασφάλισης το 2009, στην κατάταξη ορισμένων δημόσιων φορέων και στην καταγραφή των off-market swaps», αναφέρει η Eurostat στην έκθεσή της.

Σύμφωνα με την κοινοτική στατιστική υπηρεσία, η Ελλάδα και η Ιρλανδία εμφάνισαν πέρυσι πολύ μεγαλύτερα ελλείμματα απΆ ό,τι αναμενόταν αρχικά. Ειδικά για τη χώρα μας, η Eurostat χαρακτηρίζει αναξιόπιστα τα στατιστικά στοιχεία και αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας αναθεώρησής τους.

Συγκεκριμένα, εκτιμά ενδεχόμενη περαιτέρω αναθεώρηση των στοιχείων του ελλείμματος του 2009 κατά 0,3 έως 0,5 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους κατά 5 έως 7 μονάδες του ΑΕΠ.

Στα 16 κράτη – μέλη της Ευρωζώνης το έλλειμμα διαμορφώθηκε στο 6,3% και το χρέος στο 78,7%, ενώ στην ΕΕ-27 τα αντίστοιχα μεγέθη διαμορφώθηκαν σε 6,8% και 73,6%.

Ρεν: Εφαρμογή των μέτρων φέτος, πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια

Σε γραπτή του δήλωση ο αρμόδιος Ευρωπαίος Επίτροπος Όλι Ρεν υπογράμμισε την ανάγκη αποτελεσματικής και πλήρους εφαρμογής των μέτρων που έχουν αποφασιστεί για το 2010, αλλά και διαρθρωτικών μεταρρυθμίσων και πρόσθετων μέτρων τα επόμενα χρόνια.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Ρεν τόνισε πως τα στοιχεία που δημοσιοποίηση η Eurostat καθιστούν αναγκαία την αποτελεσματική και πλήρη εφαρμογή των μέτρων δημοσιονομικής σταθεροποίησης, που έχουν αποφασιστεί για το 2010, με στόχο τη μείωση του ελλείμματος κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.

Eπισημαίνει ακόμη ότι τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν «τον επείγοντα χαρακτήρα της εντατικοποίησης των προετοιμασιών για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και πρόσθετα μέτρα τα επόμενα χρόνια».

Όπως αναφέρει ακόμη ο κοινοτικός επίτροπος, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εργάζεται αυτές τις ημέρες στην Αθήνα, από κοινού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ώστε το κοινό πρόγραμμα αρωγής για την Ελλάδα να είναι έτοιμο για άμεση ενεργοποίηση όταν κριθεί αναγκαίο.

Ο Φινλανδός επίτροπος αναφέρεται επίσης στην ανάγκη να εξομαλυνθεί η κατάσταση σχετικά με το σύστημα συλλογής και επεξεργασίας στατιστικών στοιχείων της Ελλάδας, ώστε να κοινοποιούνται αξιόπιστα δεδομένα και, όπως προσθέτει, να ξεκαθαρίσει το τοπίο από τα βάρη του παρελθόντος.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον Ολι Ρεν, τα στοιχεία της Eurostat υπογραμμίζουν ακόμη την ανάγκη να δοθούν στην κοινοτική στατιστική υπηρεσία ελεγκτικές αρμοδιότητες, όπως πρότεινε πρόσφατα η Επιτροπή, και στο πλαίσιο αυτό, ο κοινοτικός επίτροπος καλεί το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να υιοθετήσουν τα σχετικά νομοθετικά κείμενα χωρίς καθυστέρηση.

Δεν αποκλείται παράταση για τη δημοσιονομική προσαρμογή

Σε ανάλογες δηλώσεις προέβη και ο εκπρόσωπος του κ. Ρεν, Αμαντέου Αλφατάζ, ο οποίος όμως, εμμέσως πλην σαφώς, δεν απέκλεισε και το ενδεχόμενο, να δοθεί παράταση στην Ελλάδα ενός επιπλέον έτους (το 2013), για τη δημοσιονομική προσαρμογή.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς αν ισχύει ο στόχος μείωσης του ελληνικού ελλείμματος κάτω από το όριο του 3% έως το τέλος του 2012, τόνισε ότι είναι πολλές οι παράμετροι που λαμβάνονται υπόψη όταν υπολογίζεται η προθεσμία για τη διόρθωση ενός υπερβολικού ελλείμματος, όπως για παράδειγμα, η αποτελεσματική δράση που αναλαμβάνει η εν λόγω χώρα, οι μακροοικονομικές προοπτικές, αλλά και άλλοι παράγοντες οι οποίοι εξελίσσονται με το χρόνο.

«Η δική μας προσεκτική αξιολόγηση θα γίνει, όπως προβλέπεται, τον Ιούνιο, σύμφωνα με το άρθρο 136 παρ. 9 της Συνθήκης και θα λάβουμε υπόψη όλους τους σχετικούς παράγοντες. Αυτή είναι μία δυναμική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Αλταφάζ, συμπληρώνοντας ότι τον Ιούνιο τα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin θα αποφασίσουν, βάσει της γνωμοδότησης της Επιτροπής.

Γ. Παπανδρέου: Πού θα κρυφτούν οι «γνωστοί ύποπτοι»;

Σκληρά λόγια για την κυβέρνηση Καραμανλή χρησιμοποίησε κατά την εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο ο Πρωθυπουργός με αφορμή την εκτίμηση της Eurostat ότι το έλλειμμα της γενικής κυβέρνησης για το 2009 θα ανέλθει στο 13,6%.

Mε αφορμή την εκτίμηση της Eurostat, o πρωθυπουργός Γ. Παναδρέου εξαπέλυσε κατά την εισήγησή του στο άτυπο υπουργικό συμβούλιο, ολομέτωπη επίθεση στη ΝΔ και την κυβέρνηση Καραμανλή.

«Να δούμε τώρα που θα κρυφτούν οι "γνωστοί ύποπτοι". Εκείνοι που υποστήριζαν ότι το έλλειμμα του 2009 είναι μονοψήφιο, 6% το πολύ 9%, και ότι η κυβέρνησή μας το "φούσκωσε" ... εκείνοι που ομολόγησαν επίσημα προχθές ότι η δική μας κυβέρνηση "παρέλαβε από τη ΝΔ κρίση ελλείμματος και κρίση χρέους"», παρατήρησε χαρακακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου μιλώντας στους υπουργούς του http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1806236 .

ΝΔ: «Υποκρίνεται ότι φτάινε οι άλλοι»

Τις τελευταίες ημέρες είμαστε μάρτυρες μιας επικοινωνιακής εκστρατείας του κυβερνητικού επιτελείου του ΠΑΣΟΚ με στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη να δείξει δήθεν ότι το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ευθύνη για το γεγονός ότι η χώρα στρέφεται στο ΔΝΤ, σχολίασε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος της ΝΔ, Π. Παναγιωτόπουλος, και κατηγόρησε τον Πωθυπουργό ότι καταφεύγει στο λαϊκισμό, στην προσπάθειά του να πείσει ότι δεν ευθύνεται ο ίδιος και η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

ΥΠΟΙΚ: Δεν αλλάζει ο στόχος για το έλλειμμα

Η ανακοίνωση της Eurostat δεν αλλάζει τον στόχο για τη μείωση του ελλείμματος το 2010 κατά τουλάχιστον 4% του ΑΕΠ, όπως προβλέπεται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης της Ελλάδας, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Η αναθεώρηση της εκτίμησης του ελλείμματος σε 13,6% του ΑΕΠ έναντι 12,7% που προβλέπεται στο Προγράμματος Σταθερότητας και Ανάπτυξης, προστίθεται στην ανακοίνωση του υπουργείου, οφείλεται κατά ένα μέρος στην αναθεώρηση της εκτίμησης για το ΑΕΠ του 2009 και κατά κύριο λόγο στη νέα εκτίμηση των αποτελεσμάτων των Ταμείων Κοινωνικής Ασφάλισης με βάση τα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και τα ταμειακά στοιχεία που διαθέτει η Τράπεζα της Ελλάδος.

Η νέα εκτίμηση του ελλείμματος από τη Eurostat βασίζεται στην κοινοποίηση, που έστειλε η Ελλάδα στη Eurostat την 1η Απριλίου 2010. Η κοινοποίηση των στοιχείων του ελλείμματος (EDP Notification) προς τη Eurostat, που αποτελεί υποχρέωση όλων των χωρών της Ευρωζώνης, έγινε από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) και έλαβε υπόψη τις συστάσεις που προέκυψαν από την τριήμερη τεχνική επίσκεψη κλιμακίου της Eurostat στην Ελλάδα.

Στην ανακοίνωση της Eurostat εξακολουθούν να εκφράζονται επιμέρους επιφυλάξεις σχετικά με τα στοιχεία, σε ό,τι αφορά στα αποτελέσματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα, την κατάταξη κάποιων δημόσιων οργανισμών και την καταγραφή των swaps.

Ειδικότερα, όπως σημειώνει το υπουργείο Οικονομικών, τα off-market swaps σύμφωνα με την αλλαγή των κανόνων της Eurostat το 2008, έπρεπε να είχαν ανακοινωθεί και καταγραφεί στο χρέος τo 2008 και επιρρίπτει ευθύνες στην προηγούμενη κυβέρνηση, η οποία, όπως υπογραμμίζει επέλεξε να μη συμμορφωθεί στους κανόνες αυτούς μεταθέτοντας το πρόβλημα.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, τα νέα στοιχεία είναι προϊόν της προσπάθειας για τη βελτίωση της ποιότητας των δημοσιονομικών στατιστικών της χώρας και του έργου που επιτελεί πλέον η ΕΛ.ΣΤΑΤ. σε καθεστώς απόλυτης ανεξαρτησίας και στενής συνεργασίας με τους εμπλεκόμενους στην παραγωγή δημοσιονομικών στατιστικών φορείς και τη Eurostat.

Δεν αναμένουν αναθεώρηση του φετινού στόχου οι αναλυτές

«Ο φετινός στόχος για έλλειμμα 8,7% του ΑΕΠ συνεχίζει να είναι εφικτός. Τα μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής που έχουν υιοθετηθεί μέχρι τώρα είναι αρκετά για να μειώσουν το έλλειμμα έως έξι ποσοστιαίες μονάδες, άρα η κυβέρνηση δεν χρειάζεται να πάρει επιπλέον μέτρα», ανέφερε ο οικονομολόγος της Eurobank Γκίκας Χαρδούβελας, σχολιάζοντας τα νέα στοιχεία της Eurostat.

Ο Τζιάντα Τζιάνι, οικονομολόγος της Citigroup, χαρακτήρισε από την πλευρά του την αναθεώρηση αναμενόμενη, αλλά ελαφρώς υψηλότερη από τις εκτιμήσεις. «Πίστευα ότι το έλλειμμα θα ήταν γύρω στο 13% αντί για 13,6%», ανέφερε.

«Δεν νομίζω ότι η αναθεώρηση επηρεάζει σημαντικά το πρόγραμμα προσαρμογής και τον φετινό στόχο για 8,7% του ΑΕΠ έως τα τέλη του έτους. Τα μέτρα λιτότητας που έχουν ήδη ληφθεί συνυπολογίζουν επιιπλέον έλλειμμα», συμπλήρωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα