Νότια Κορέα: Στο 1,8% η αύξηση του ΑΕΠ

Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 06:08

Με ταχύτερο των εκτιμήσεων ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Νότιας Κορέας το τρίμηνο έως και τον Μάρτιο καθώς η παγκόσμια ανάκαμψη τόνωσε τη ζήτηση για τα ηλεκτρονικά προϊόντα της χώρας και αυξήθηκαν οι δαπάνες των καταναλωτών.

Το ΑΕΠ αυξήθηκε 1,8% το πρώτο τρίμηνο σε σύγκριση με τους τρεις προηγούμενους μήνες, όταν σημείωσε άνοδο 0,2%, ανακοίνωσε σήμερα η κεντρική τράπεζα της χώρας στη Σεούλ. Οικονομικοί αναλυτές προέβλεπαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας θα είχε ρυθμό 1,5%. Σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος το ΑΕΠ αυξήθηκε 7,8%.

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν φέτος, ωθώντας τις μετοχές και το νόμισμα της χώρας ουόν υψηλότερα καθώς η Hyundai Motor Co. αύξησε τις πωλήσεις της στις ΗΠΑ και την Κίνα και η Samsung Electronics Co. εμφάνισε επτά φορές αύξηση των κερδών της. Η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2006 και η Moody’s Investors Service αναθεώρησε προς τα πάνω την πιστοληπτική ικανότητα της Ν. Κορέας στις 14 Απριλίου στο Α1.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στα χαμηλά επίπεδα ρεκόρ του 2% για 14 συνεχόμενους μήνες μετά τη μείωσή τους κατά 3,25% από τον Οκτώβριο του 2008 έως και τον Φεβρουάριο του 2009 για να περιορίσει τις επιδράσεις από την παγκόσμια οικονομική συρρίκνωση.

Η κυβέρνηση του προέδρου της χώρας αύξησε τον φετινό προϋπολογισμό κατά 3% στα 292,8 τρισ. ουόν (256 δισ. δολ.) και είπε ότι θα επιταχύνει τη διανομή κεφαλαίων καθώς επιδιώκει να διατηρήσει την ανάκαμψη.

Οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 3,4% το πρώτο τρίμηνο έναντι του προηγούμενου, όταν μειώθηκαν 1,5%, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία. Η προσωπική κατανάλωση αυξήθηκε 0,6% σε σύγκριση με το τέταρτο τρίμηνο και οι κρατικές δαπάνες αυξήθηκαν 5,7%.

Η κυβέρνηση της Ν. Κορέας προβλέπει ότι οι εξαγωγές θα αυξηθούν φέτος 13% φθάνοντας στα 410 δισ. δολάρια. Η ανάπτυξη στην Κίνα, τη μεγαλύτερη ξένη αγορά της χώρας, αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου τριών ετών το πρώτο τρίμηνο, με το ΑΕΠ να αυξάνεται 11,9% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η Samsung Electronics Co., η μεγαλύτερη εταιρεία της Ασίας για ημιαγωγούς, επίπεδες οθόνες και κινητά τηλέφωνα, ανακοίνωσε το πρώτο τρίμηνο επτά φορές αύξηση των κερδών της σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος εν μέσω της ζήτησης για προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τηλεοράσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα