Πιέσεις για επώδυνες αλλαγές

Στα ύψη το spread, πτώση του ευρώ
Τρίτη, 27 Απριλίου 2010 07:03

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η ελληνική κρίση και στις υπόλοιπες οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης είχε αντίκτυπο στο περιφερειακό χρέος και ειδικότερα στα πορτογαλικά ομόλογα.

Μπορεί η χώρα μας να ζήτησε την ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης, ωστόσο αυτό δεν στάθηκε ικανό να κατευνάσει τις αγορές και να πείσει τους επενδυτές, οι οποίοι διεκδίκησαν και χθες απαγορευτικό «premium» για τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα.

Το τοπίο σε ό,τι αφορά το μηχανισμό διάσωσης παραμένει ομιχλώδες εξαιτίας της κωλυσιεργίας της Γερμανίας και της κακοφωνίας εντός της Ε.Ε.

«Μόνο μια ελπίδα υπάρχει για να σταματήσει ο φαύλος κύκλος: η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη. Αλλά καθώς ενεργοποιείται το πακέτο βοήθειας, η αλληλεγγύη αυτή απειλείται για άλλη μια φορά από την κακοφωνία. Ως συνήθως, η Γερμανία σέρνει τα πόδια της», σημειώνει η Le Monde.

Η διαφορά απόδοσης (spread) του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι των αντίστοιχων γερμανικών τίτλων σημείωσε νέο ρεκόρ, στις 680 μονάδες βάσης, στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 1998 και ξεπερνώντας το ρεκόρ της προηγούμενης εβδομάδας, στις 611 μονάδες βάσης.

Οι φόβοι για τον κίνδυνο να μην είναι σε θέση η Ελλάδα να εξυπηρετήσει το χρέος της αντικατοπτρίζονται και στην άνοδο του ασφαλίστρου κάλυψης πιστωτικού κινδύνου, με τα πενταετή CDS συμβόλαια για τα ελληνικά ομόλογα να ξεπερνούν τις 700 μονάδες βάσης, τιμή που σημαίνει ότι κοστίζει 702.800 ευρώ η ασφάλιση ελληνικού χρέους, αξίας δέκα εκατ. ευρώ, απέναντι στον κίνδυνο στάσης πληρωμών.

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί η ελληνική κρίση και στις υπόλοιπες οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Ευρωζώνης είχε αντίκτυπο στο περιφερειακό χρέος και ειδικότερα στα πορτογαλικά ομόλογα.

Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης τιμών έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα του έτους, αφού προηγουμένως πλησίασε επικίνδυνα και τα χαμηλά των 52 εβδομάδων.

Συγκεκριμένα, ο δείκτης τερμάτισε στις 1.804,91 μονάδες, μειωμένος κατά 2,86%, έχοντας κινηθεί ενδοσυνεδριακά μεταξύ 1.793,46 και 1.872,42 μονάδων.

Υπό πίεση το ευρώ

Τα εμπόδια στις προσπάθειες οικονομικής διάσωσης της Ελλάδας, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες των επενδυτών μήπως η ελληνική κρίση εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες της Ευρωζώνης, σφίγγουν τον κλοιό γύρω από το ευρώ, που υποχώρησε ενδοσυνεδριακά κάτω από 1,33 έναντι του δολαρίου.

Το ενιαίο νόμισμα έχανε έδαφος έναντι των βασικών του ανταγωνιστών στις διεθνείς χρηματαγορές, ενώ άγγιξε ναδίρ τριμήνου έναντι της στερλίνας, εν μέσω των δημοσιονομικών προβλημάτων που επισκιάζουν την Ευρωζώνη.

«Στο τέλος η μικρή Ελλάδα θα αποτελέσει το Δούρειο Ίππο για την ανάμειξη των ΗΠΑ στην Ευρωζώνη», επισημαίνει η La Repubblica, αναφερόμενη στο ΔΝΤ, και υπογραμμίζει: «Στο SOS του Παπανδρέου, ο μόνος που ανταποκρίθηκε χωρίς δισταγμό και χωρίς να σέρνει τα πόδια του ήταν ένας θεσμός που εδρεύει στην Ουάσιγκτον».

Πιέσεις για επώδυνες αλλαγές

ΑΠΕ-ΜΠΕ
Στις αρχές Μαΐου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Στις αρχές Μαΐου η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων

Πιέσεις για τη λήψη πρόσθετων μέτρων λιτότητας δέχεται η κυβέρνηση, στο πλαίσιο των διαβουλεύσεων με το μικτό κλιμάκιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ.

Την υιοθέτηση νέων μέτρων λιτότητας ζήτησε χθες από την ελληνική κυβέρνηση και η Γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η χώρα οφείλει να αποδείξει ότι είναι σε θέση να επιστρέψει στο δρόμο της βιώσιμης ανάπτυξης http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807739 .

Παράλληλα, στην ανάγκη ταχείας δράσης υπέρ της Ελλάδας συμφώνησαν ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, κατά τη διάρκεια γεύματος εργασίας http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807730 .

REUTERS
Γερμανία: Πριν από τις 19/5 η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα

Γερμανία: Πριν από τις 19/5 η απόφαση για βοήθεια στην Ελλάδα

Υπό αυτό το πρίσμα, τη λήψη νέων μέτρων προανήγγειλε και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σημειώνοντας ότι «η Ελλάδα πρέπει τα επόμενα χρόνια να μειώσει τα ελλείμματά της δραστικά, να ελέγξει το χρέος της και να κάνει όλες τις διαρθρωτικές προσαρμογές, ώστε να έχουμε μία πιο ανταγωνιστική οικονομία» http://control.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1807747 .

«Είναι μια κατεύθυνση στην οποία και εμείς παρατασσόμαστε και μεταφράζεται με συγκεκριμένα μέτρα και πολιτικές, τα οποία θα ανακοινωθούν μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα