ΥΠΟΙΚ: Κρίσιμη η 19η Μαΐου

Δευτέρα, 26 Απριλίου 2010 18:28
UPD:27/04/2010 00:41

Αναφερόμενος, κατά την ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής, στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι σημερινές συνθήκες στις αγορές είναι αποτρεπτικές για νέα άντληση κεφαλαίων.

Το πρόγραμμα πολιτικών που επεξεργάζεται η Ελλάδα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του μηχανισμού βοήθειας της χώρας δεν θα διαφέρει σημαντικά από το Πρόγραμμα Σταθερότητα και Ανάπτυξης που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνηση.

Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ενημερώνοντας την αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ
Γ. Παπακωνσταντίνου: Κρίσιμη η 19η Μαΐου

Γ. Παπακωνσταντίνου: Κρίσιμη η 19η Μαΐου

«Δεν ξεκινάμε τις διαπραγματεύσεις με κόλλα λευκή. Το ζητούμενο είναι η περαιτέρω εξειδίκευση των στόχων για την ανάπτυξη και τη μείωση του δημόσιου ελλείμματος στην επόμενη τριετία και στο πλαίσιο των αποφάσεων που έχουν ληφθεί», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Οικονομικών ανακοίνωσε ότι θα φέρει στη Βουλή το νέο πρόγραμμα που καταρτίζει η κυβέρνηση με τα μέτρα για τη δημοσιονομική εξυγίανση της χώρας.

Κάλεσε παράλληλα όλες τις παρατάξεις να «μην κρυφτούν πίσω από συνθήματα και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους, γιατί η χώρα έχει ανάγκη, όχι απλώς από ένα σοβαρό πρόγραμμα σταθερότητας, αλλά έχει ανάγκη για διαρθρωτικές αλλαγές».

Αναφερόμενος στην κάλυψη των δανειακών αναγκών της Ελλάδας, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι οι σημερινές συνθήκες στις αγορές είναι αποτρεπτικές για νέα άντληση κεφαλαίων.

«Υπάρχει μία κρίσιμη ημερομηνία για την Ελλάδα, και αυτή είναι η 19η Μαΐου, ημέρα κατά την οποία πρέπει να αποπληρωθεί λήξη ομολόγου ύψους περίπου 9 δισ. ευρώ» συνέχισε, επισημαίνοντας πως μέχρι τότε οι δανειακές μας ανάγκες είναι εξασφαλισμένες.

Σχετικά με το μέγεθος της δημοσιονομικής προσαρμογής τα επόμενα χρόνια, σημείωσε πως υπολογίζεται από το 2011 και τα επόμενα έτη μία μείωση του ελλείμματος που μπορεί να φθάσει τις 10 ποσοστιαίες μονάδες, πέρα από την απόφαση για μείωση του ελλείμματος κατά τουλάχιστον 4 ποσοστιαίες μονάδες το 2010.

«Αυτός ο στόχος πρέπει να επιτευχθεί κατά κύριο λόγο από την πλευρά των δαπανών αλλά και με ενίσχυση των δημοσίων εσόδων» πρόσθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις της αντιπολίτευσης για την εμπλοκή του ΔΝΤ, ο υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για εκφράσεις εντυπωσιασμού.

«Ακούγονται πολλά για το ΔΝΤ. Το μέγεθος των δανειακών αναγκών καθιστούσαν επιτακτική τη λύση στήριξης. Εξαρχής δεν αποκλείσαμε τίποτα. Παλέψαμε με σθένος να υπάρξει ευρωπαϊκή λύση, το πετύχαμε παρά το θεσμικό κενό που υπήρχε. Το ΔΝΤ που συμμετέχει και με πόρους και με την τεχνογνωσία του, προσθέτει αξιοπιστία στο 3ετές πρόγραμμα σταθερότητας και συμφωνήσαμε ότι θα επιτευχθεί πάνω σε ένα κοινό πλαίσιο με την ΕΕ», ανέφερε.

«Βρισκόμαστε στην εξειδίκευση αυτού του προγράμματος. Διαπραγματευόμαστε το πλέγμα των διαρθρωτικών αλλαγών για τη μείωση του ελλείμματος τα επόμενα χρόνια. Θα συνεχίσουμε να κάνουμε προσπάθειες για να έχουμε ένα βιώσιμο ρεαλιστικό πρόγραμμα, που στο τέλος του η χώρα θα έχει και δημοσιονομική εξυγίανση και μια οικονομία πιο ανταγωνιστική. Στόχος μας είναι να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα μας, χωρίς να ρίχνουμε όμως το βάρος της αναπροσαρμογής στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα», συμπλήρωσε.

ΝΔ: Το ΠΑΣΟΚ ότι δεν είπε προεκλογικά την αλήθεια

Βολές κατά της κυβέρνησης εκτόξευσε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μανώλης Κεφαλογιάννης, κατηγορώντας το ΠΑΣΟΚ ότι δεν είπε προεκλογικά την αλήθεια στον ελληνικό λαό και δεν πήρε λαϊκή εντολή για να κάνει αυτά που κάνει σήμερα.

Υποστήριξε δε ότι η διακυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ ήταν αυτή που κατάστρεψε ουσιαστικά την οικονομία της χώρας, με την κοινωνική πολιτική που έκανε στη δεκαετία του 1980.

Μίλησε ακόμη για υπεύθυνη αντιπολιτευτική στάση της ΝΔ και επανέλαβε την αντίθεση του κόμματος τους στο ΔΝΤ που όπως είπε, θα ζητάει «προκρούστειες πολιτικές και θα διασαλευτεί η κοινωνική συνοχή».

ΚΚΕ: Ψευδεπίγραφη αντιπαλότητα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ

Για «ψευδεπίγραφη αντιπαλότητα ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ» έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, υποσητρίζοντας ότι δεν υπάρχει κρίση δανεισμού αλλά κρίση του καπιταλιστικού συστήματος.

Επέκρινε δε τα δύο μεγάλα κόμματα για στοιχεία υπερβολής με στόχο να τρομοκρατήσουν τον κόσμο και να δεχτούν τα αντιλαϊκά μέτρα που ετοιμάζουν.

Πρόσθεσε επίσης ότι το κόμμα του δεν συναντήθηκε με το ΔΝΤ, όχι γιατί στρουθοκαμηλίζει αλλά γιατί δεν το ενδιαφέρουν τα συμφέροντα.

Γ. Καρατζαφέρης: ¶λλος ψηφίστηκε και άλλος κυβερνά

¶λλος ψηφίστηκε και άλλος κυβερνά τη χώρα από την Παρασκευή, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, αναφερόμενος στο ΔΝΤ. Υποστήριξε μάλιστα ότι απέναντι στις αποφάσεις του ΔΝΤ δεν έχουμε κανενός είδους άμυνα.

O κ. Καρατζαφέρης επέκρινε τόσο τη ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ, καταλογίζοντας στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι είχε φέρει τη χώρα στο ναδίρ και στο ΠΑΣΟΚ απειρία και παλινωδίες.

Αλ. Τσίπρας: Kαμία δημοκρατική νομιμοποίηση για προσφυγή στο ΔΝΤ

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας παρατήρησε ότι προφανώς η ΝΔ έχει μεγάλες ευθύνες όμως το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που κυβερνά τη χώρα εδώ και 7 μήνες και αυτό την οδήγησε εδώ που βρίσκεται σήμερα.

Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία δημοκρατική νομιμοποίηση που έβαλε τη χώρα στο ΔΝΤ και κάλεσε τον υπουργό Οικονομικών να ξεκαθαρίσει αν υπάρχουν κόκκινες γραμμές ή αν συμφωνεί με την εξαιρετικά επικίνδυνη αντίληψη, όπως είπε, του Θεόδωρου Πάγκαλου.

«Οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνηση είναι πολύ απλές. Και είναι να διαφυλάξουμε με συγκεκριμένες πολιτικές, τα συμφέροντα της χώρας και το λαϊκό εισόδημα. Και αυτά δεν τα διαφυλάσσεις με κορώνες. Και εγώ διαφωνώ με το ΔΝΤ, συζητώ όμως μαζί τους», αντέτεινε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

Πηγές: ΑΠΕ - ΜΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα