Τρίτη ημέρα ανόδου για το αργό

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 05:38
UPD:05:52

Ανοδικά για τρίτη ημέρα κινήθηκε το αργό πετρέλαιο μετά την αύξηση της οικονομικής εμπιστοσύνης στην Ευρώπη και τη μείωση της ανεργίας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.

Το πετρέλαιο, το οποίο οδεύει να κλείσει δεύτερη εβδομάδα με κέρδη, σημείωσε χθες άνοδο μετά την ευρωπαϊκή έκθεση που έδειξε ότι η ανάκαμψη στην Ευρωζώνη ισχυροποιείται παρά την επέκταση της ελληνικής οικονομικής κρίσης στην περιφέρεια. Τα αμερικανικά διϋλιστήρια λειτούργησαν με τους υψηλότερους ρυθμούς σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών την εβδομάδα που πέρασε, έδειξε έκθεση του υπουργείου Ενεργείας.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου σημείωσε άνοδο έως 46 σεντς, ποσοστό 0,5%, φθάνοντας στα 85,63 δολ. το βαρέλι και διαπραγματεύθηκε στα 85,32 δολ. κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης (Nymex) στις 11:58 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν άνοδο 1,95 δολ., ποσοστό 2,3%, φθάνοντας στα 85,17 δολ. το βαρέλι. Τα συμβόλαια οδεύουν να κλείσουν την εβδομάδα με άνοδο 0,3% και με άνοδο 1,9% τον Απρίλιο, καθιστώντας τον μήνα τον τρίτο κατά σειρά μήνα κερδών του καυσίμου.

Το πετρέλαιο κινήθηκε ανοδικά μετά την υποχώρηση της ανεργίας στα χαμηλότερα επίπεδα ενός μηνός και την αντίστοιχη μείωση της ανεργίας στην Γερμανία με τον ταχύτερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα πλέον των δύο ετών.

Στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης, η ανεργία μειώθηκε κατά 68.000 φθάνοντας στα 3,29 εκατ. τον Απρίλιο. Στις ΗΠΑ οι αρχικές αιτήσεις για το ταμείο ανεργίας μειώθηκαν 11.000 φθάνοντας στις 448.000 την εβδομάδα που έληξε στις 24 Απριλίου.

Ο ΟΠΕΚ προμηθευτής περίπου 40% του πετρελαίου παγκοσμίως θα εξάγει 23,3 εκατ. βαρέλια ημερησίως τις τέσσερις εβδομάδες που λήγουν στις 15 Μαΐου έναντι 23,36 εκατ. βαρελιών τον μήνα που έκλεισε στις 17 Απριλίου, σύμφωνα με την Oil Movements.

Η δεύτερη κατά σειρά μείωση των προμηθειών θα προέλθει μετά τη μείωση των εισαγωγών από τα ασιατικά διϋλιστήρια και το κλείσιμο των εργοστασίων για συντήρηση, σύμφωνα με την εταιρεία συμβούλων. Η μείωση που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα ήταν η πρώτη από τις 20 Μαρτίου. Τα στοιχεία δεν περιλαμβάνουν το Εκουαδόρ και την Αγκόλα.

Τα αμερικανικά αποθέματα αργού αυξήθηκαν 1,96 εκατ. βαρέλια φθάνοντας στα 357,8 εκατ. την εβδομάδα που πέρασε, τα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούνιο, ανακοίνωσε αυτήν την εβδομάδα το υπουργείο Ενεργείας της χώρας. Οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,7% φθάνοντας στα 9,68 εκατ. βαρέλια ημερησίως, τα μέγιστα από τον Σεπτέμβριο.

Το μπρεντ για παράδοση Ιουνίου διαπραγματεύθηκε στα 86,91 δολ. το βαρέλι, ένα σεντ υψηλότερα, στο ICE Futures Europe του Λονδίνου, στις 11:57 π.μ. ώρα Σύδνεϋ. Χθες τα συμβόλαια σημείωσαν αύξηση 74 σεντς, ποσοστό 0,9%, φθάνοντας στα 86,90 δολάρια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα