Ασιατικά Χρηματιστήρια

Παρασκευή, 30 Απριλίου 2010 05:14
UPD:05:37

Ανοδικά για πρώτη φορά σε τέσσερις ημέρες κινήθηκαν οι ασιατικές μετοχές καθώς η βελτίωση των εταιρικών κερδών τόνωσαν τις εικασίες ότι η παγκόσμια οικονομία θα διατηρήσει την ανάκαμψή της.

Ο MSCI Asia Pacific Index αναρριχήθηκε 1% φθάνοντας στις 125,70 μονάδες στις 10:50 π.μ. στο Τόκιο, οδεύοντας να κλείσει τρίτο συνεχόμενο μήνα με κέρδη. Ο δείκτης έχει σημειώσει άνοδο 10% από τα χαμηλότερα επίπεδα έτους στις 8 Φεβρουαρίου, καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων ανά τον κόσμο οικονομικά στοιχεία και εταιρικά κέρδη εξισορρόπησαν τις ανησυχίες για το ενδεχόμενο πτώχευσης της Ελλάδας.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 ισχυροποιήθηκε 1,4% σημειώνοντας της μεγαλύτερη άνοδο μεταξύ των λοιπών δεικτών της ασιατικής περιφέρειας. Κλειστές ήταν χθες οι αγορές της Ιαπωνίας λόγω εθνικής εορτής. Στη Νότια Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωσε άνοδο 1,2%. Η βιομηχανική παραγωγή της χώρας αυξήθηκε για ένατο συνεχόμενο μήνα τον Μάρτιο καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη τροφοδότησε την εξωτερική ζήτηση για αυτοκίνητα και ηλεκτρονικά. Στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 Index αναρριχήθηκε 0,6%.

Χθες στη Νέα Υόρκη ο Standard & Poor’s 500 Index σημείωσε άνοδο 1,3%, τη μεγαλύτερη από τις 5 Μαρτίου, καθώς τα καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη της Motorola Inc. και της Starwood Hotels & Resorts Worldwide Inc. αύξησαν τις αποδείξεις για την ισχυροποίηση της οικονομίας.

Μετά το κλείσιμο των αγορών το Bloomberg News μετέδωσε ότι οι ομοσπονδιακές διωκτικές αρχές στη Νέα Υόρκη εξετάζουν εμπορικές συναλλαγές της Goldman Sachs Group Inc. η οποία κατηγορείται για απάτη επενδυτών στις ΗΠΑ, προκειμένου να αποφασίσει εάν θα ασκήσει δίωξη για εγκληματική ενέργεια, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα.

Στις 19 Απριλίου ο MSCI Asia Pacific Index υποχώρησε 2,1% εν μέσω ανησυχιών ότι η διεύρυνση των διώξεων της Goldman Sachs παγκοσμίως σηματοδοτούν σκληρότερους κανόνες για τις τράπεζες.

Τις τρεις τελευταίες ημέρες ο MSCI Asia Pacific Index σημείωσε απώλειες 2,2% μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας και της Πορτογαλίας από την Standard & Poor’s που τροφοδότησε τις ανησυχίες ότι η διόγκωση του ελλείμματος θα αναχαιτίσει την ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας.

Ανοδικά κινήθηκαν οι ιαπωνικές μετοχές παρά τη μείωση των τιμών καταναλωτή στη χώρα για 13ο μήνα τον Μάρτιο, καταδεικνύοντας ότι η οικονομία ταλανίζεται από τον αντιπληθωρισμό. Οι τιμές εξαιρουμένων των νωπών τροφίμων υποχώρησαν 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, μετά την υποχώρησή τους κατά 1,2% τον Φεβρουάριο, ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας στο Τόκιο.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης ανεργίας αυξήθηκε για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες τον Μάρτιο, σημάδι ότι η ανάκαμψη της απασχόλησης ίσως μετριαστεί. Ο δείκτης ανεργίας αναρριχήθηκε στο 5%, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της στατιστικής υπηρεσίας.

Το γιέν υποχώρησε σήμερα στα 94,11 έναντι του δολαρίου από 93,18 που ήταν στις 3 μ.μ. κατά τη λήξη της συνεδρίασης του Χρηματιστηρίου στο Τόκιο στις 28 Απριλίου. Το αδύναμο ιαπωνικό νόμισμα επηρεάζει την αξία των κερδών των ιαπωνικών εταιρειών στο εξωτερικό όταν αυτά μετατρέπονται στο τοπικό νόμισμα.

Το αργό πετρέλαιο για παράδοση Ιουνίου αναρριχήθηκε χθες 2,3% φθάνοντας στα 85,17 δολ. το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, και στα υψηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 15 Απριλίου. Το πετρέλαιο σήμερα έχει σημειώσει άνοδο έως 0,5% μετά την αύξηση της εμπιστοσύνης στην οικονομία της Ευρώπης και τη μείωση της ανεργίας στη Γερμανία και τις ΗΠΑ, ενδείξεις ότι η παγκόσμια οικονομία ανακάμπτει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα