Απεργίες και εξάπλωση της κρίσης απασχολούν τα διεθνή ΜΜΕ

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 14:28
UPD:17:39

Ο κίνδυνος εξάπλωσης της κρίσης στην Ισπανία και την Πορτογαλία, καθώς και η απειλή έντονων απεργιακών κινητοποιήσεων στην Ελλάδα μετά τα νέα μέτρα λιτότητας απασχολούν ιδιαίτερα τα διεθνή μέσα, τα οποία δεν σηκώνουν τα μάτια τους από πάνω μας.

«Σε αντίθεση με την ευφορία που ακολούθησε τις προηγούμενες διασώσεις κρατών από το ΔΝΤ, οι αποδόσεις των ομολόγων ελληνικού δημοσίου υποχώρησαν ελαφρώς σε σύγκριση με τα γερμανικά bunds», παρατηρεί σε σημερινό του άρθρο το Reuters.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, παρά τη χθεσινή απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών για χορήγηση πρωτοφανούς τριετούς δανειακού πακέτου στην Ελλάδα, το ευρώ συνέχισε την πτωτική του πορεία εξαιτίας της αβεβαιότητας που επικρατεί στις αγορές σχετικά με την εφαρμογή των νέων μέτρων λιτότητας από την ελληνική κυβέρνηση. «Επικρατεί αβεβαιότητα σχετικά με την αποτελεσματικότητα της λύσης. Ο μακροπρόθεσμος βιώσιμος χαρακτήρας των σημερινών μέτρων λιτότητας είναι αμφίβολος», αναφέρει ο Τόνι Μόρις, στέλεχος της ANZ Bank στο Σύδνεϋ.

Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα The New York Times, οι αναλυτές προειδοποιούν ότι η Ελλάδα δεν έχει λύσει τα θεμελιώδη της προβλήματα και ότι ενδέχεται να υπάρξει επέκταση της δημοσιονομικής κρίσης και σε άλλα κράτη εφόσον η προσοχή των κερδοσκόπων στραφεί σε αυτά. Μπορεί τα άμεσα συμπτώματα να υποχωρούν, αλλά η φωτιά θα ξαναφουντώσει σύντομα», σχολιάζει ο Έντγουαρντ Χιου, οικονομολόγος από τη Βαρκελώνη.

Μία άλλη αμερικανική εφημερίδα, η The Wall Street Journal, επισημαίνει ότι η διάσωση της Ελλάδας έχει πυροδοτήσει διαμάχες στην Ευρώπη, με τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να φοβούνται ότι οι πολίτες τους καλούνται να «πληρώσουν τα σπασμένα» της κρίσης άλλων μελών.

Η βρετανικοί Times υποστηρίζουν ότι το πακέτο διάσωσης της Ελλάδας είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι θα επιφέρει κλιμάκωση των κοινωνικών εντάσεων, δεδομένων των μαζικών απεργιακών κινητοποιήσεων που έχουν ήδη προγραμματιστεί στην Αθήνα από τα εργατικά συνδικάτα.

«Πρωτοφανή παράταση ζωής» έλαβε η Ελλάδα από την ΕΚΤ, σύμφωνα με τους Financial Times, η οποία θα κάνει πιο ελκυστική την αγορά ομολόγων της πληγείσας χώρας. Η Independent επισημαίνει ότι τα νέα μέτρα συνεπάγονται κόστος για όλους τους Έλληνες ανεξαιρέτως, καθώς αναμένονται περικοπές στις δημόσιες δαπάνες που θα δυσκολέψουν σημαντικά τον ελληνικό λαό.

Με τετρασέλιδο κύριο άρθρο με τίτλο «Η Γερμανία βοηθάει» κυκλοφόρησε το σημερινό φύλλο της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας «Handelsblatt», η οποία απαριθμεί πάνω από 20 ιδιώτες επενδυτές που εξηγούν γιατί είναι διατεθειμένοι να αγοράσουν ελληνικά ομόλογα. «Οι Έλληνες είναι αμαρτωλοί αλλά μετανοημένοι. Το πακέτο βοήθειας στο οποίο κατέληξε η διεθνής κοινότητα το σαββατοκύριακο θα αυξήσει το λογαριασμό», σημειώνει χαρακτηριστικά. «Τα κράτη, όμως, δεν μπορούν από μόνα τους να σώσουν την Ελλάδα. Η σταθεροποίηση θα επιτευχθεί μόνο όταν η χώρα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί κατευθείαν από τις κεφαλαιαγορές», συμπληρώνει η Handelsblatt.

Σύμφωνα με τη συντηρητική FAZ, υπάρχουν δύο δυσκολίες που θέτουν υπό αμφισβήτηση το εάν η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι «βιώσιμη». «Η πρώτη είναι η εσωτερική κατάσταση στην Ελλάδα, τι θα συμβεί εάν οι περικοπές δεν είναι «πολιτικά εφικτές»;» διερωτάται η εφημερίδα. «Η δεύτερη είναι το Πακέτο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Είναι προφανές ότι χρειάζονται πιο σκληροί κανονισμοί. Αυτό προϋποθέτει τη συγκατάθεση των κρατών που εμπλέκονται». Σύμφωνα με την FAZ, πρέπει να διδαχθούμε από τα δεινά της Ελλάδας και η διστακτικότητα της Γερμανίας. Αλλιώς δεν θα είναι παρά μια κρίση πριν από την επόμενη».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα