Μείωση των επιτοκίων δανεισμού της αναμένει η Ισπανία μετά τη βοήθεια στην Ελλάδα

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 14:33

Θετικές επιπτώσεις αναμένει η Ισπανία από τη βοήθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, η υπουργός Οικονομικών της χώρας Έλενα Σαλγάδο εκτιμά πως η στήριξη θα συμβάλει στη σταθεροποίηση των αγορών, κάτι που θα επιτρέψει στη Μαδρίτη να δανειστεί με μειωμένα επιτόκια αγορές.

Η σταθεροποίηση των αγορών «θα συμβάλει αναμφίβολα στην πτώση» των επιτοκίων που πρέπει να καταβάλει κάθε χώρα, όπως η Ισπανία, όταν δανείζεται από τις αγορές για να χρηματοδοτηθεί, δήλωσε η Σαλγάδο μιλώντας στο δημόσιο ραδιοσταθμό.

«Έχουμε ανάγκη να δανειστούμε χρήματα και τα επιτόκια με τα οποία μας δανείζουν εξαρτώνται από τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ» πρόσθεσε.

Η Ισπανία αντιμετωπίζει μια ευαίσθητη δημοσιονομική κατάσταση, με δημόσια ελλείμματα που έφτασαν το 2009 στο 11,2% του ΑΕΠ.

Η βοήθεια που θα παράσχει στην Ελλάδα με τη μορφή δανείου με μέσο επιτόκιο 5% θα είναι 3,67 δισεκατομμύρια το 2010.

Το βράδυ της Παρασκευής, πριν από την ανακοίνωση, την Κυριακή, της βοήθειας προς την Ελλάδα, η απόδοση του ισπανικού δεκαετούς ομολόγου ήταν ελαφρώς άνω του 4%, ενώ τα δάνεια των κρατών της ΕΕ προς τη χώρα μας θα έχουν μέσο επιτόκιο 5%.

Η Μαδρίτη διευκρινίζει εξάλλου πως η βοήθεια που θα προσφέρει στην Ελλάδα δεν θα αυξήσει το δημόσιο έλλειμμά της, το οποίο υπολογίζει να μειώσει το 2010 στο 9,8% του ΑΕΠ.

«Πρόκειται για δάνεια, τα οποία δεν εγγράφονται στις δαπάνες και δεν συμβάλλουν στο έλλειμμα. Ό,τι θέλαμε να κάνουμε, θα συνεχίσουμε να μπορούμε να το κάνουμε» σημείωσε.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα