Πορτογαλικός Τύπος: «Καλή είδηση» το σχέδιο βοήθειας της Ελλάδας

Δευτέρα, 03 Μαΐου 2010 14:18
REUTERS/RAFAEL MARCHANTE

«Καλή είδηση» αποτελεί, σύμφωνα με τον πορτογαλικό Τύπο, η ενεργοποίηση του μηχανισμού στήριξης της Ελλάδας, καθώς η «Πορτογαλία μπορεί να ελπίζει ότι θα αποφύγει την "μετάδοση" της κρίσης».

«Είναι μια καλή είδηση για την Πορτογαλία», γράφει η Diario Economico, ενώ η Diario de Noticias χαιρετίζει τη χθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών ως «μια σημαντική απόφαση» για τη χώρα.

Σύμφωνα με την Diario de Noticias, το σχέδιο βοήθειας προς την Ελλάδα δεν θα χρησιμεύσει «μόνο στη διάσωση της ελληνική οικονομίας, αλλά επίσης θα εμποδίσει τη μετάδοση της κρίσης στις άλλες οικονομίες της ευρωζώνης».

«Με τη λύση για την Ελλάδα κερδίσαμε χρόνο», αναφέρεται στο κύριο της Diario Economico, στο οποίο επισημαίνεται ωστόσο ότι δεν υπάρχει λόγος για πανηγυρισμούς. «Είναι μόνο χρόνος για να πάρουμε μια γερή ανάσα και να εφαρμόσουμε τα αναγκαία μέτρα για τη διευθέτηση του πορτογαλικού προβλήματος ... εάν δεν γίνει τίποτε, οι Πορτογάλοι θα πρέπει να πληρώσουν λογαριασμό αντίστοιχο με εκείνον των Ελλήνων», προειδοποιεί.

«Ας μην ξεχνάμε ότι, αν και απέχουμε από την Ελλάδα, είμαστε δεύτεροι στον κατάλογο», υπενθυμίζει η Jornal de Negocios.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από το πορτογαλικό υπουργείο Οικονομικών, η πορτογαλική συμβολή στο σχέδιο οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδα ανέρχεται σε 2,064 δισ. ευρώ, δηλαδή «περισσότερο από 1% του ΑΕΠ», γράφει η Diario de Noticias. «Είναι πολλά χρήματα για να διασωθούν οι Ελληνες, αλλά λίγα, εάν είναι να διασώσουμε τους εαυτούς μας», σχολιάζει η Jornal de Negocios.

Η παροχή της βοήθειας προς την Ελλάδα θα συζητηθεί την Παρασκευή από το πορτογαλικό κοινοβούλιο, το οποίο θα κληθεί επίσης να εγκρίνει εντός της εβδομάδας μια πρώτη δέσμη μέτρων λιτότητας, στο πλαίσιο του προγράμματος δημοσιονομικής ανάταξης, με στόχο την επαναφορά του πορτογαλικού δημόσιου ελλείμματος από το 9,4% του ΑΕΠ το 2009 στο 8,3% το 2010.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Γαλλικό Πρακτορείο



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα