ΙΟΒΕ: Ελαφρά επιδείνωση του οικονομικού κλίματος

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 12:15
UPD:12:18

Στις Κατασκευές το κλίμα παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Μαρτίου.

Στα ίδια σχεδόν επίπεδα με αυτά του προηγούμενου μήνα παρέμεινε τον Απρίλιο ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα, μετά από δύο μήνες υποχώρησης, ωστόσο διαμορφώθηκε σε υψηλότερα επίπεδα από τα αντίστοιχα περυσινά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, ο δείκτης μειώθηκε στις 69,1 μονάδες από 69,6 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο.

Όπως επισημαίνει το ΙΟΒΕ, ουσιαστικά από τη μία πλευρά αμβλύνονται οι πολύ απαισιόδοξες επιχειρηματικές προσδοκίες, με το κλίμα να βελτιώνεται ελαφρά στη Βιομηχανία και τις Υπηρεσίες και περισσότερο στο Λιανικό Εμπόριο, ενώ στις Κατασκευές παραμένει στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του Μαρτίου.

Από την άλλη πλευρά, η καταναλωτική εμπιστοσύνη σημειώνει νέο ιστορικό χαμηλό ρεκόρ τον Απρίλιο, γεγονός ενδεικτικό του διάχυτου φόβου των καταναλωτών για τις εξελίξεις στην οικονομία. Η μείωση του εισοδήματός τους, οι δυσμενείς προοπτικές για την εξέλιξη της ανεργίας και τα επιπρόσθετα φορολογικά μέτρα, εντείνουν την αβεβαιότητα από την πλευρά της ζήτησης.

¶λλωστε, το διάστημα αυτό δεν είχε ακόμα αποσαφηνιστεί η υιοθέτηση ή όχι της επιλογής πρόσβασης στον ευρωπαϊκό «μηχανισμό διάσωσης» ως διέξοδος από τον ασφυκτικό κλοιό των αγορών. Επιπροσθέτως όμως δεν είχαν ανακοινωθεί και τα νέα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν πρόσφατα και τα οποία αναμένεται να επηρεάσουν ακόμα περισσότερο την καταναλωτική εμπιστοσύνη τον επόμενο μήνα.

Αναλυτικότερα:

- στη Βιομηχανία, καταγράφεται έντονη άνοδος στις προβλέψεις της παραγωγής, η οποία συνοδεύεται από αντίστοιχη αύξηση των εκτιμήσεων για το τρέχον επίπεδο της ζήτησης και των παραγγελιών. Αντίθετα, οι εκτιμήσεις των επιχειρήσεων για τα αποθέματα κινούνται ελαφρώς ανοδικά, αντισταθμίζοντας τις παραπάνω θετικές μεταβολές.

- στις Υπηρεσίες οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο εργασιών καταγράφουν οριακή επιδείνωση, ενώ αντίθετα, τόσο οι εκτιμήσεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη της ζήτησης, όσο και προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της βελτιώνονται.

- στο Λιανικό Εμπόριο, σημαντική ανάκαμψη των εννέα μονάδων καταγράφεται στις εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις, ενώ έντονη είναι και η άνοδος στις προβλέψεις για την εξέλιξη της ζήτησης, οι οποίες είχαν ωστόσο σημειώσει αρνητικό ρεκόρ τον προηγούμενο μήνα. Οι εκτιμήσεις για τα αποθέματα κλιμακώνονται, όμως μόνο οριακά.

- στις Κατασκευές, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο προγράμματος εργασιών κινούνται ελαφρώς ανοδικά, βελτίωση η οποία ωστόσο αντισταθμίζεται από την ήπια πτώση που καταγράφεται στις προβλέψεις για την απασχόληση του τομέα.

- στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική τους κατάσταση δεν μεταβάλλονται, ενώ αντίθετα οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας επιδεινώνονται σημαντικά. Η πρόθεση για αποταμίευση στο επόμενο 12-μηνο λαμβάνει τη χαμηλότερη ιστορικά τιμή της, ενώ και οι προβλέψεις για την ανεργία, αν και δεν μεταβάλλονται σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, παραμένουν ωστόσο σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.

Ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα σε ΕΕ και ευρωζώνη

Όσον αφορά στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος συνέχισε τον Απρίλιο την ανοδική του πορεία, η οποία έχει μάλιστα ως αποτέλεσμα για πρώτη φορά μετά τα μέσα του 2008 να διαμορφώνεται πάνω από το μακροχρόνιο μέσο όρο του.

Ειδικότερα, ο δείκτης διαμορφώθηκε στις 101,9 μονάδες (από 99,6 μονάδες τον Μάρτιο) στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στις 100,6 μονάδες (από 97,7 μονάδες τον προηγούμενο μήνα) στην ευρωζώνη.

«Φαίνεται επομένως σταδιακά η Ευρώπη να εξέρχεται από τη βαθιά οικονομική κρίση στην οποία είχε περιέλθει την τελευταία διετία και να αποκαθίσταται ένα σχετικά ικανοποιητικό κλίμα», παρατηρεί το ΙΟΒΕ.

Στους επιμέρους τομείς, το κλίμα βελτιώνεται στη Βιομηχανία σε ΕΕ και ευρωζώνη κατά δύο και τρεις μονάδες αντίστοιχα, λόγω κυρίως της σημαντικής βελτίωσης που καταγράφεται στα επίπεδα παραγγελιών.

Αξιοσημείωτη είναι και η άνοδος που παρατηρείται στις Υπηρεσίες, με το σχετικό δείκτη να ενισχύεται κατά τρεις και τέσσερις μονάδες αντίστοιχα σε ΕΕ και Ευρωζώνη, αλλά και στο Λιανικό Εμπόριο, όπου καταγράφεται βελτίωση της τάξης των τεσσάρων και πέντε μονάδων αντίστοιχα στις δύο ζώνες.

Μετά την αναθέρμανση του κλίματος στις Κατασκευές τον Μάρτιο, τον Απρίλιο δεν σημειώνεται καμία μεταβολή στην Ευρωζώνη, ενώ στην ΕΕ η βελτίωση είναι οριακή. Τέλος, η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανακάμπτει και στις δύο ζώνες κατά δύο μονάδες, κυρίως λόγω της εξομάλυνσης του φόβου της ανεργίας στην Γερμανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα