ΕΕ: Στο 2,6% η ύφεση στην Ελλάδα το 2011

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 08:34
UPD:11:37

Η Κομισιόν εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 12% το 2010 και στο 13,5% το 2011.

Στο 4% του ΑΕΠ εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα ανέλθει η ύφεση στην Ελλάδα φέτος και στο 2,6% το 2011, λαμβάνοντας υπόψη τα πρόσθετα μέτρα που εξήγγειλε η κυβέρνηση στις 2 Μαΐου.

Παρουσιάζοντας τις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της Κομισιόν για τις 27 χώρες της ΕΕ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για τις Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις, Όλι Ρεν, ερωτηθείς σχετικά, επεσήμανε ότι καθώς η μεγαλύτερη προσπάθεια της δημοσιονομικής προσαρμογής θα γίνει τα δύο πρώτα χρόνια, βραχυπρόθεσμα θα υπάρξει συρρίκνωση της οικονομίας, η οποία θα επηρεάσει και το δείκτη απασχόλησης.

Ειδικότερα, η Κομισιόν εκτιμά ότι ο δείκτης ανεργίας στην Ελλάδα θα διαμορφωθεί στο 12% το 2010 και στο 13,5% το 2011.

Ωστόσο, ο κ. Ρεν σημείωσε ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει το τελευταίο τρίμηνο του 2011, κάτι το οποίο θα επηρεάσει θετικά και την απασχόληση. Όπως εκτιμά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα θα επανέλθει δειλά το 2012 και θα αυξηθεί το 2013 και το 2014.

Ερωτηθείς αν η οικονομική κρίση στην Ελλάδα θα μπορούσε να συμπαρασύρει κι άλλες χώρες του ευρώ, όπως την Ισπανία και την Πορτογαλία, απάντησε ότι «η Ελλάδα είναι μοναδική και ειδική περίπτωση», προσθέτοντας πως καμία άλλη χώρα δεν έδωσε κατ' επανάληψη ψευδή στατιστικά στοιχεία.

Σχετικά με τα σενάρια στον Τύπο που έφεραν την Ισπανία να ζητάει οικονομική βοήθεια, ο κ. Ρεν τα χαρακτήρισε υπερβολικά και τα απέρριψε κατηγορηματικά, λέγοντας ότι η Ισπανία δεν έχει καμία ανάγκη από οικονομική βοήθεια.

Επεσήμανε ακόμη χαρακτηριστικά την ανάγκη να σβηστεί η φωτιά που άναψε στην Ελλάδα «πριν εξαπλωθεί στο δάσος».

Αναφερόμενος στο μηχανισμό στήριξης, δήλωσε ότι, σύμφωνα με προσεκτικές εκτιμήσεις της Επιτροπής, η Ελλάδα θα μπορέσει να επιστρέψει στις αγορές σε 18 μήνες, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι τα δύο επόμενα χρόνια η χώρα δεν θα χρειαστεί να απευθυνθεί στις αγορές για να αναχρηματοδοτήσει το χρέος της, διότι τις ανάγκες της θα καλύψουν πλήρως η ευρωζώνη και το ΔΝΤ.

Εξέφρασε δε τη βεβαιότητα ότι τα 110 δισ. ευρώ που διαθέτει ο μηχανισμός στήριξης είναι αρκετά για να καλύψουν τις χρηματοοικονομικές ανάγκες της Ελλάδας. Προέβλεψε, ωστόσο, ότι αν υπάρξουν πρόσθετες ανάγκες, ως ένα βαθμό θα καλυφθούν.

«Το κοινό πρόγραμμα ΕΕ και ΔΝΤ με το οποίο συμφώνησε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα πολυετές πρόγραμμα που αφήνει στην Ελλάδα αρκετό χρόνο, προκειμένου να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της και να ανακτήσει τη χαμένη ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της», τόνισε.

Υπογράμμισε επίσης ότι την περασμένη εβδομάδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση έκανε πολύ σημαντικά βήματα για τη δημοσιονομική προσαρμογή και για τη μεταρρύθμιση του κράτους».

Σε ό,τι αφορά την οικονομική ανάκαμψη στην ΕΕ δήλωσε ότι παραμένει αδύναμη και εύθραυστη, καθώς και ότι συνεχίζει να συνοδεύεται από ένα αίσθημα αβεβαιότητας, το οποίο προκαλούν οι «εντάσεις» που παρατηρούνται στις αγορές ομολόγων.

Ειδικότερα, για το σύνολο της ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Ευρωπαίο Επίτροπο, η ανάπτυξη το 2010 θα φτάσει το 0,9% του ΑΕΠ (έναντι 0,7% που ήταν η εκτίμηση της Επιτροπής στις φθινοπωρινές της προβλέψεις), ενώ το 2011 θα αυξηθεί στο 1,5% του ΑΕΠ.

«Η βελτίωση των ρυθμών ανάπτυξης φέτος είναι πολύ καλό νέο για την ΕΕ», ανέφερε ο Όλι Ρεν, τονίζοντας, ωστόσο, ότι χρειάζεται επαγρύπνηση και παρακολούθηση των κινδύνων που απειλούν τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα