Ρουμανία: Αξιολόγηση επιχειρηματικής συγκυρίας

Πέμπτη, 06 Μαΐου 2010 12:03

Ήπια ανάπτυξη στους κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας και των υπηρεσιών και σχετική σταθεροποίηση στους κλάδους των κατασκευών και του λιανικού εμπορίου, προβλέπει για την περίοδο Απριλίου - Ιουνίου η πλειονότητα των επιχειρηματικών στελεχών της Ρουμανίας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της τελευταίας έρευνας της επιχειρηματικής συγκυρίας που πραγματοποίησε η στατιστική υπηρεσία της χώρας.

Πιο συγκεκριμένα, η πλειονότητα των συμμετεχόντων στην έρευνα από τον κλάδο της μεταποιητικής βιομηχανίας εκτιμά πως κατά τη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου του 2010 θα σημειωθεί μία ήπια μείωση του αριθμού των απασχολούμενων, ενώ ορισμένες δραστηριότητες όπως η παραγωγή προϊόντων καπνού, η επεξεργασία χάρτου και οι εκδόσεις και εκτυπώσεις θα καταγράψουν υψηλότερη, από τη μέση, μείωση της απασχόλησης. Στον κλάδο των κατασκευών προβλέπεται να επικρατήσουν σταθεροποιητικές τάσεις στους αμέσως επόμενους τρεις μήνες, τόσο σε όρους προϊόντος όσο και σε όρους παραγγελιών και συμβολαίων. Ωστόσο, ο αριθμός των απασχολουμένων στις κατασκευές προβλέπεται να υποχωρήσει, ενώ αύξηση αναμένεται να σημειωθεί στις τιμές των τελικών προϊόντων του κλάδου.

Αντίστοιχες εκτιμήσεις περί σταθεροποίησης της επιχειρηματικής δραστηριότητες φαίνεται να επικρατούν και στον τομέα του λιανικού εμπορίου. Ο συνολικός όγκος των λιανικών πωλήσεων προβλέπεται να ενισχυθεί, ενώ ο βαθμός κάλυψης της τρέχουσας δραστηριότητας του κλάδου με παραγγελίες να διατηρηθεί σε σχετικά σταθερά επίπεδα. Ωστόσο, το επίπεδο της απασχόλησης στο δεύτερο τρίμηνο του 2010 προβλέπεται να υποχωρήσει σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο.

Balkan Markets Daily



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα