Στο «κόκκινο» οι διεθνείς αγορές

Μέρκελ: Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 15:04
UPD:20/05/2010 01:59

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες θεωρεί την τρέχουσα κρίση του ευρώ η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε σήμερα ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε κίνδυνο.

Έντονα πτωτικές τάσεις καταγράφηκαν σήμερα στις διεθνείς χρηματιστηριακές αγορές, ενώ ισχυρές πιέσεις δέχθηκε και το ευρώ, καθώς η απόφαση της Γερμανίας να απαγορεύσει προσωρινά το short-selling πυροδότησε ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 1.000 μονάδων, για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία για δημιουργία ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ύψους 750 δισ. ευρώ. Έκλεισε στις 996,38 μονάδες, με πτώση 3%.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος, με τις μετοχές των Barclays, Lloyds, Royal Bank of Scotland, BNP Paribas, Societe Generale, Credit Agricole και Natixis να καταγράφουν απώλειες από 3% έως 5,2%.

Ανά την Ευρώπη, στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχώρησε κατά 2,8%, στη Φραγκφούρτη ο DAX παρουσίασε πτώση 2,7%, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 είχε απώλειες 2,9%.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στη Wall Street. Ο δείκτης Dow Jones σημείωσε πτώση 0,63%, κλείνοντας στις 10.444,37 μονάδες. Απώλειες της τάξης του 0,52% κατέγραψε και ο δείκτης S&P 500, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 1.115,02 μονάδες. Στις 2.298,37 μονάδες, μειωμένος κατά 0,82%, υποχώρησε τέλος και ο δείκτης των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq.

Σε αρνητικό έδαφος βρέθηκε και το Χρηματιστήριο Αθηνών. «Η κατάσταση της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι φόβοι για τα χρέη των κυβερνήσεων και η στρατηγική θέση του ευρώ παγκοσμίως συνεχίζουν να επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα, με την πρόσφατη ειδησεογραφία να υποδεικνύει αδυναμία στη σημερινή συνεδρίαση», ανέφερε η Kύπρου Χρηματιστηριακή στο πρωινό της σχόλιο.

Κατάφερε, ωστόσο, τελικά να περάσει σε θετικό έδαφος με το γενικό δείκτη να κλείνει στις 1.636,48 μονάδες με άνοδο 0,44%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 154,43 εκατομμύρια ευρώ.

Εν τω μεταξύ, το ευρώ βυθίστηκε σε νέο χαμηλό τετραετίας. Η στροφή των επενδυτών σε ασφαλέστερα καταφύγια οδήγησε τον βασικό δείκτη του δολαρίου στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 μηνών και το ευρώ μέχρι τα 1,2143 δολάρια – τα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2006.

Οι απώλειες που έχει καταγράψει μέχρι στιγμής φέτος το ευρωπαϊκό νόμισμα ξεπέρασαν, έτσι, το 15%. Ωστόσο, στη συνέχεια ανέκαμψε στο 1,23840 δολ.

Μέρκελ: «Το ευρώ βρίσκεται σε κίνδυνο»

Ως τη μεγαλύτερη πρόκληση με την οποία έχει έρθει αντιμέτωπη η Ευρώπη τις τελευταίες δεκαετίες θεωρεί την τρέχουσα κρίση του ευρώ η γερμανίδα καγκελάριος ¶γκελα Μέρκελ, η οποία προειδοποίησε σήμερα ότι το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα βρίσκεται σε κίνδυνο.

«Όλοι εδώ μπορούμε να αισθανθούμε ότι η τρέχουσα κρίση του ευρώ είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει η Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης», ανέφερε η Μέρκελ μιλώντας σήμερα στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Η πρόκληση αυτή είναι υπαρξιακή. Και πρέπει να μας αφυπνίσει», τόνισε.

Η γερμανίδα καγκελάριος υπογράμμισε ότι το ευρώ αποτελεί το «θεμέλιο για την ανάπτυξη και την ευημερία», μαζί με την κοινή αγορά – επίσης και για τη Γερμανία. «Το ευρώ είναι σε κίνδυνο… Αν δεν αντιμετωπίσουμε αυτόν τον κίνδυνο, τότε οι συνέπειες για εμάς στην Ευρώπη θα είναι ανυπολόγιστες», ανέφερε.

Η Μέρκελ επισήμανε επίσης την ανάγκη για ανεξαρτησία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ενώ ανέδειξε ως κορυφαία προτεραιότητα της τράπεζας τη διασφάλιση της σταθερότητας των τιμών.

Σημείωσε επίσης ότι οι ηγέτες της ΕΕ πρέπει να εξασφαλίσουν ότι οι αγορές δεν θα μπορούν να εκβιάζουν πλέον τα κράτη και ότι η ΕΕ θα πρέπει να εισαγάγει τον δικό της φόρο χρηματιστηριακών συναλλαγών αν η Ομάδα των 20 (G20) αποτύχει να καταλήξει σε μια συμφωνία τον Ιούνιο

Εκφράζοντας και πάλι την επιθυμία του Βερολίνου για επέκταση στους Ευρωπαίους εταίρους της του μέτρου υιοθέτησης ενός μέγιστου ορίου για το χρέος στο Σύνταγμα, ανέφερε και πάλι τις «σκληρές» προτάσεις της Γερμανίας για όσου παραβαίνουν του όρους της ΕΕ. Μεταξύ αυτών επισήμανε το μπλοκάρισμα των πόρων από τα διαρθρωτικά ταμεία της ΕΕ, αφαίρεση των δικαιωμάτων ψήφου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και στη χειρότερη περίπτωση, υπαγωγή σε διαδικασία πτώχευσης, βάσει μιας διαδικασίας που θα τους επιβληθεί.

Ο επικεφαλής της γερμανικής Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (BaFin), Γιόχεν Σάνιο, τόνισε από την πλευρά του ότι το ευρώ δέχεται επίθεση, ενώ ο ¶ξελ Βέμπερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, πρόσθεσε ότι το περασμένο σαββατοκύριακο, η κατάσταση της αγοράς ήταν πολύ επισφαλής.

REUTERS

Απαγόρευση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων

Αργά χθες, το Βερολίνο ανακοίνωσε ότι προχωρά στην απαγόρευση των ακάλυπτων ανοιχτών πωλήσεων (naked short- selling) και στην κερδοσκοπία επί των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων μέσω των συμφωνιών ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης (credit-default swaps).

Η κίνηση αυτή σηματοδοτεί την προσπάθεια τη μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης να καθησυχάζει τις χρηματοοικονομικές αγορές που ταλανίζονται από τη διευρυμένη αβεβαιότητα που επικρατεί το τελευταίο διάστημα, σύμφωνα με το Bloomberg.

Η απαγόρευση, η οποία τέθηκε σε ισχύ από σήμερα και ισχύει έως τις 31 Μαρτίου 2011, αφορά επίσης και τις δέκα τραπεζικών και ασφαλιστικών ομίλων, όπως διευκρίνισε σε χθεσινή του δήλωση η γερμανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς BaFin. Σύμφωνα με τη δήλωση του φορέα, η πρωτοβουλία αυτή ήταν επιβεβλημένη λόγω της «εξαιρετικής μεταβλητότητας» που επικρατεί όσον αφορά στα ομόλογα της ευρωζώνης.

Της απόφασής της γερμανικής κυβέρνησης υπεραμύνθηκε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών Μίκαελ Όφερ, σημειώνοντας πως «η επιλογή αυτών των απαγορεύσεων έγινε σωστά, καθώς κατέστη σαφές ότι τα προηγούμενα μέτρα δεν σταθεροποίησαν επαρκώς τις χρηματοπιστωτικές αγορές».

«[Η πρωτοβουλία αυτή] σηματοδοτεί την κλιμάκωση του κανονιστικού κινδύνου (regulatory risk) για την επενδυτική κοινότητα», σχολιάζει ο Κιθ Ουίρτς, ο οποίος διαχειρίζεται κεφάλαια 18 δισ. δολαρίων στην Fifth Third Asset Management Inc. «Η κίνηση της γερμανικής κυβέρνησης υποδεικνύει ότι το δράμα εκτυλίσσεται και να κλιμακώνεται στην Ευρώπη», τόνισε.

Και άλλοι αναλυτές, όμως, εκφράζουν αμφιβολίες όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα του εν λόγω μέτρου, ενώ αρκετοί θεωρούν ότι δείχνει «απόγνωση». Η έλλειψη συντονισμού της Γερμανίας με τις υπόλοιπες χώρες, ακόμη και εκείνες της ευρωζώνης, θέτει ερωτήματα ως προς την αποτελεσματικότητα της απαγόρευσης να κατευνάσει τα ανήσυχα πνεύματα στις αγορές, υποστηρίζουν κάποιοι.

Σχολιάζοντας την κίνηση αυτή, η Κομισιόν ανέφερε πως ναι μεν κατανοεί τους λόγους που οδήγησαν τη Γερμανία σε αυτή, τόνισε ωστόσο ότι θα ήταν πιο αποτελεσματική αν γινόταν συντονισμένα σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Κατανοούμε πλήρως για ποιό λόγο πήραν την απόφασή τους οι Γερμανοί», είπε σε συνέντευξη Τύπου η εκπρόσωπος της Κομισιόν σε θέματα εσωτερικών αγορών Σαντάλ Χιούς. «Πιστεύουμε ότι η κίνηση αυτή θα ήταν περισσότερο αποτελεσματική αν συντονιζόταν σε ευρωπαϊκό επίπεδο», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν το ευρώ δέχεται επιθέσεις κερδοσκόπων, είπε: «Η Κομισιόν κατανοεί για ποιό λόγο, σε μερικές περιπτώσεις, όταν υπάρχει σημαντική πτώση, έχει πράγματι νόημα να απαγορευτούν προσωρινά οι ακάλυπτες ανοιχτές πωλήσεις. Έχει γίνει στο παρελθόν, οπότε κατανοούμε τους λόγους πίσω από την γερμανική απόφαση».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα