«Πύρρειος νίκη» η απαγόρευση των ανοιχτών πωλήσεων

REUTERS BREAKINGVIEWS
Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 16:00
UPD:16:08
A- A A+

Από τον Πιερ Μπριανσόν

Ποτέ δεν είναι αργά για λίγη σκέψη ακόμα –όσο έντονες και αν είναι οι πιέσεις προς τη λάθος κατεύθυνση. Η αιφνιδιαστική απαγόρευση των στοιχημάτων εις βάρος των γερμανικών χρηματοοικονομικών εταιρειών και των ευρωπαϊκών κρατικών τίτλων από τη Γερμανία έπιασε την Ευρώπη εξ απήνης. Ο κίνδυνος έγκειται στο ότι ίσως και άλλα κράτη μέλη να αισθανθούν την πολιτική πίεση να μιμηθούν το Βερολίνο πίσω από το προσωπείο του «επιβεβλημένου ευρωπαϊκού συντονισμού».

Ο Μισέλ Μπαρνιέ, ο Ευρωπαίος επίτροπος εσωτερικής αγοράς, ο οποίος καταβάλλει φιλότιμες προσπάθειες για τη ρύθμιση των χρηματοοικονομικών αγορών, έχει αντισταθεί στα φιλολαϊκά μέτρα που υποστηρίζουν τους τελευταίους μήνες η Γαλλία και η Γερμανία ενάντια στην «κερδοσκοπία». Πρέπει να συνεχίσει να προβάλλει αντίσταση στο μπαράζ απαγορεύσεων.

Η εποπτεία των credit default swaps αποτελεί φλέγον ζήτημα για τις κυβερνήσεις της ΕΕ μετά την εκδήλωση της κρίσης δημόσιου χρέους. Σε πρώτη φάση, επικράτησαν οι πιο ψύχραιμοι, και όλοι συμφώνησαν προτού προβούν σε οποιαδήποτε μεταρρύθμιση να εξετάσουν πρώτα προσεκτικά το ζήτημα, καθώς οποιοσδήποτε συνεπαγόμενος κανονισμός θα εφαρμοστεί σε παγκόσμιο επίπεδο μετά από τη συζήτησή του στο φόρουμ του G20. Η αναγκαιότητα μεγαλύτερης διαφάνειας στην αγορά CDS και τους μηχανισμούς εκκαθάρισης αποτελεί γενική παραδοχή. Όταν, όμως, οι Ευρωπαίοι ηγέτες αισθάνθηκαν ότι έχουν να κάνουν με εξιλαστήρια θύματα, κήρυξαν πόλεμο στους κερδοσκόπους, προτείνοντας παράλληλα την απαγόρευση των «σατανικών» εργαλείων. Η πίεση να «κάνουν κάτι» –εάν όχι να προχωρήσουν σε απαγόρευση, τουλάχιστον να απειλήσουν με απαγόρευση– κλιμακώθηκε τον Μάρτιο, όταν οι ηγέτες της ΕΕ πάσχιζαν να ανταποκριθούν καταλλήλως στην εντεινόμενη κρίση της Ελλάδας.

Η αντίδραση του Μπαρνιέ στη μονόπλευρη κίνηση της Γερμανίας ήταν επιφυλακτική. Προειδοποίησε ότι οποιοδήποτε μέτρο θα ήταν πιο «αποτελεσματικό» εάν συντονιζόταν σε επίπεδο ΕΕ και κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών να συζητήσουν το ζήτημα κατά τη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί αυτή την εβδομάδα. Όσο ήπιος και αν εμφανίζεται στις δημόσιες δηλώσεις του, ας ελπίζουμε ότι θα παραμείνει αμετακίνητος στη σημερινή ατζέντα του, σύμφωνα με την οποία θα πάρει όσο χρόνο χρειαστεί για να συμβουλευτεί, να σκεφτεί και να προτείνει ένα εύλογο νομοθετικό πλαίσιο –εάν χρειάζεται εν τέλει.

Αυτό που σκόπευε να κάνει ο Μπαρνιέ ήταν να καταθέσει τις προτάσεις του τον Οκτώβριο. Αυτό που πρέπει να κάνει είναι να διασφαλίσει ότι οι εταίροι της Γερμανίας θα περιμένουν προτού κάνουν οποιαδήποτε κίνηση. Δεν υπάρχει λόγος επίσπευσης του χρονοδιαγράμματος απλώς και μόνο επειδή η ¶γκελα Μέρκελ θέλει να παίξει τον «Εξολοθρευτή» με τον χρηματοοικονομικό κλάδο.

Προτεινόμενα για εσάς