Μυτιληναίος: Αλμα κερδοφορίας στο πρώτο τρίμηνο

Τετάρτη, 19 Μαΐου 2010 18:11

Μεγάλη αύξηση κερδών προκύπτει από τα οικονομικά αποτελέσματα του ομίλου «Μυτιληναίος» για το πρώτο τρίμηνο του 2010. Συγκεκριμένα, τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν στα 27 εκατ. ευρώ, έναντι 1 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο ενοποιημένος κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε στα 206 εκατ. ευρώ, έναντι 154 εκατ. ευρώ, αύξηση που οφείλεται, κυρίως, στην καλύτερη επίδοση του τομέα έργων.

Σημειώνεται ότι στον κύκλο εργασιών, καθώς και στα αποτελέσματα προ φόρων του α' τριμήνου 2010, έχει συμπεριληφθεί μη επαναλαμβανόμενο έσοδο, ύψους 32,4 εκατ. ευρώ, το οποίο αφορά την προεξόφληση εσόδων έργων της θυγατρικής εταιρίας της ΜΕΤΚΑ, ΕΤΑΔΕ, η οποία πωλήθηκε τον Ιανουάριο του 2010 στην εταιρεία «Τέρνα».

Ειδικότερα, τα λειτουργικά κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν στα 65,4 εκατ. ευρώ από 21,1 εκατ. ευρώ, το 2009, ενισχυμένα από την αύξηση τιμής αλουμινίου στο LME και τη σημαντική αύξηση των πωλήσεων, που πραγματοποίησε η θυγατρική ΜΕΤΚΑ. Επίσης, ο όμιλςο στην ανακοίνωσή του σημειώνει πως διατηρείται υψηλή ρευστότητα, με τα ταμειακά διαθέσιμα του ομίλου να προσεγγίζουν τα 200 εκατ. ευρώ, στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2010.

Σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση, στον τομέα Μεταλλουργίας & Μεταλλείων, η ανάκαμψη των διεθνών τιμών του αλουμινίου υπήρξε ιδιαίτερα ισχυρή (ανήλθαν 59,2% από τα χαμηλά του Μαρτίου του 2009), ενώ ο όμιλος κεφαλαιοποίησε σημαντικά οφέλη, που προέκυψαν από την εφαρμογή της στρατηγικής αντιστάθμισης κινδύνων. Επίσης, προστίθεται πως η λειτουργία της μονάδας συμπαραγωγής, η οποία προμηθεύει με ατμό τη μονάδα αλουμινίου, συντελεί, σε σημαντικό βαθμό, στη μείωση του ενεργειακού κόστους, καταδεικνύοντας τις σημαντικές συνέργιες, που προκύπτουν από την επέκταση των δραστηριοτήτων του ομίλου στον κλάδο της ενέργειας.

ΜΕΤΚΑ

Όσον αφορά τη θυγατρική ΜΕΤΚΑ, στο πρώτο τρίμηνο 2010, ο κύκλος εργασιών της διαμορφώθηκε στα 137,9 εκατ. ευρώ, συνυπολογιζομένου και του έκτακτου εσόδου, ποσού 32,4 εκατ. ευρώ, έναντι 50,1 εκατ. ευρώ, αύξηση που αποδίδεται στη σημαντική επιτάχυνση εκτέλεσης των υπογεγραμμένων συμβάσεων στο εξωτερικό, τάση που, σύμφωνα με τον όμιλο, αναμένεται να έχει συνέχεια στο βαθμό που ενισχύεται σταδιακά η υλοποίηση του υψηλού ανεκτέλεστου της εταιρίας, το οποίο ανέρχεται στα 2 δισ. ευρώ.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ανήλθαν στα 50,8 εκατ. ευρώ από 8,5 εκατ. ευρώ, ενώ το περιθώριο κέρδους EBITDA, εξαιρουμένης της επίδρασης του μη επαναλαμβανόμενου εσόδου, διαμορφώθηκε στο 17,7%. Όσον αφορά τα καθαρά κέρδη, αυτά ανήλθαν στα 37,6 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΜΥΤΙΛ



Σχολιασμένα